Annons:

Publicerad: 2024-01-30

Kaffe-Jocke: ”En järnvägare springer inte!”

Från morgonens första kopp till kvällens sista stopp. Lokföraren Joakim ”Kaffe-Jocke” Thörnvall har nästan tre decennier bakom spakarna och bjuder här på en berättelse som går långt bortom rälsen och kaffepauser. Från morgonens första säkerhetskontroll till kvällens sista stopp får vi inblick i ett yrkesliv som kännetecknas av passion, precision och en kärlek till järnvägen.

Om Joakim "Kaffe-Jocke" Thörnvall

Om Joakim "Kaffe-Jocke" Thörnvall

Lokförare på SJ AB

  • Lokförare, men även skyddsombud sedan 15 år samt ordförande i den lokala fackklubben i Östersund.
  • Har arbetat som lokförare i 28 år
  • Besök Kaffe-Jockes Instagramprofil

Hur ser en vanlig dag ut?

”Den mesta tiden ägnas åt det som är min huvudsakliga syssla, att köra tåg och allt som ingår i en lokförartjänst. En lokförares dag kan börja och sluta närsomhelst på dygnet, eftersom tågtrafiken rullar dygnets alla timmar, året runt.”

”En normal dag inställer jag mig när turen börjar genom att ”blåsa in mig” i en alkomätare. Det gör alla SJ:s lokförare vid turstarten. Sedan tar jag tar del av nyheter som gäller jobbet och eventuella nya säkerhetsorder.”

”Jag startar mina arbetsverktyg som jag förvarar i mitt skåp. Det är en mobiltelefon och en läsplatta på vilken jag tar ut körplanen med hjälp av tidtabell och eventuell extrainformation som till exempel hastighetsnedsättningar längs sträckan.”

”En normal dag inställer jag mig när turen börjar genom att ”blåsa in mig” i en alkomätare. Det gör alla SJ:s lokförare vid turstarten. Sedan tar jag tar del av nyheter som gäller jobbet och eventuella nya säkerhetsorder.”

 

Joakim “Kaffejocke” Thörnvall, lokförare

”Därefter är det dags att antingen gå ut och byta av ett ankommande tåg, eller att klargöra loket för utgångståg. Bromsprov görs tillsammans med tågmästaren (särskild ombordansvarig), som i sin tur har klargjort personvagnarna. När avgångstiden är inne så kan jag rulla ut på linjen.”

”Att vara lokförare är ett ansvarsfullt och krävande jobb. Du har det fulla ansvaret för tågets säkra framförande och det gäller att du har full koll på allt, samtidigt som du kör mjukt och fint, eftersom resenärerna i tåget ska få en lugn och behaglig resa.”

”När du kört tåget till din slutstation blir det rast, i regel ett par timmar eller mer. Då får du sysselsätta dig bäst du kan genom att umgås med kollegor, promenera eller bara vila. Eftersom vi lokförare har de arbetstider vi har, så är vila och återhämtningen viktig då du måste orka med hela jobbpasset.”

”Vi har ansvar för många hundra ton i höga farter. Bromssträckorna är långa, så även om tågen idag har säkerhetssystem som ATC, så finns det inte någon autopilot. Det är alltid lokföraren som själv kör tåget.”

 Vad gör du på din fritid?

”Då umgås jag med min familj eller med mina vänner. Även om jag har ett relativt ensamt yrke, så uppskattar jag att vara själv likväl som att vara bland andra människor. En ledig dag kan jag gärna sitta hemma ensam om jag får chansen.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

”Jag brukar alltid säga att jag har världens bästa jobb. Jag har jobbat inom järnvägen i snart 28 år och inte en dag har jag varit trött på jobbet som lokförare. Visst finns det mycket runt själva jobbet som jag tycker kunde vara bättre, men att få sätta sig i loket och rulla iväg kommer jag nog aldrig att tröttna på.”

”Det bästa med jobbet tycker jag är de varierande tiderna och att jag kan ha någon ledig dag mitt i veckan. Men sedan att få njuta av naturen och alla årstidsskiftningar. En ljum sommarkväll eller en gnistrande kall vinternatt uppskattas precis lika mycket av mig.”

”Det är också skönt att få jobba självständigt, att få sätta på kaffepannan på lokplattan när allt rullar på som det ska är underbart. Att bara att njuta av resan.”

När är det som roligast på jobbet?

”På en liten åkstation som Östersund är det god sammanhållning och alla känner alla. Har du reservtur eller rast så blir det ofta kortspel eller att man går och äter lunch tillsammans. Så den sociala delen gör att det är roligt på jobbet.”

”Men det är just under själva arbetspasset i loket som det är som roligast, särskilt när det händer något oförutsett och du får börja tänka till.” 

När är det som tuffast?

”Att råka ut för en händelse som en personpåkörning eller krock med en bil, det är ett riktigt tufft inslag i jobbet.” 

Vilken egenskap tror du är viktigast i ditt jobb?

”Lokförarjobbet kan vara väldigt ensamt och ibland till och med monotont. Du måste kunna jobba självständigt och under stress oavsett vad som händer. Även de oregelbundna tiderna kräver en hel del av dig som person.”

”Du måste alltid kunna hålla dig lugn och försöka ligga lite före i händelseförloppet. Du måste också vara något av en problemlösare och lite tekniskt begåvad, eftersom det ibland krävs att vi får åtgärda saker som händer med fordonen ute på skogen.” 

Annons:

Vilken är den största förändringen under din tid vid järnvägen?

”Oj, det är en hel del … men tittar man utrustningen vi har, så har mycket blivit digitalt. Alla pärmar vi bar runt i portföljen förut, linjeböcker och sådant, har hamnat i läsplattan. Vi har helt andra hjälpmedel för att kolla vilka kollegor vi ska jobba med. För att inte tala om att vi kan följa alla tåg i realtid.”

”Förr hade vi bara en liten tv i uppehållsrummen som visade hur tågen låg till i tid. Undrade vi över något tåg så fick vi ringa fjärren eller tågklareraren. Det har även kommit en hel del nya tåg med datorer som redan i förarhytten talar om vad som är fel.”

”De administrativa tjänster på stationerna ute i landet är färre och då har lokal kunskap försvunnit. Nu är allt centraliserat och vi har bara två trafikkontor kvar. Det för med sig både gott och ont, men om allt flyter på som det ska är det inget som direkt påverkar mig i vardagen.”

”Servicen ombord på tågen tycker jag alltid har varit bra, men den delen lyfts fram än mer idag, vilket är bra. Tyvärr har alla biljettexpeditioner stängts ner och närheten till kunden finns endast kvar på ett fåtal stationer.”

Vad är viktigt framåt?

”Vi behöver mer av tillsammans i branschen. Vi konkurrerar, absolut, men vi är också kollegor.”

Tre tips för att lyckas bra som lokförare enligt Joakim:

  1. Kort och gott ska du veta vad du gör. Yrkesstolthet är väldigt viktigt, att du är nöjd med det du kan åstadkomma och känna att du har gjort det bästa du kunnat.
  2. Hetsa inte upp dig. Som lokförare sitter du där du sitter om det till exempel blir signalfel. Du får inte hetsa upp dig, utan bara jobba på och ta det lugnt.
  3. Yttrycket att en järnvägare aldrig springer, det är inte för att vi är lata. Vi vet att det alltid är bättre att inte stressa, för då är det lätt att lägga krokben för sig själv i en knivig situation.

TEXT: Jonas Friberg

ANNONS:

Du kanske också är intresserad av det här:

Reportage

Bangården i Värnamo byggs om

Klockan 07.00 på fredagsmorgonen inleds slutspurten av ombyggnaden av bangården i Värnamo. All tågtrafik stoppas under fyra veckor men spårbytet mellan Värnamo och Forsheda inleddes redan förra veckan.