fbpx

Alstoms köp av Bombardier klart

Alstoms köp av konkurrenten Bombardier har slutförts. Därmed har världens näst största tågtillverkare skapats. Alstom har nu 75 000 medarbetare i 70 länder varav nästan 2 000 i Sverige.

 

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 17 februari 2021

 

FOTO: KASPER DUDZIK
Med leveranser av elmotorvagnarna X61 och X62 till en rad länstrafikbolag blev Alstoms tåg vanliga på svenska spår. Norrtågs X62 009 ska strax avgå söderut från Umeå C i februari 2013. Bredvid rullar dieselmotorvagnen Y31 1429, en produkt från Bombardier. Den trafikerar den oelektrifierade banan till Lycksele.

 

”Undantar man den kinesiska marknaden är vi definitivt störst i världen”, säger Rob Whyte, managing director för Alstom Norden.

Whyte ser en lysande framtid för ”nya” Alstom.

”Vi har fantastiska möjligheter att utvecklas som ett världsledande företag för tillverkning av tåg, spårvagnar och signalsystem för järnvägarna”, säger han. ”Vi är ett globalt företag som satsar enormt på forskning och utveckling.”

”Vi har 17 000 ingenjörer och 10 000 aktuella patent.”

Gröna lösningar är framtiden

Enligt Whyte sker nu stora satsningar på gröna lösningar inom transportbranschen.

”Vi har ett enormt försprång som jobbat med elfordon i 100 år och nu satsar vi på batteri- och vätgasdrift som kan bli utomordentligt viktiga globala lösningar på icke-elektrifierade järnvägar.”

”Men det är viktigt för järnvägsbranschens trovärdighet att vi ser en satsning på grön vätgas, att vätgasen framställs med hjälp av el som inte genererats av fossila bränslen.”

Rob Whyte svarar lite motvilligt på frågan vilka som är de två tidigare företagens spetskompetenser.

”Kanske är det Bombardiers lok och motorvagnståg, kanske är det Alstoms signalteknik med ERTMS-lösningarna”, säger han.

”Vi har fantastiska möjligheter att utvecklas som ett världsledande företag för tillverkning av tåg, spårvagnar och signalsystem för järnvägarna. Vi är ett globalt företag som satsar enormt på forskning och utveckling.”

 

Rob Whyte, managing director för Alstom Norden.

 

FOTO: ALSTOM
Rob Whyte, managing director för Alstom Norden.

 

FOTO: KASPER DUDZIK
Traxx-loket från Bombardier är en vanlig syn på järnvägarna i Europa. DB Cargo 185 374 passerar Fulda i januari 2019.

Nya Alstom har 1 850 anställda i Sverige

Alstom har nu 1 850 anställda i Sverige, före uppköpet hade Alstom 350 och Bombardier 1 500.

Rob Whyte, som ägnar de närmaste veckorna åt att åka runt i Sverige och övriga Norden för att besöka samtliga verkstäder och kontor som Alstom har och Bombardier haft, tror inte på några drastiska förändringar av verksamheten inom överskådlig tid.

”Det finns säkert samordningsvinster att göra så småningom men tills vidare jobbar alla vidare på samma sätt som före köpet”, säger han. ”På lite sikt ska vi visa att ett plus ett blir mer än två.”

Annika Svanström är, eller snarare var, vd för Bombardier Sverige. Nu är hon Interim managing director för Alstom Bombardier Sverige.

”Den legala processen är avklarad, nu återstår jobbet att väva samman de två företagen till ett”, säger hon. ”Det kommer att ta ett antal månader.”

”Men det känns fantastiskt positivt och väldigt spännande.”

Bombardier bra på ställverk och traktion

När Annika Svanström, ännu mer motvilligt, ska peka ut spetskompetenserna hos Bombardier och ”gamla” Alstom nämner hon signalsystem och drivutrustning hos Bombardier och servicekoncepten och bredden hos Alstom.

”Mina kollegor på Bombardier i Stockholm och Hässleholm gör ett fantastiskt jobb med ställverk och signalsystem”, säger Svanström. ”Vårt utvecklingscenter i Västerås arbetar med framtidens traktionssystem.”

Inte heller Annika Svanström tror på några snabba förändringar på kontoren och verkstäderna i Sverige.

”Vi blir kvar i Västerås, Stockholm och Hässleholm och vi blir kvar i de verkstäder vi har i Göteborg, Falköping, Linköping, Nässjö, Kalmar, Gävle och Luleå. Jag ser ingen risk för nedläggningar eller neddragningar.”

”Jag tror förändringarna i stället kommer att gynna oss, vi kompletterar varandra och tillsammans växer vi.”

Orderbok på drygt 700 miljarder kronor

Det nya Alstom har en sammanlagd proformaomsättning på cirka 15,7 miljarder euro, motsvarande närmare 160 miljarder kronor, och en sammanlagd orderbok på 71,1 miljarder euro, motsvarande ca 720 miljarder kronor.

Henri Poupart-Lafarge är styrelseordförande och vd för Alstom. Huvudkontoret ligger i Levallois-Perret strax väster om Paris. Alstom är noterat på börsen i Paris. Börsvärdet är motsvarande cirka 160 miljarder kronor. Den kanadensiska pensionsfonden Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) är nu den största aktieägaren med 17,5 procent av aktierna.

”Jag tror förändringarna i stället kommer att gynna oss, vi kompletterar varandra och tillsammans växer vi.”

 

Annika Svanström, Interim managing director för Alstom Bombardier Sverige

Fler artiklar

Storsatsning på tåg i väst

Storsatsning på tåg i väst

Västtrafik hoppas kunna öka tågresandet med 50 procent när Västlänken står klar. Trafiken utökas på nästan alla sträckor i Västra Götaland. Satsningen kräver 35 nya tågsätt utöver de 45 som levereras de närmaste åren.

read more
Dyra omvägar för godstågen

Dyra omvägar för godstågen

Att köra godståg från Sävenäs rangerbangård i Göteborg till Halmstad, cirka 15 mil, tar normalt två timmar. Men nu tar de drygt fyra timmar och kostar Green Cargo fyra miljoner kronor.

read more

Vill du läsa fler artiklar?