Annons:
Dödsolycka efter sen förvarning
Kollisionen mellan ett regionaltåg och en lastbil i Ramseröd öster om Uddevalla orsakades av att lokföraren inte fick tillräcklig förvarning om att lastbilen stod på plankorsningen och att han därför inte hade möjlighet att stanna tåget eller sänka hastigheten.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Dödsolyckan i Ramseröd i januari i år inträffade på en plankorsning med halvbommar samt ljud- och ljussignaler. Det finns cirka 900 sådana vägskyddsanläggningar i Sverige, bland andra plankorsningen på Mittbanan vid Stavre strax utanför Bräcke. Bild från februari 2024.
Den slutsatsen drar Statens haverikommission.
15 januari 2024 kolliderade regionaltåg 13232 med en lastbil med släpvagn lastad med betongelement på plankorsningen Ramseröd strax öster om Uddevalla C. Lokföraren omkom.
Lastbilen var på väg till en byggarbetsplats vid ett högspänningsställverk samtidigt som tåget var på väg från Trollhättan till Uddevalla.
Släpet fastnade på korsningen
När lastbilen skulle passera över plankorsningen fastnade släpet på korsningen. Det var nysnö men vägen var plogad och sandad. Chauffören höll mycket låg hastighet över plankorsningen eftersom han skulle svänga kraftigt efter plankorsningen.
Lokföraren fick ingen förvarning om att lastbilen hade fastnat. Vägskyddsanläggningen med halvbommar och ljud- och ljussignaler aktiverades 42 sekunder före olyckan men eftersom bommarna hade gått ner mer än 15 grader fick lokföraren signalbeskedet Passera.
Först åtta sekunder före kollisionen, när tåget kört genom en kurva, var det möjligt för lokföraren att upptäcka lastbilen med släpet på korsningen.
Kollisionen oundviklig
Tåget framfördes i 90 km/h, 25 meter per sekund, och kollisionen var oundviklig. Reaktionstiden och tillsättningstiden för bromsen gjorde att hastigheten inte minskades före kollisionen.
Tågvärden och fem resenärer fick lindriga skador. Lastbilsföraren klarade sig utan fysiska skador.

Tyst minut för dödad lokförare
En lokförare i 65-årsåldern dödades vid kollisionen mellan ett regionaltåg och en lastbilstrailer i Ramseröd öster om Uddevalla för en vecka sedan. I dag, måndag, klockan 12.00 kommer SJ Götalandståg att hålla en tyst minut för lokföraren.
Annons:
Haverikommissionen har funnit att olyckan orsakades av att lokföraren inte fick tillräcklig förvarning om att en lastbil stod över plankorsningen och att lokföraren därför inte hade möjlighet att stanna tåget eller sänka hastigheten.
Haverikommissionen anser att Trafikverket som infrastrukturförvaltare inte i tillräcklig omfattning hanterat de risker som kan uppstå vid den aktuella typen av vägskyddsanläggningar, så kallade B-anläggningar med halvbommar, när tunga vägfordon passerar över en plankorsning.
Risk med tunga fordon på B-anläggningar
Tidigare olyckor visar att tunga fordon som passerar plankorsningar med halvbommar, så kallade B-anläggningar, utgör en förhöjd risk som kan leda till allvarliga konsekvenser.
Haverikommissionen rekommenderar Trafikverket att:
- Utifrån dagens förutsättningar utvärdera om det finns skäl att omvärdera beslutet att inte utveckla B-anläggningens funktion med fokus på hur vägskyddsanläggningen kan göras säkrare för järnvägspersonal, resenärer och vägtrafikanter.
- Prioritera arbetet med införande av ett system som varnar lokföraren om föremål vid plankorsningar för att höja säkerheten för järnvägspersonal och resenärer.
I flera andra länder, bland annat i Norge och Danmark, har infrastrukturförvaltarna monterat hinderdetektor vid plankorsningar som ger lokförarna stoppbesked om det finns främmande föremål som landsvägsfordon på plankorsningen när tågen närmar sig.
SHK vill se fler hinderdetektorer
I utredningen av plankorsningsolyckan i Hökmora söder om Avesta Krylbo 2018 lämnade SHK en rekommendation till Trafikverket att överväga ökad användning av hinderdetektering.
I svaret på rekommendationen uppgav Trafikverket då att den tillgängliga tekniken av hinderdetektorer var föråldrad och behövde bytas ut.
Trafikverket arbetar med att ta fram en ny teknik för hinderdetektion men säger att man haft svårigheter att få fram en driftsäker metod.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Fortsatt oenighet om nattågen
Hur slitna var lok och vagnar när Vy Tåg tog över trafiken på Övre Norrland? Hur sköttes fordonen under de fyra år Vy Tåg ansvarade för trafiken? I vilket skick var de när SJ tog över i december förra året? En sak är säker. Vy Tåg och SJ är inte helt överens.
”Sluta sopa och sätt spaden i marken”
Mer fart, snabbare avbetalning på underhållsskulden och nya metoder och maskiner som gör skillnad så att vi får spaden i backen. Det var tydliga besked från infrastrukturminister Andreas Carlson på JBS-konferensen förra veckan.
Nytt Krösatåg till Sverige
Det första av 28 nya Krösatåg har anlänt till Sverige. Nu väntar minst ett år av provkörningar innan de första tågen sätts i trafik i Småland under 2026.
Asbest kan stoppa 620-loken
SBB Cargo har upptäckt att det finns asbest i 620-loken. Försäljningen av lok till Nordic Re-Finance har stoppats medan SBB Cargo utreder om och hur asbesten loken kan saneras.