Annons:
Alstom lär sig vika plåt
Tågtillverkaren Alstom samarbetar med svenska Stilride för att vika och böja stålplåt mer effektivt. I första hand ska tekniken testas på drivsystemen.
Text: Ulf Nyström Foto: Stilride

Stilride har utvecklat en metod att böja och vika stålplåt på ungefär samma sätt som man viker papper i origami.
Annons:
Stilride har utvecklat en metod att böja och vika stålplåt på ungefär samma sätt som man viker papper i origami.
”Det ger en mer hållbar konstruktion med lägre verktygskostnader och mindre materialåtgång”, säger Jonas Nyvang, vd och en av grundarna av Stilride.
”Miljöpåverkan blir mindre och det krävs mindre bearbetning som exempelvis svetsning. Hållfastheten blir bättre trots användning av mindre råmaterial och därmed blir den färdiga konstruktionen lättare. ”
Samarbete med flera storföretag
Metoden att böja och vika stålplåt som är högst fyra millimeter kallas Stilfold. Stilride tillverkar bland annat el-motorcykeln Stilride 1 och företaget samarbetar med finska Outokompu och svenska SSAB, biltillverkaren Polestar och ABB.

”För oss är det väldigt intressant att få arbeta tillsammans med Alstom i Västerås”, säger Jonas Nyvang, ”Vi räknar med att snabbt kunna bevisa en rad av de fördelar som Stilfold kan skapa för deras verksamhet, i första läget för inre strukturer i drivsystemen.”
Maria Signal Martebo, vd på Alstom Sweden sedan april 2022, berättar att Alstom i Sverige söker samarbete med nya företag för att öka innovationstakten.
Kapslingen till drivsystem första projektet
”Det är en fantastiskt spännande och lovande teknik som Stilride utvecklat, en industriell origami, som kan innebära ett helt nytt sätt att tillverka kapslingen till drivsystem till våra tåg”, säger hon.
”Vi testar detta digitalt inom kort och vi hoppas kunna hitta nya samarbeten med andra spännande start-up-företag i närtid.”
Stilride och Alstom kommer att gå igenom befintliga lösningar hos Alstom för att hitta områden där man kan nå bäst effekt med nya konstruktionslösningar och tillverkningsmetoder.
Stilride kommer att ta fram och presentera ett antal lösningar för eventuell framtida produktion.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:
Relaterat innehåll:
Malmfrakt kräver bättre bana
Om två-tre år kan gruvan i Dannemora åter vara i full drift. Men den illa underhållna järnvägen klarar bara några få malmtåg i veckan. Nu kräver kommuner och företag att banan rustas upp.
Fortsatt förtroende för Hector Rail
Hector Rail kommer att köra rundvirke för Trätåg ytterligare tre år. Avtalet är värt närmare en miljard kronor.
Tåg under jord 2026
Alependeln, lokaltågen på Bohusbanan och regionaltågen på Västra stambanan. Det blir troligen tågen som trafikerar Västlänkens station vid Göteborg C från december 2026.
Tungt för Vy Tåg i norr
Coronapandemi, höga biljettpriser, få resenärer, brist på lokförare, oerfaren ombordpersonal, stora trafikstörningar med inställda och försenade tåg, oväntad konkurrens och ett lågt anbud som inte täcker kostnaderna.