Annons:

Publicerad: 2024-02-02

Ytterligare försening för Malmbanan

Återöppningen av Malmbanan försenas ytterligare fyra dagar. Trafikverkets nya prognos är torsdag 8 februari klockan 15:00.

”Det hårda vädret de senaste dagarna har omöjliggjort allt arbete”, säger Simon Sunna, sektionschef Järnväg Norr på Trafikverket.

”Vindmätaren i Riksgränsen noterade 83 meter per sekund i byvind häromdagen och i vissa skärningar hade vi en och en halv meter snö i morse.”

”Vi har ägnat fredagen åt att ploga och borsta bort snö så vi kommer åt spåret, sliprar och annan utrustning.”

Simon Sunna tror att tågtrafikföretagen har förståelse för att återöppningen av Malmbanan försenas ytterligare.

”Vi kommer alltid att sätta säkerheten för de som jobbar med återställningen i första hand”, säger han.

”När vi väl kan jobba gör alla inblandade sitt yttersta för att vi ska bli klara så fort som möjligt. Nu återstår en del mindre jobb samt tester av järnvägsanläggningen och jag känner mig hoppfull om att tågen ska kunna börja rulla på torsdag även om det verkar bli hårda vindar kommande dagar”, säger Simon Sunna.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Många inställda tåg i väst

Många tåg i Västsverige ställs in under Kristi himmelsfärdsveckan. Trafikverket genomför arbeten i Olskroken och Varberg som stoppar trafiken på bland annat Bohusbanan, Vänerbanan, Västkustbanan och Hamnbanan i Göteborg.

Nyhet

Stopp för åkning på fotsteg

Green Cargo får från 3 september i år inte låta personal åka på fotsteg utanpå lok och godsvagnar vid växling. Det har Arbetsmiljöverket beslutat. Hur vagnväxling ska se från i höst är oklart.

Notis

Ny tåglösning mellan Göteborg och Norrköping

Green Cargos startar en intermodal tåglösning som ska förbättra transporten av gods mellan Göteborg Kombi och Norrköpings Hamn. Den nya lösningen startar i maj och erbjuder dagliga avgångar måndag till fredag för trailers, växelflak och containers.

Nyhet

Onrail tar över NRE

DB Schenker lägger i december ner trafiken med North Rail Express som körts av Green Cargo mellan Oslo och Narvik. Men norska Onrail tar över stafettpinnen och får DB Schenker som största kund.

Nyhet

Lint klara för trafik efter fem år

Det dröjer ytterligare ett halvår innan de fem Lint-tågen som Inlandsbanan köpte 2019 kan sättas i trafik. Flera av tågsätten kan kommas att hyras ut men framtiden är ännu oviss.

Debatt

Järnvägen lider av flera systemfel

Tågen har under lång tid haft oacceptabelt mycket förseningar och under senare tid allt flera inställda tåg. Det belastar allvarligt samhällets varutransporter, personresor och privatpersoner. Det menar Evert Andersson och Gunnar Hallert.

Notis

Tågutbudet på samma nivåer som innan pandemin

Tågutbudet är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Under 2023 ökade det långväga tågutbudet med 7 procent och är därmed tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2023.