Annons:

Publicerad: 2023-09-19

Flixtrain kortar restiden

Flixtrain kapar 20 minuter på restiderna mellan Stockholm och Göteborg genom att dra in uppehållen i Södertälje, Hallsberg och Falköping från 10 december.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Flixtrain kapar restiden mellan Stockholm och Göteborg genom att dra in tre uppehåll. Flixtrains kvällståg från Göteborg mot Stockholm, tåg 23010, passerar Jonsered 6 maj 2021. ​

”Vi vill erbjuda våra passagerare en snabbare restid”, skriver Kajsa Ekelund, kommunikationschef på Flixtrain.

”Majoriteten av våra passagerare reser mellan Stockholm och Göteborg och vi tror att de kommer att uppskatta den nya tidtabellen med färre stopp.”

Flixtrain trafikerar Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg sedan maj 2021. Antalet avgångar varierar mellan en och tre i varje riktning beroende på veckodag men under långa perioder har Flixtrain inte kört några tåg på tisdagar och onsdagar.

Tågen bemannas av Hector Rail som också svarar för tågdragningen.

Tre uppehåll sedan starten

Sedan starten för två och ett halvt år sedan har Flixtrain gjort uppehåll i Södertälje Syd, Hallsberg, Skövde och Falköping.
X2000 och MTRX gör ganska få uppehåll i Södertälje och inga eller enstaka uppehåll i Hallsberg.

Flixtrain har haft en del resande till och från de tre stationerna men Flixtrain vill inte berätta hur många det varit.

”Som policy delar vi inte passagerarsiffror. Vi kan endast meddela att majoriteten kliver av och på i Stockholm och Göteborg. Därför väljer vi att endast stanna i Skövde”, skriver Kajsa Ekelund.

Restiden kapas 20-25 minuter

Med de färre stationsupphållen kan Flixtrain kapa restiden från dagens tre timmar och cirka 30 minuter till tre timmar och cirka tio minuter.

Det snabbaste tågen kommer att klara sträckan mellan Stockholm och Göteborg på tre timmar och fyra minuter, snabbare än några av SJ:s X2000-tåg och snabbare än de flesta av MTRX-tågen.

Annons:

MTRX som kör nio avgångar i varje riktning måndag-fredag mellan Stockholm och Göteborg och något färre under veckosluten gör för närvarande två uppehåll i Södertälje och fem i Falköping förutom ett antal uppehåll i Skövde, Herrljunga och Alingsås.

”Jag tror inte Flixtrains agerande betyder så mycket för oss”, säger Filip Thunell, vd på MTRX. ”Vi kanske kan få något fler resenärer men det blir marginella skillnader.”

MTRX-tågen tar mellan tre timmar och tio minuter och tre timmar och 20 minuter mellan Stockholm och Göteborg.

Inga besked om Stockholm-Malmö

Flixtrain har i flera år sökt tåglägen för trafik mellan Stockholm och Malmö och något år för tåg mellan Uppsala och Malmö via Stockholm.

Men om och när den trafiken kommer igång är fortfarande ovisst.

”Det ligger fortfarande med i planeringen, vi återkommer med information när vi har något att dela”, skriver Kajsa Ekelund till Järnvägar.nu.

Flixtrain släppte biljetterna till jul- och nyårstrafiken och till och med 10 februari i förra veckan.

I år infaller julafton på en söndag och det innebär att fredagen 22 och lördagen 23 december blir reseintensiva dagar. Då kör Flixtrain tre avgångar dagligen i vardera riktningen.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Snön stoppade tågen

Det blev totalstopp för tågtrafiken i mellersta Sverige när snön vräkte ner under måndagskvällen och tisdagen. Många tåg ställdes in medan tre nattåg och tjogtals godståg tvingades stanna på Stambanan genom Övre Norrland.

Nyhet

Mångmiljardförluster i kollektivtrafiken

Förra året tappade länstrafikbolagen 7,2 miljarder kronor i minskade biljettintäkter I år väntas tappet bli ännu större, 8,6 miljarder kronor enligt den senaste prognosen. Regeringens intresse för att bidra är minimalt.

Nyhet

Flera frågetecken för Vy

Inget är ännu klart. Det är beskedet från Vy Tåg när det gäller möjligheten att köra nattågen mellan Luleå och Stockholm till och från Göteborg eller den mer överraskande uppgiften att Vy överväger en förlängning av tågen till och från Oslo

Nyhet

Nytt containertåg från norr

28 maj är det premiär för ett nytt containertåg mellan Umeå och Göteborg. Därmed har det nya logistikföretaget First Row skapat två nya containerpendlar till Göteborgs hamn på drygt ett år.