Annons:

Publicerad: 2025-07-02

Trafikverket tror på höjda banavgifter


Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Persontågen kan belastas med kraftigt höjda banavgifter medan godstågstrafiken får oförändrade eller något höjda avgifter. SJ:s snabbtåg 567 Sundsvall–Stockholm med X55 dundrar genom Harmånger i maj 2021 medan godståg 41512 med massaved från Laxå till Timrå står på sidan.

Den som hoppats att Trafikverket skulle rekommendera sänkta banavgifter för tågtrafiken och särskilt för godstågen som fick kraftigt höjda banavgifter vid årsskiftet blev förmodligen besviken när Trafikverket på måndagen lämnade sin rapport till regeringen.

”Vår slutsats är att banavgifterna inte är för höga utan snarare för låga och att de kan behöva höjas”, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket.

”Men det blir inga höjningar av avgifterna i närtid, Vi behöver analysera de underlag vi tagit fram och vi behöver invänta EU:s kapacitettilldelningsdirektiv som troligen blir klart i höst.”

Höjning tidigast i december 2026

”En förändring av banavgifterna kan tidigast ske i samband med Järnvägsnätbeskrivningen 2026 som gäller från december nästa år.”

Efter kraftfulla protester mot höjningen av banavgifterna för godståg som skedde vid årsskiftet gav regeringen för ett år sedan Trafikverket i uppdrag att se över dagens nivåer och beräkningsgrunder för banavgifterna i det statliga järnvägsnätet.

Vår slutsats är att banavgifterna inte är för höga utan snarare för låga och att de kan behöva höjas.

 

Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket

Syftet med översynen sades vara att använda järnvägen effektivare och att stärka järnvägens konkurrenskraft.

”Försämrad konkurrenssituation”

”Avgiftshöjningarna i Sverige har försämrat konkurrenssituationen för godstransporter på järnväg, vilket i förlängningen försämrar konkurrenssituationen för stora delar av det svenska näringslivet. Höjningarna av banavgifterna är en av orsakerna till att godstågsoperatörerna i Sverige uppvisar dålig ekonomisk lönsamhet”, sade infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) i slutet av juni förra året.

Måndag 30 juni redovisade Trafikverket uppdraget för regeringen.

”Banavgifterna ska enligt svensk lag täcka de direkta kostnaderna som varje tåg orsakar på järnvägen inklusive kostnaderna för trafikledning”, säger Jonas Eliasson på Trafikverket.

”Det går att beräkna kostnaderna på lite olika sätt men efter den senaste höjningen vid årsskiftet betalar tågtrafiken i stort sett för de marginalkostnader den ger upphov till.”

Föreläggande från Transportstyrelsen

Banavgifterna hade varit oförändrade eller höjts mycket måttligt i flera år när Transportstyrelsen 2022 utfärdade ett föreläggande till Trafikverket att höja banavgifterna för godstågstrafiken.

Sedan 2007 ska Trafikverket och andra infrastrukturförvaltare enligt svensk lag ta ut en avgift som motsvarar marginalkostnaden för trafiken.

”Trots tidigare föreläggande har Trafikverket ännu inte fullt ut anpassat banavgifterna för godstrafik”, konstaterade Transportstyrelsen 2022.

Annons:

Enligt den svenska regeringen var dock banavgifterna i Sverige redan innan den senaste höjningen högre än i många andra EU-länder redan 2020.

Men enligt Jonas Eliasson på Trafikverket pekar den senaste forskningsstudien mot att banavgifterna behöver höjas ytterligare i Sverige.

”Avgifterna täcker inte kostnaderna”

”Kostnaderna för att åtgärda det slitage som tågen utsätter järnvägarna för täcks inte av dagens banavgifter”, säger han.

”Det gäller framförallt persontågstrafiken.”

Men slutsatserna i forskningsrapporten behöver verifieras och EU:s kommande beslut om kapacitetstilldelning analyseras.

”Det finns också olika sätt att utforma banavgifterna för full kostnadstäckning som någon form av trängselavgifter där banavgifterna är högre på vissa hårt trafikerade banor och under vissa tider på dygnet”, säger Jonas Eliasson.

De förhållandevis höga banavgifterna för godstågstrafiken i Sverige anses enligt många bedömare innebära en märkbar konkurrensnackdel för tågen och en överflyttning av gods från järnväg till landsväg.

Protester från Skogsindustrierna

Skogsindustrierna hävdar att de höga banavgifterna tvingar fler företag att välja lastbils­transporter för sitt gods vilket slår mot klimat­omställningen och riskerar att göra vägarna mer osäkra.

Det är ju väl känt att lastbilstrafiken inte betalar sina externa kostnader men det finns inga lagar eller direktiv som tvingar staten att ta ut avgifter som motsvarar de rörliga kostnader för lastbilstrafiken.

 

Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör Trafikverket

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver Viveka Beckeman och Elin Swedlund i Skogsindustrierna att banavgifterna för tungt gods sänks.

”Så länge som bedömningen av banavgifterna utgår ifrån slitage bör Trafikverket omgående justera fördelningen av avgifterna”, skriver de.

”På lång sikt måste Sveriges lagar och styrmedel sätta konkurrens­kraft och klimat­omställning i första rummet. En konkret åtgärd kan vara att genomföra ändringar i järnvägs­marknads­lagen så att bredare samhälls­ekonomiska nyttor ska tas i beaktande när avgifts­nivåer bedöms.”

Lagkrav om banavgifter

Enligt Jonas Eliasson finns det dock små möjligheter att sänka banavgifterna för godstågstrafiken.

”Banavgifterna tas ut enligt svensk lag och gällande EU-direktiv”, säger han. ”De måste täcka de rörliga kostnaderna för trafiken.”

”Att ändra konkurrensförhållandet med väg och järnväg kräver andra åtgärder.”

”Det är ju väl känt att lastbilstrafiken inte betalar sina externa kostnader men det finns inga lagar eller direktiv som tvingar staten att ta ut avgifter som motsvarar de rörliga kostnader för lastbilstrafiken.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Vänerexpressen delägare i SHN cargo

Vänerexpressen har blivit minoritetsägare SHN cargo. Därmed sluts cirkeln, åtminstone delvis, för ägandet i det småländska godstågsbolaget som från i vinter kommer att köra samtliga tåg för Vänerexpressen.

Nyhet

Fasta förbindelsen fyller 25 år

I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.

Nyhet

Unika spårkorsningar i Olskroken

Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.

Nyhet

Vision 2050 har lämnat perrongen

Torsdag morgon den 26 juni i gotländska Almedalen. Solen sken som vanligt över Visby när det var dags för Sveriges järnvägselit att samlas och tala framtid. ”Det är viktigt att vi samlas kring järnvägen, så att vi får den järnväg vi vill ha, inledde Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.