Annons:

Publicerad: 2022-01-12

Flixtrain ställer in tåg

Flixtrain har ställt in all tågtrafik tisdagar och onsdagar i minst tio veckor i vinter och vår. Totalt körs nu endast tio avgångar i varje riktning per vecka.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

SJ X2000 och Hector Rail 243 002 med Flixtrain står redo för avgång mot Malmö respektive Göteborg på Stockholm C i maj 2021.

Annons:

Från och med vecka 2 och tills vidare kör Flixtrain inte några tåg tisdagar och onsdagar mellan Stockholm och Göteborg.
På måndagar och lördagar körs endast ett tåg i varje riktning, på torsdagar två och på fredagar och söndagar tre par dagar ich riktning. Det innebär tio turer per riktning och vecka.

Det är en betydande minskning sedan i somras då Flixtrain körde 19 turer per riktning och vecka och även sedan i höstas då Flixtrain körde 15 turer per riktning och vecka.

Enligt Kajsa Ekelund, kommunikationschef på Flixtrain, var inställelserna planerades sedan i höstas.
“Vi vet att våra resenärer reser mindre under lågsäsong, som vi befinner oss i just nu”, skriver hon till Järnvägar.nu.

Det är ett ansträngt personaläge och väldigt många som är frånvarande på grund av covid19, misstänkt covid19, säsonginfluensa eller vabande.

 

Peter Krameus, SJ:s presstjänst

SJ ställer in snabbtåg

Även SJ har ställt in snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg och i ett par andra relationer, bland annat på onsdagen.
Men i SJ:s fall beror inställelserna på personalbrist.

“Vi tvingades på tisdagskvällen att ställa in fyra snabbtåg som skulle körts under onsdagen”, säger Peter Krameus på SJ:s presstjänst.

“Det är ett ansträngt personaläge och väldigt många som är frånvarande på grund av covid19, misstänkt covid19, säsonginfluensa eller vabande.”

Förutom de fyra avgångarna med snabbtåg som ställdes in med kort varsel hade SJ redan tidigare ställt in åtta tåg på onsdagen på grund av fortsatta problem med det nya personalplaneringsverktyget.

Dessutom har SJ ställt in ett av de två dagliga Intercity-tågen mellan Stockholm och Oslo. Men den inställelsen beror främst på kraftigt minskar resande över svensk-norska gränsen sedan både Sverige och Norge infört hårda restriktioner för inresor.

Tågab kör endast fredag-söndag

Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab) har ställt in så gott som all trafik med resandetåg måndag-torsdag på grund av minskat resande under coronapandemin.

“Nu är det dessutom den årliga ökenvandringen mellan Trettonhelgen och sportlovet då fritidsresandet normalt är ganska svagt”, säger Lars Yngström, vd i Tågab.

“Därför kör vi endast veckoslutstrafik de närmaste veckorna.”

Det betyder att Tågab tills vidare kör mellan Karlstad och Göteborg, Stockholm samt Falun på fredagar och söndagar och enstaka tåg på lördagar.

Snälltåget kör som vanligt

Snälltåget har inte genomfört några neddragningar av trafiken. Såväl nattågen mellan Malmö och Storlien som dagtågen mellan Malmö och Stockholm körs utan inskränkningar enligt ordinarie tidtabell.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Första ombyggda X2000 till SJ

16 november visas Nya X2000 upp för massmedia och allmänheten. Ombyggnad av det sjunde tågsättet pågår. Men först om drygt fyra år kommer samtliga 36 tågsätt vara ombyggda.

Nyhet

SJ:s dubbeldäckare moderniseras

Finska VR Fleetcare kommer att modernisera SJ:s dubbeldäckare X40. Det första tågsättet tas in på verkstaden i Uleåborg om drygt ett halvår och våren 2028 ska det 27:e och sista åter rulla på svenska spår.

Nyhet

Revolutionerande kassett på spåret

En kassett för lyft av lastbilstrailrar kan revolutionera transporterna av lastbilsgods på järnväg i Sverige. Kassetten provades nyligen i Folkesta och ska i höst testas i större skala i Sverige.

Nyhet

Malmbanan åter återöppnad

Strax efter klockan 17 på onsdagen avgick det första malmtåget från Kiruna mot Narvik sedan Malmbanan mellan Vassijaure och Katterjåkk reparerats efter tågurspårningen 24 februari.