Annons:

Publicerad: 2020-06-29

Avbokade resor ställer in tåg

Det blir ingen persontrafik på Inlandsbanan i sommar. På grund av coronapandemin och reserekommendationerna hade premiären för sommarens persontrafik skjutits upp i tre veckor till 6 juli. Nu står det klart att det inte blir någon trafik.

Text: Ulf Nyström Foto: Martin Oscarsson

Persontåg på Inlandsbanan vid Storstupets banvaktsstuga juli 2013.

Annons:

”När Folkhälsomyndigheten lättade på reserestriktionerna trodde vi på en viss tillströmning av resenärer men det blev tvärtom”, säger Peter Ekholm vd i Inlandsbanan AB. ”Avbokningarna fortsatte.”

Under förra veckan var endast enstaka platser bokade i vissa tåg i juli och då tog ledningen för Inlandståg och Inlandsbanan beslutet att ställa in sommartrafiken helt och hållet. En enig styrelse för Inlandsbanan står bakom beslutet.

”Det skulle vara oansvarigt att köra tågen med så få resenärer”, säger Ekholm.

Under vintern hade Inlandståg och Inlandsbanan stora förväntningar inför sommaren 2020, bokningarna var rekordmånga.

”Vi trodde på all-time-high, bokningarna var fullt i klass med rekordåren under 1990-talet”, berättar Peter Ekholm.

Avbokningar under våren

Men sedan kom coronapandemin och bokningarna upphörde, i stället började avbokningarna droppa in.

”Flera av våra paketresor, som byggde på resor även i Norge, stoppades och väldigt många utländska turister bokade av”, säger Ekholm.

Med endast hälften av stolarna i tågen tillgängliga var den ekonomiska kalkylen bräcklig.

När Folkhälsomyndigheten lättade på reserestriktionerna trodde ledningen för Inlandsbanan att bokningarna skulle öka.

”Men det blev snarare tvärtom”, säger Peter Ekholm.  Vi hade i början av förra veckan avgångar i mitten av juli med endast enstaka bokade resenärer.”

”Då tog vi beslutet att inte köra i år.”

”Vi ville ge alla våra underleverantörer och säsongsanställda åtminstone tio dagar förvarning.”

Vi satsar nu mot 2021 med helt nya tåg och ett spännande utbud.

 

Peter Ekholm, vd i Inlandsbanan AB

Fri avbokning eller ombokning

Resenärer som bokat resor på Inlandsbanan erbjuds fri ombokning till 2021 eller fri avbokning i enlighet med paketreselagen.

”Vi satsar nu mot 2021 med helt nya tåg och ett spännande utbud”, säger Peter Ekholm.

https://jarnvagar.nu/begagnat-lyft-for-inlandsbanan/

De uteblivna biljettintäkterna från sommartrafiken i år innebär en bekymmersam situation för Inlandsbanan och dotterbolaget Inlandståg.

”Men godstågstrafiken går riktigt bra och vi senarelägger en del satsningar på upprustning av fastigheter”, säger Peter Ekholm.

”Ombyggnaden av de fem nya tågsätten kan genomföras men de görs i något långsammare takt än planerat. Alla tåg ska dock vara klara för trafik sommaren 2021.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Fler avgångar och fler uppehåll

MTRX utökar antalet avgångar och kommer från början av nästa år att göra uppehåll även i Flemingsberg, Katrineholm och Falköping. Restiden mellan Stockholm och Göteborg blir oförändrad.

Nyhet

Ny tågverkstad i Göteborg

Train Alliance kommer att bygga en ny verkstad för underhåll och reparationer av lok och godsvagnar i närheten av Skandiahamnen i Göteborg. Lokaliseringen beslutas i höst. Verkstaden ska stå klar senast 2028.

Nyhet

16 av 28 har fått jobb som lokförare

När de började sin utbildning till lokförare skrek tågtrafikföretagen efter personal. Nu har endast hälften fått jobb som förare åtta månader efter utbildningen. Men ingen ångrar utbildningen till lokförare.

Nyhet

Fortsatt dystert för Green Cargo

Det statliga godstågsbolaget Green Cargo redovisar ett negativt rörelseresultat på 71 miljoner kronor för fjärde kvartalet förra året trots 75 Mkr i miljökompensation och försäljningen av lok till Tågab som gav en reavinst på 37 Mkr. Även i år väntar förlust.