Annons:
Snälltåget kör Göteborg–Jämtland
Snälltågets nattåg mellan Malmö och Storlien kommer under fem veckor i sommar att köras via Göteborg. Troligen kommer nattågen att köras via Göteborg även under vintersportsäsongen och sommaren 2026.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Snälltåget kommer att köra nattågen mellan Malmö och Storlien via Göteborg under fem veckor i sommar. Avstigning i Undersåker en morgon i augusti 2023.
”Det finns ett bra tågläge några veckor under sommaren men dessförinnan är det stängt för genomfart i Varberg och därefter är stambanan mellan Göteborg och Alingsås helgstängd och med kraftigt reducerad kapacitet under hösten så det går det inte att ta sig fram med vårt tåg”, säger Marco Andersson, kommersiell direktör på Snälltåget.
”Men vi kommer att ansöka om tåglägen för nattåg mellan Malmö och Storlien via Göteborg och Stockholm under T26, åtminstone under vintersportsäsongen och under sommaren.”
T26 är tågplanen som gäller från december 2025 till december 2026.
SJ lägger ner nattåget Göteborg–Jämtland
I augusti meddelade SJ att man inte kommer att köra nattågen mellan Göteborg och Duved i Jämtland från slutet av april nästa år, lönsamheten har varit för dålig.

Inga nattåg från Göteborg
SJ ställer in nattågen mellan Göteborg och Umeå vid tidtabellskiftet i december. Nattåget mellan Göteborg och Duved får en nådatid på fyra månader.
Annons:

Snälltåget kan köra via Göteborg
Ledningen för Snälltåget utreder om det är möjligt att köra ett till två nattåg i veckan via Göteborg under högsäsong. Men premiärtåget lär inte rulla förrän tidigast i december 2025.
Sedan dess har ledningen för Snälltåget utrett förutsättningarna för att kunna leda om företagets nattåg mellan Malmö och Storlien via Göteborg.
Nu står det klart att Snälltåget kommer att kunna köra 20 av sommarens nattåg mellan Malmö och Storlien via Göteborg, tio i varje riktning.
Snälltåget kör nattågen mellan Malmö och Storlien från 25 juni till 28 september. Nattåget avgår från Malmö onsdags- och lördagseftermiddagar och från Storlien torsdags- och söndagseftermiddagar.
Nattåg via Göteborg fem veckor
Från och med 16 juli till och med 17 augusti körs tågen mellan Malmö och Storlien via Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Skövde, Stockholm och Uppsala.
Avgångstiden från Malmö blir 45–90 minuter tidigare än när tågen körs den kortare vägen via Nässjö och tågen kommer att avgå från Göteborg C 19:20 på onsdagar och 18:30 på lördagar.
Ankomsttiden till Göteborg blir 05:35 och till Malmö 09:25, drygt två timmar senare än när tågen körs via Nässjö.
Tågtiderna i Jämtland blir samma vare sig tågen körs via Nässjö eller Göteborg.
”Men tåget står 45 minuter i Göteborg så det blir inte riktigt så tidig uppstigning som det kanske verkar”, säger Marco Andersson.
Med två lok slipper Snälltåget rundgång
Snälltåget kommer att använda två lok i tågen för att slippa tidsödande och personalkrävande rundgång på Göteborg C.
”Vi kommer att köra tågen med tolv vagnar, fler får inte plats på Göteborg C när vi har två lok i tågen”, säger Marco Andersson.
Vi kommer att köra tågen med tolv vagnar, fler får inte plats på Göteborg C när vi har två lok i tågen.
Marco Andersson, kommersiell direktör på Snälltåget
Ansökningarna om tåglägen under T26 ska vara Trafikverket tillhanda senast 14 april.
”Vi kommer att söka tåglägen för att kunna köra nattågen via Göteborg under vissa perioder under 2026”, säger Marco Andersson.
”Det är i första hand under vintersportsäsongen och sommaren det kan bli aktuellt.”
”Betydande marknad i Västsverige”
”Det finns helt klart en betydande marknad i Göteborg och Västsverige men det handlar om att kunna kryssa fram mellan alla pågående banarbeten. Kanske kan vi köra via Trollhättan, Kil och Ställdalen.”
”Vi har lok och vagnar så det räcker till två tåg, ett via Nässjö och ett via Göteborg, och under högsäsong vid sportlov och påsk kan det finns underlag för dubbla tåg.”
Snälltåget vill gärna kunna förstärka vagnparken med fler liggvagnar men begagnatmarknaden är nästa obefintlig och leveranstiden på nya vagnar lång.
Danska vagnar frös sönder
”Vi körde med begagnade danska liggvagnar ett år men de fungerade inte alls i vinterkylan i Jämtland, de frös sönder”, Säger Marco Andersson.
Han är medveten om att nattågen via Göteborg fem veckor kommande sommar och under ett par perioder nästa tågplan inte matchar det utbud som SJ erbjudit under flera år.
”Med två tåg i veckan i varje riktning, varav ett under veckosluten, och enbart sitt- och liggvagnar handlar det ju främst om att locka fritidsresenärer, det kommer nog inte att bli så många tjänsteresenärer ombord.”, säger han.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Trafikverket tror på höjda banavgifter
Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.
Fasta förbindelsen fyller 25 år
I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.
Unika spårkorsningar i Olskroken
Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.
Vision 2050 har lämnat perrongen
Torsdag morgon den 26 juni i gotländska Almedalen. Solen sken som vanligt över Visby när det var dags för Sveriges järnvägselit att samlas och tala framtid. ”Det är viktigt att vi samlas kring järnvägen, så att vi får den järnväg vi vill ha, inledde Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.