Annons:
Ny vagn ersätter tre gamla
Från 1950-talet till 2020-talet i ett stort språng. De små, snart 70 år gamla, godsvagnarna som används för att transportera pappersmassa från Värö bruk till Varbergs hamn ersätts av 20 meter långa vagnar med helt öppningsbara sidor.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Södra Cells nya vagn Habis 201 i Varberg den 31 januari 2021.
Annons:
Med konventionella skjutdörrar och bärande pelare blir det alltid skador på pelarna. Nu skapar vi maximal åtkomlighet och minimerar risken för skador.
Axel Malmström, försäljningschef på Kiruna Wagon
Värö bruk, som tillhör Södra Cell, har tillverkat pappersmassa sedan 1972.
Under snart 50 år har massan transporterats den knappt två mil långa sträckan till Varbergs hamn för omlastning till fartyg med små tvåaxliga godsvagnar, gamla Hios-u-vagnar som är ombyggda från Gb och Gbs från 1950-talet.
Men nu stundar nya tider.
Kiruna Wagon, som hittills tillverkat malmvagnar för bland andra LKAB och Kaunis Iron, har nu tillverkat en 20 meter lång fyraxlig godsvagn som kan lasta lika mycket som tre gamla vagnar.
Stor öppning för lastning och lossning
Tack vare höghållfast stål i en fackverkskonstruktion och en kraftig presenning kan hela vagnens långsidor öppnas med hydraulik.
Det ger en mycket stor lastöppning för lossning och lastning av pallar eller annat styckegods med hjullastare eller gaffeltruck.
”Med konventionella skjutdörrar och bärande pelare blir det alltid skador på pelarna”, säger Axel Malmström, försäljningschef på Kiruna Wagon.
”Nu skapar vi maximal åtkomlighet och minimerar risken för skador.”
51 kvadratmeter lastyta
Vagnen, som fått beteckningen Habis 201, har en total lastyta på 51 kvadratmeter och kan lasta 51 ton på de sämsta spåren, de som endast tillåter 20 tons axellast.
För lastbil med släp som får användas vid inrikes vägtransporter i Sverige är lastytan 46 kvadratmeter och lastvikten 36 ton.
I de flesta EU-länderna begränsar lastbilars totala storlek till 40 ton och 18,75 meter vilket ger 33 kvadratmeter lastyta och 24 ton last.
”Järnvägsindustrin behöver vara mycket mer effektiv vid lastning och lossning för även i fortsättningen vara ett bättre alternativ än vägtransporter”, säger Axel Malmström.

I oktober 2020 har Green Cargo T44 351 lämnat Varberg med ännu ett tomtåg till Väröbruk och passerar bygget av den nya godsbangården vid Lassebacka norr om staden.
25 procent större last i varje tåg
Södra Cell räknar med att kunna transportera 25 procent mer pappersmassa i varje tåg med hjälp av de nya vagnarna utan att behöva utöka tåglängderna.
”På den här vagnen kan du med fjärrkontroll öppna båda långsidorna helt och hållet och komma åt godset smidigare än på en lastbil. Det går att lasta eller lossa hela tågsättet samtidigt.”
Prototypvagnen, som byggts på ett underrede från en äldre Rs-vagn, ska utvärderas innan serietillverkning av 21 vagnar kan inledas.
”Vagnen har gått i trafik mellan Värö och Varberg sedan i november och nu är den på väg upp till Kiruna för att vi ska kunna genomföra vissa justeringar”, säger Axel Malmström.
Hydraulik känslig i vinterväder
”Vintervädret i Norden kan ibland ställa till problem vid användningen av hydraulik men hittills verkar det ha fungerat väl.”
Utöver stora malmvagnar för LKAB och Kaunis Iron har Kiruna Wagon hittills tillverkat apparatvagnar för Trafikverkets omformarstationer,
”Men vi har beslutat bredda vårt utbud och vill bygga järnvägsvagnar för hela den svenska basindustrin”, säger Axel Malmström.
Kiruna Wagon ägs av NMV Group.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Bättre trafik sedan SJ tog över
Pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen fungerar betydligt bättre sedan SJ tog över trafiken i mars. Nu körs 99 procent av de planerade fordonskilometerna och punktligheten har förbättrats radikalt.
Riskkapitalbolag köper Protrain
Riskkapitalbolaget Priveq köper 60 procent av Protrain för en hemlig summa pengar. Protrain har på tio år ökat omsättningen från 20 till 260 miljoner kronor.
Tung start för Real Rail
Det blev en start med många utmaningar men efter tre månader fungerar trafiken förhållandevis väl. Trafikverkets nya planeringsverktyg MPK har dock drabbat Real Rail och företagets kunder hårt.
Sänkt hastighet om personal i spåren
Sänkt hastighet för tågen där personal finns i spårområdet och krav på dokumentation av riskbedömning vid egenförflyttning inom spårområdet. Det är Trafikverkets svar på Transportstyrelsens föreläggande.