Annons:

Publicerad: 2025-07-08

Planskildhet för 3,8 miljarder kronor

Nästan tre månader för tidigt och 200 miljoner kronor billigare än beräknat står Planskildhet Olskroken klar i höst. Natten till 30 juni avslutades den sista av många av avstängningar av tågtrafiken.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Västlänken löper över E6 och Gullbergsån i Gullbergsvass och över Vänerbanan och Bohusbanan i Olskroken, I bakgrunden Godstågsviadukten och i förgrunden Katharina Grosses konstverk bLink.

Annons:

”Det har faktiskt gått jättebra med hela projektet”, säger Jenny Skogberg, projektledare på Trafikverket.

”Nu väntar vi egentligen bara på slutbesiktningen och att hela anläggningen kommer till avsedd användning när kommande tågplan, T26, börjar gälla i december.”

Planskildhet var beräknad att kosta 3,9 miljarder kronor i 2020 års prisnivå och budgeten förstärktes med 100 miljoner kronor för att tiden för avstängningar av tågtrafiken skulle kunna förkortas.

Snabbare och billigare

”Men vi har haft ett väldigt gott samarbete med entreprenören Peab så arbetena har gått snabbare än planerat och kostnaden blir av allt att döma lägre än beräknat”, säger Jenny Skogberg.

Totalkostnaden väntas landa på 3,8 miljarder kronor i löpande priser.

Vänerbanan korsar godstågsspåren mellan Sävenäs rangerbangård och Godstågsviadukten i två unika korsningsspår.
Västlänkens bro över Vänerbanan och Bohusbanan är klar för trafik men ännu dröjer det 17 månader innan tågen börjar rulla över bron.

Byggandet av Planskildhet Olskroken inleddes redan 2017 och det har sålunda tagit åtta år med många provisoriska lösningar och trafikavstängningar att få banorna i Olskroken att anslutas till varandra och korsa varandra planskilt.

Omfattande grundförstärkning

”Det har vart ett otroligt avancerat projekt med omfattande grundförstärkning med KC-pelare, stålpålar och betongpålar, omläggning av spåren i många omgångar och byggandet av de sex broarna”, säger Gunnar Berg, produktionsledare Järnväg.

När alla de sex nya järnvägsbroar tas i drift i höst ökar kapaciteten drastiskt och risken för störningar minskar påtagligt.

Olskroken, två kilometer nordost om Göteborgs centralstation, är den viktigaste knutpunkten i det västsvenska järnvägssystemet. Här strålar Västra stambanan samman med Vänerbanan och Bohusbanan in mot Göteborg C.

Komplicerat spårsystem

En godstågsviadukt binder sedan många år samman Västra stambanan och Sävenäs rangerbangård med Bohusbanans broar över Göta älv, Södra och Norra Marieholmsbron, och med hamnarna och industrierna vid Hamnbanan på Hisingen i väster.

Från godstågsviadukten går en bro, kallad Hammaren, mot Vänerbanan för godstågen mellan Sävenäs rangerbangård och Uddevalla, Karlstad, Bergslagen och Norge.

Skylten indikerar att Västlänkens bro över Vänerbanan och Bohusbanan har en lutning på 30 promille på en sträcka av 300 meter. Skansen Lejonet i bakgrunden.

Unika spårkorsningar i Olskroken

Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.

Från Västra stambanan och Sävenäs rangerbangård fanns spårförbindelse till Västkustbanan och Kust till kustbanan, spåren korsade spåren mot Vänerbanan och Bohusbanan. Den förbindelsen revs upp och godstågen har i flera år tvingats till omvägen över Hisingen för rundgång på Kvillebangården.

Sex nya broar

Med hjälp av sex nya broar och omläggning av flera spår får nu Västra stambanan, Vänerbanan och Bohusbanan en infart till Västlänken, den nya järnvägstunneln under centrala Göteborg för pendeltågen och en del av regionaltågen.

Under midsommarhelgen lades två spårkorsningar lin i Vänerbanans dubbelspår och Godstågsviadukten kopplats samman med det övriga järnvägssystemet.

Tågtrafiken mellan Göteborg C och Gamlestaden på Vänerbanan och mellan Göteborg C och Ytterby på Bohusbanan var avstängd drygt en vecka.

Tågtrafiken i den första etappen i Västlänken mellan Olskroken och den nya underjordiska stationen strax intill Göteborg C ska enligt planerna inledas i december 2026.

”Det här var det sista stora spårarbetet, den sista inkopplingen och den sista trafikavstängningen”, säger Jenny Skogsberg. ”Nu har hela infrastrukturen på plats, nu återstår bara finjusteringar och tester innan allt är helt färdigt.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

001 har återuppstått som ÖBB-lok

1043.001 har återuppstått i sin forna glans. Det orange-vita loket som levererades från Asea till Österrike 1971 återvände till Sverige 2001 och nu har Tågab målat loket i leveransfärgerna.

Nyhet

Vänerexpressen delägare i SHN cargo

Vänerexpressen har blivit minoritetsägare SHN cargo. Därmed sluts cirkeln, åtminstone delvis, för ägandet i det småländska godstågsbolaget som från i vinter kommer att köra samtliga tåg för Vänerexpressen.

Nyhet

Trafikverket tror på höjda banavgifter

Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.

Nyhet

Fasta förbindelsen fyller 25 år

Den 1 juli 2025 fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10–15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.