Annons:

Publicerad: 2024-03-11

Fredrick Neptin trivs bättre som tågvärd i Danmark

Bättre personalpolitik, mer omväxlande tjänstgöring, stabilitet, ordning och reda. Fem skäl till att Fredrick Neptin, 49, valde att arbeta som tågvärd i Danmark i stället för i Sverige.

Om Fredrick Neptin

Om Fredrick Neptin

Tågvärd på danska DSB

När Skånetrafiken införde tågvärdar på lokaltågen i Skåne 2001 började Fredrick Neptin jobba som tågvärd på Pågatågen. Därefter har han arbetat som tågvärd på Öresundstågen med DSB First, Transdev, SJ och till sist åter Transdev som arbetsgivare.

”En väldigt stor fördel med att jobba för DSB i Danmark är att man sliper de ständiga operatörsbytena”, säger Fredrick Neptin.

”Man har samma arbetsgivare, samma arbetskamrater, samma uppgifter och samma uniform år efter år.”

”Tekniken utvecklas och det kommer nya fordon men mitt arbetsschema är stabilt, morgondagen är förutsägbar och jag har kollegor jag alltid kan lita på.”

När Skånetrafiken införde tågvärdar på lokaltågen i Skåne 2001 började Fredrick Neptin jobba som tågvärd på Pågatågen. Därefter har han arbetat som tågvärd på Öresundstågen med DSB First, Transdev, SJ och till sist åter Transdev som arbetsgivare.

Till slut fick han nog.

”En nedåtgående spiral”

”Det var en nedåtgående spiral”, säger han.

”Alla operatörsbytet tog knäcken på arbetsglädjen, det var så rörigt.”

Samtidigt som Transdev återfick trafiken med Öresundstågen i Sverige och över sundet sökte DSB tågvärdar som hade genomgått utbildning i det danska säkerhetssystemet.

”Jag var så innerligt trött på hur järnvägen sköts i Sverige och alla dessa ständiga entreprenörer, säger Fredrick Neptin.

”Så jag sökte och fick jobb på DSB med stationering i Köpenhamn.”

Ett tiotal svenska tågvärdar gjorde samma resa över sundet och arbetar nu på DSB.

Åker över nästa hela Danmark

”Vi åker över nästan hela Danmark, på Själland, Fyn och Jylland, till tyska gränsen”, säger Fredrick Neptin.

”Vi åker lokaltåg, Lyntåg, IC-tåg och EuroCity-tåg. Det är väldigt omväxlande och det finns planer på att utöka trafiken till Hamburg och till Oslo via Göteborg.”

”Dessutom får vi nya tågstammar från Talgo för trafiken med Vectron-lok till och från Hamburg och i ett senare skede mellan Köpenhamn och Århus.”

Att arbeta som tågvärd i Danmark är inte så väsensskilt mellan jobbet som tågvärd i Sverige.

”Men vi fick utbildning som dansk togfører, det vill säga tågvärd, i Köpenhamn från december till början av februari”, säger Fredrick Neptin.

”Först fick vi utbildning på en tågtyp genomgick ett prov på tågtypen teoretisk och praktisk, sen fick jag ut och arbeta på den tågtypen och därefter samma sak med nästa tågtyp.”

Jobbar på fem typer av tåg

Fredrik Neptin har utbildning på fem olika tågtyper samt två dagars utbildning i evakuering på ett riktigt tåg i en konstgjord tunnel.

”Dessutom fick vi 15 veckors utbildning i danska när vi började på DSB men vi som bor i Skåne och har åkt tåg över Sundet i så många år har i allmänhet inte några stora problem med det danska språket”, säger Fredrick Neptin.

”Jag förstår danskan till 90 procent och pratar förståelig danska till 75 procent”, säger han.

”Men det är mycket mer ordning och reda i Danmark eftersom DSB sköter nästan alla tågtrafik och Banedanmark sköter nästan alla järnvägar.”

”Det är ett och samma biljettsystem över hela Danmark vilket gör det mycket enklare för resenärerna och enklare för oss tågvärdar.”

Färre infrastrukturfel

”Det är inte alls lika frekvent med signalfel och växelfel i Danmark som i Sverige, Banedanmark håller ordning på infrastrukturen utan att blanda in massa olika underhållsföretag och entreprenörer.”

DSB tecknade strax före årsskiftet ett tioårigt avtal med danska staten om att bedriva tågtrafiken på alla betydande sträckor till och med år 2033. Därefter kommer de danska järnvägarna att öppnas upp för konkurrens på svenskt manér sedan EU-kommissionen satt stopp för DSB:s ensamrätt.

”Det är tråkigt att EU driver utvecklingen i den riktningen”, säger Fredrick Neptin.

”Risken är att det blir lika rörigt i Danmark som det är i Sverige.”

De återkommande upphandlingarna av den lokala och regionala tågtrafiken i Sverige och ständiga byten av arbetsscheman fick Fredrick Neptin att tröttna på den svenska järnvägen.

Täta schemabyten i Sverige

”Scheman ändrades med kort varsel och alltsomoftast blev villkoren sämre”, säger han.

Listan över saker som är bättre på DSB kan, enligt Fredrick Neptin, göras lång.

Fredrick Neptin trivs bättre som tågvärd i Danmark än han gjorde i Sverige. Han uppskattar ordning och reda, kontinuitet och generösa personalförmåner. DSB sköter nästan alla tågtrafik och det är ett och samma biljettsystem över hela Danmark. FOTO: Emil Malmborg

Annons:

Han och hans kollegor har längre semester och jobbar färre timmar än i Sverige. På DSB är arbetstiden 7,5 timmar per dag och de anställda har 30 semesterdagar per år dock maximalt tre sammanhängande semesterveckor under sommarmånaderna. Arbetsscheman ändras sällan.

Anställda har tillgång till en personalrestaurang i Köpenhamn, som drivs av ett privat företag på uppdrag av DSB. Där serveras frukostbuffé, lunch och middag till rabatterat pris.

Dessutom har alla DSB-anställda rätt till fria resor inom Danmark och kraftigt rabatterade resor inom EU förutom i Sverige.

”Det är ungefär som det var hos SJ i Sverige fram till millennieskiftet då många personalförmåner försvann”, säger Fredrick Neptin.

Lönsamt med dansk lön

Han har ungefär lika hög lön på DSB som han hade på Öresundståget. Men eftersom den svenska kronan för närvarande är svag i förhållande till den danska kronan så får Fredrick Neptin och hans svenska kollegor ut mycket mer i lön jämfört med tidigare.

”Men det finns också en större respekt för järnvägsyrkena i Danmark än i Sverige”, säger Fredrick Neptin.

”DSB satsar mer på personalen och på kundservice på tågen.”

”Det är DSB-personal som städar tågen. I Sverige läggs städningen ut på underentreprenörer. Här jobbar vi för samma bolag som känner samhörighet, vi jobbar tillsammans för varandra och för resenärerna.”

Läs också Sekotidningen som nyligen skrev om Fredrick Neptin och hans arbete som tågvärd i Danmark: https://sekotidningen.se/trafik/tagvarden-fredrick-tog-jobb-i-danmark-innerligt-trott-pa-hur-jarnvagen-skots-i-sverige/

TEXT: Ulf Nyström

ANNONS:

Du kanske också är intresserad av det här: