Annons:
Resiliens och cirkularitet på Transportforum 2025
Resiliens och cirkularitet stod i centrum när Transportforum arrangerades för 41:a gången. Flera talare – däribland infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson – tog upp situationen i Ukraina. Sverige kan både hjälpa och dra lärdom av den.
Foto: Fotograf Satu

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson inleder Transportforum 2025.
Annons:
“Det är viktigt att mötas i dessa osäkra tider”, sade Andreas Carlson och betonade konferensens stora betydelse för hela transportsektorn oavsett transportslag.
“Alla i det här rummet förstår vikten av att återta allt vägunderhåll och vi maxar även på järnväg. Vi ska inte ställa transportslagen mot varandra, alla är viktiga.”
Statsrådet hade via länk bjudit in en av dem som arbetar med att hålla igång den Ukrainska järnvägen: Oleksandr Pertsovskyi, chef för Ukrainian railways.
“Det är vår verklighet. Vi lever under attacker dagligen. Vi vill gärna ha hjälp av er i Sverige för att träna upp och få mer kunskap. Det kan handla om att förbättra järnvägen, utbilda lastbilschaufförer och experter inom flygsektorn”, sade Oleksandr Pertsovskyi till konferensdeltagarna.
Bildjournalisten Jelle Krings som dokumenterat den ukrainska järnvägen, visade bilder från kriget och berättade om sina möten med järnvägsanställda och deras anhöriga i Ukraina.

Tomas Svensson, generaldirektör VTI.

Professor Jan Andersson, VTI, och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Anders Peterson, biträdande professor i trafiksystem vid Linköpings universitet, jämförde den svenska och den ukrainska järnvägen.
“I Ukraina går tågen i tid, men till skillnad mot Sverige det är väldigt mycket luft i tidsplaneringen, betydligt färre tåg och väldigt mycket mer personal på plats”, sade Anders Peterson.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen och ordförande i ShiftSweden, menade att flera parter måste bidra för att de svenska tågen ska bli mer punktliga.
“Var och en måste ta sitt ansvar, en tredjedel infrastrukturen, en tredjedel fordonen, en tredjedel väder och vind, oavsett vem som är skyldig är det bättre att jobba ihop”, sade Catharina Elmsäter-Svärd.

Den holländske bildjournalisten Jelle Krings inledde Transportforum med att visa bilder från järnvägen i krigets Ukraina.
Konferensens andra dag inleddes med temat Cirkularitet – mycket enkelt uttryckt ett system som bevarar materialens värden så länge som möjligt.
“Sverige har i grunden fantastiska förutsättningar för företagen att öka sin konkurrens genom omställning till en cirkulär ekonomi”, sade Mattias Philipsson, ordförande för delegationen för cirkulär ekonomi och vd för Svensk Plaståtervinning.

Moderator Karin Klingenstierna, biträdande professor Anders Peterson, LiU, och Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Kristina Lundberg, förändringsledare på Ecoloop, betonade att det behövs gemensamma strategier och målbilder för att ett cirkulärt samhälle ska bli verklighet. Det går inte heller att vänta på att andra ska ta initiativ och göra jobbet.
“Det är alltid någon annans ansvar. Alla sitter på var sin pusselbit eller kanske ska det vara kugghjul. Samhället är inte organiserat för cirkularitet. Det behövs bonus och incitament. Krav räcker inte”, sade Kristina Lundberg.
Transportforum samlade i år närmare 1200 deltagare.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Nya röjningslok i Gävle och Ånge
Railcare har etablerat ytterligare två röjningslok i beredskap inom det utökade beredskapsuppdraget för Trafikverket. Det är i Gävle och Ånge som man nu kan se de helt nya Effishunter-loken och förare redo att rycka ut.
Möjligt att boka SJ:s nattåg fram till 8 mars
Idag, den 11 juni släppte SJ biljetter till alla nattåg, utom Euronight, för resor från och med 14 december 2025 till och med 8 mars 2026, vilket är den sista sportlovsveckan. Det är cirka fyra månader tidigare än i fjol.
Digital spårövervakning minskar tågförseningar
En ny, unik metod för att hitta fel på baliser testas nu på en tredjedel av landets järnvägar, med färre stopp i trafiken och mindre tågförseningar som följd.
SJ släpper 73 000 extra sommarbiljetter
Lagom till semestrarna släpper SJ nu cirka 73 000 extrabiljetter till flera populära linjer runt om i Sverige. Totalt rör det sig om sommarbiljetter till 300 avgångar.