Annons:
Åter tågfärja till Polen
Överföringen av järnvägsvagnar på färja mellan Sverige och Polen har återupptagits. Men än så länge handlar det om enstaka transporter.
Text: Ulf Nyström Foto: Erik Eskling Hansen

8 juli lastades 19 godsvagnar på tågfärjan Polonia i Ystad.
Annons:
”Vi hoppas att detta bara är början och att tågtransporterna mellan Sverige och Polen blir reguljära”, säger Erik Eskling Hansen, affärsutvecklare i Ystads Hamn.
Transporterna av godsvagnar mellan Ystad och Świnoujście upphörde 2020 efter att ha varit vikande under flera år.
Men tågfärjan Polonia, byggd 1995, är fortfarande i trafik för Unity Line och bangården i Świnoujście har nyligen byggts om.
Två överfarter med godsvagnar hittills
I våras transporterades 34 godsvagnar från Ystad till Świnoujście och 8 juli överfördes lika många vagnar.
Samtliga vagnar ägs av vagnuthyrningsföretaget VTG och kommer att underhållas och repareras i Polen.
”Alla förutsättningar för effektiv tågfärjetrafik är uppfyllda”, säger Erik Eskling Hansen.
”Det finns bra infrastruktur i Ystad och Świnoujście och en modern tågfärja med 1 060 spårmeter på huvuddäck.”

Hector Rail använde tågloket för att köra in godsvagnana på Polonias huvuddäck.
Enligt Erik Eskling Hansen finns det ett stort intresse för regelbunden godsvagnstrafik mellan Sverige och Polen via Ystad och Świnoujście.
”Polonia seglar sju dagar i veckan mellan Ystad och Świnoujście och det är bara att köra ombord godsvagnarna.”
Ombordkörning med Vectron-lok
Vid de vagnöverfarter som hittills skett har Hector Rail, som kört tågen, växlat ombord vagnarna med de Vectron-lok som använts i tågen.
Loken är utrustade med Last Mile-funktion som innebär att de med hjälp av dieselmotor kan generera tillräckligt med el för att klara körning i begränsad hastighet utan kontaktledning.
Nästa överföring av vagnar till Polen kommer preliminärt att ske 19 augusti.
Björn Hansen på Hector Rail uppger att han fått en del förfrågningar från Polen om överföring av järnvägsvagnar till Sverige.
”Man kan väl hoppas att det åter blir regelbundna transporter av godsvagnar på tågfärja mellan Sverige och Polen”, säger han.
”Järnvägsanslutningen till färjan i Swinoujście har ju ställts i ordning vilket tyder att man i Polen ser positivt på tågfärjetrafiken.”
Hector Rail vill köra heltåg
Men Hector Rail vill enbart köra heltåg och vill inte ägna sig åt vagnslasttrafik med enstaka eller få vagnar till ett flertal destinationer.
”Jag tror det är svårt att skapa någon form av frekvent heltågstrafik mellan Sverige och Polen och därför kanske det inte blir Hector Rail som engagerar sig i tågfärjelinjen mellan Ystad och Swinoujście”, säger Björn Hansen.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Framtidssäkra dina lokomotiv
Den svenska lokparken är i stort behov av upprustning och modernisering. Nya, moderna lok med HVO i tanken förflyttar den svenska lokparken från dåtid till framtid på nolltid. Med Vossloh Locomotives DE 18 minskar koldioxidutsläppen med mer än 50 procent.
Sandahls vann på Schenkers uttåg
För drygt två år sedan upphörde samarbetet mellan Sandahlsbolagen och DB Schenker. Schenker slutade nästan helt med tågtransporter i Sverige. Lönsamheten ökar för Sandahls och sjunker för Schenker.
Flixtrain drar ner efter bra sommar
Avgångarna har blivit färre, uppehållen ska bli fler och nästa år inleds trafiken mellan Stockholm och Malmö. Ledningen för Flixtrain är nöjd med den första sommaren på svenska spår.
Svarvning viktigare än avisning
Möjligheten att hålla igång tågtrafiken i långvarig snö och kyla beror främst på tillgången på hjulsvarvning och avisning. Hjulsvarvarna måste bli fler men det är inte lönsamt att bygga avisningshallar.