Annons:

Publicerad: 2024-11-19

Regionerna tvingas rädda tågtrafik i norr

Norrtåg får inte något ökat bidrag från Trafikverket för den upphandlade tågtrafiken under 2025. De fyra regionerna i norra Sverige tvingas skjuta till pengar för att upprätthålla trafiken.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Norrtåg får nästa år oförändrat bidrag för den upphandlade regionaltågstrafiken trots att kostnaderna ökat kraftigt. En av Norrtågs X62-motorvagnar vid Ytterån tre mil väster om Östersund i augusti 2021.

Norrtåg får 98 miljoner kronor per år av staten genom Trafikverket för att upprätthålla tågtrafiken på linjerna Luleå–Kiruna, Sundsvall–Storlien och Sundsvall–Umeå.

Dessutom får de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län 39 miljoner kronor får att bedriva busstrafik på 15 linjer i Norrland, bland annat på linjerna Kiruna–Riksgränsen, Östersund–Gällivare, Arvidsjaur–Luleå, Lycksele–Skellefteå, Hemavan–Umeå, Östersund–Örnsköldsvik, Sveg–Ljusdal och Mora–Östersund.

Ingen uppräkning på flera år

Men beloppen har inte räknats upp på flera år och det statliga stödet har därmed urholkats.

”Vi har ett gammalt avtal med Trafikverket om tågtrafiken som förra året förlängdes med ytterligare ett år utan uppräkning av beloppet”, säger Joakim Berg, vd i Norrtåg.

”Nu var vi och Trafikverket inställda på ett längre avtal med högre ersättning men efter regeringens besked blir det troligen ett avtal på endast ett år och med oförändrad ersättning.”

”Ersättningen borde höjts med 40 miljoner”

Enligt Joakim Berg borde ersättningen till Norrtåg ha höjts med cirka 40 miljoner kronor för att täcka de ökade kostnaderna för den upphandlade tågtrafiken.

Kostnaderna för busstrafiken har samtidigt ökat.

Dubblad tågtrafik i norr

Norrtåg vill fördubbla tågtrafiken till år 2040. Men långt dessförinnan krävs nya fordon som ersättning för Regina-tåg och gamla pendeltåg av typ X11 som Norrtåg i dag använder. Trafiken kan utökas 2027 med fem bättre begagnade tågsätt från Västtrafik.

Annons:

Regionaltågen räddade

Regionaltågen i Bergslagen och på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping är räddade. Åtminstone under 2025. Trafikverket lovar bidrag till Tåg i Bergslagen och Region Kalmar län ett år till.

”Nu är det för sent att förändra trafiken under 2025, den nya tågplanen gäller från 15 december”, säger Joakim Berg.

”De fyra regionerna tvingas öka sina bidrag till såväl tåg- som busstrafiken.”

Trafikverket vill ha mer pengar

Trafikverket hade äskat ytterligare 200 miljoner kronor i anslag för upphandlad trafik år 2025 och vill ha 300 miljoner kronor utöver tidigare anslag för 2026.

Men i regeringens budgetproposition finns ingen uppräkning av beloppet för 2025 och därmed tvingas Trafikverket begränsa anslagen för stöd till regional tågtrafik och regional busstrafik till samma belopp som innevarande år.

Norrtåg planerat att utöka trafiken 2027 när man kommer att förfoga över ytterligare fem Regina-tåg.

”Till dess måste vi få ett nytt långsiktigt avtal med Trafikverket med väsentligt ökad ersättning från staten”, säger Joakim Berg.

De ökade kostnaderna för regionaltågstrafiken bland annat i Bergslagen, på Stångådalsbanan och för Norrtåg motverkas under nästa år av sänkta banavgifter för regionaltåg.

Banavgifterna för regionaltåg utanför storstadsområdena sänks med cirka 14 procent. Enligt Trafikverkets beräkningar minskar därmed banavgifternas andel av de totala kostnaderna för trafik med regionaltåg från 10,0 till 7,9 procent.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Hopp om godståg till Vetlanda

Första halvåret 2023 lades den regelbundna godstågstrafiken till Vetlanda, Kvillsfors och Pauliström ner. Sex företag tvingades börja använda lastbilstransporter. Men nu finns hopp om återupptagen godstågstrafik.

Nyhet

Tre med vinst och fem med förlust

Det gick riktigt bra för SJ. MTR Express lyckades efter nästan tio år vända förlust till vinst. Snälltåget gick allra bäst. Kommersiell tågtrafik lönar sig. Men för alla företag som bedrev upphandlad trafik slutade 2023 med svidande förluster.

Nyhet

Ny lokverkstad i Borlänge

Den nya lokverkstaden i Borlänge togs i bruk i slutet av november. Näst på tur står en ny lokverkstad i Skandiahamnen i Göteborg Men Train Alliance är också involverade i planerna på nya logistikparker i Brista och Hallsberg.