Annons:

Publicerad: 2024-09-30

78 000 namn för nattågen

I dag träffar Linnea Granqvist från Östersund infrastrukturminister Andreas Carlson. Med sig har hon drygt 78 000 namnunderskrifter från svenskar som vill ha kvar nattågen mellan Göteborg och norra Sverige.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

SJ:s beslut att ställa in nattågen mellan Göteborg och Umeå respektive Duved vållade kraftiga protester. Linnea Granqvist starta ett upprop mot beslutet. och nu har 78 000 personer skrivit under.

”Det har blivit många fler namnunderskrifter än jag vågade hoppas på”, säger Linnea Granqvist.

”Det visar att folk är engagerade och vill behålla nattågen. De är viktiga för oss som bor i norr och för turister från hela Västsverige.”

SJ har beslutat att dra in nattågen mellan Göteborg och Umeå vid tidtabellsskiftet i december.

Nådatid för Jämtlandstågen

Nattågen medför vagnar till och från Duved men vagnarna mellan Göteborg och Duved kommer att köras som ett separat nattåg i ytterligare fyra månader, till och med 27 april.

I fortsättningen kommer tågresenärer mellan Västsverige och Jämtland respektive Västerbotten att tvingas till tågbyte i Stockholm.

När Linnea Granqvist som bor och arbetar i Östersund läste att nattågen till Göteborg skulle dras in blev hon både ledsen och arg.

Hon drog igång en namninsamling som på några dagar hade undertecknats av drygt 40 000 personer.

Nu, drygt en månad senare, har uppropet samlat över 76 000 namn. På måndagsförmiddagen träffar hon infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) för att lämna över namnlistan och argumentera för att nattågen ska fortsätta rulla mellan Göteborg och Duved respektive Umeå.

Nöjde sig inte med videomöte

Linnéa Granqvist erbjöds ett videomöte med infrastrukturministern för att framföra sina åsikter om nattågen men hon nöjde sig inte med det. Efter ett större antal mail och telefonsamtal får hon träffa Andreas Carlson öga mot öga på departementet i Stockholm.

När ett par organisationer samlat 23 000 namnunderskrifter mot avskaffandet av flygskatten för några veckor sedan vägrade Andreas Carlson ta mot en delegation på departementet, delegationen fick lämna namnunderskrifterna till vakten på departementet och framföra sina åsikter utanför riksdagshuset.

Linnea Granqvist

40 000 namn för nattågen

SJ:s beslut att ställa in nattågen mellan Göteborg och Umeå respektive Duved vållar kraftiga protester. På tre dygn har över 40 000 personer skrivit under ett upprop mot beslutet.

Annons:

”Jag ville jag få ett fysiskt möte med honom för jag tycker inte att det är rätt med ett digitalt möte när det är så många som skrivit under”, säger Linnéa Granqvist när Järnvägar.nu når henne på fredagsmorgonen på München Hbf dit hon just anlänt med nattåget från Verona.

Hon har två veckors höstsemester och passar på att tågluffa runt Europa.

Nattågen viktiga för många i norr

”Att vi fått så många namnunderskrifter visar att nattågen är viktiga för väldigt många människor som bor uppe i norr och för många besökande och turister”, säger hon.

”Det går visserligen att åka nattåg till Stockholm men då krävs byten sent på kvällen eller väldigt tidigt på morgonen.”

”De direkta nattågen till och från Göteborg ger betydligt smidigare förbindelser.”

Linnea Granqvist anser att staten bör kunna upphandla nattågstrafiken om SJ inte kan få den lönsam.

Möjlighet till hållbart resande

”Det handlar om bibehålla goda möjligheter till hållbart resande mellan Jämtland, Västerbotten och Västsverige.”

Snälltåget kan köra via Göteborg

Ledningen för Snälltåget utreder om det är möjligt att köra ett till två nattåg i veckan via Göteborg under högsäsong. Men premiärtåget lär inte rulla förrän tidigast i december 2025.

Snälltåget har aviserat att man utreder möjligheten att köra nattåg mellan Göteborg och Jämtland. Men då handlar det om trafik enbart under vintersportsäsongen ett par nätter i veckan.

”Det är naturligtvis ett bra initiativ men det vi behöver är en stabil förbindelse med tåg året runt alla veckans dagar”, säger Linnea Granqvist.

Hon säger att det är svårt att bedöma om hon kommer att få gehör hos infrastrukturministern.

Svårt att bedöma om hon får gehör

”Det är inte lätt att veta”, säger hon.

”Det finns ett massivt tryck från folk i Jämtland och Västerbotten att behålla direkttågen till Göteborg och det finns ett stort intresse från Västsverige att kunna besöka släkt och vänner i norr.”

”Dessutom har vi fått väldigt stort stöd av politiker i Västra Götalandsregionen, i Jämtland-Härjedalen och i Västerbotten, både från politiker bland regeringspartierna och från partierna som är i opposition i riksdagen.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Hopp om godståg till Vetlanda

Första halvåret 2023 lades den regelbundna godstågstrafiken till Vetlanda, Kvillsfors och Pauliström ner. Sex företag tvingades börja använda lastbilstransporter. Men nu finns hopp om återupptagen godstågstrafik.

Nyhet

Tre med vinst och fem med förlust

Det gick riktigt bra för SJ. MTR Express lyckades efter nästan tio år vända förlust till vinst. Snälltåget gick allra bäst. Kommersiell tågtrafik lönar sig. Men för alla företag som bedrev upphandlad trafik slutade 2023 med svidande förluster.

Nyhet

Ny lokverkstad i Borlänge

Den nya lokverkstaden i Borlänge togs i bruk i slutet av november. Näst på tur står en ny lokverkstad i Skandiahamnen i Göteborg Men Train Alliance är också involverade i planerna på nya logistikparker i Brista och Hallsberg.