Annons:

Publicerad: 2024-01-15

Fredrik bryter ny mark

Jobbet på Vossloh var tänkt som ett tillfälligt arbete under 1990-talets krisår. Men det förde in elektrikern Fredrik Johansson på en helt ny bana. Nu är han en del av spjutspetsutvecklingen som förändrar järnvägsbranschen.

Om Fredrik Johansson

Om Fredrik Johansson

Projektledare prefabricering och logistik

  • Anställd: Vossloh Nordic Switch Systems AB, 1994–2004, 2006–2011 samt från 2013 och framåt.
  • Utbildning: Tvåårig elektrisk gymnasieutbildning samt påbyggnadsutbildningar vid Trafikverksskolan.
  • En vanlig dag på jobbet: Möten, platsbesök och logistikplanering av växelinstallationer dagtid. Platschef för växelläggningar nätter och helger.

Under 1990-talets krisår blev Fredrik Johansson arbetslös, precis som många andra installationselektriker i byggbranschen. Genom kontakter fick han reda på att Vossloh i Örebro behövde folk. En intervju och några veckor senare så var han anställd i början av 1994 för att arbeta som montör med tunganordningar för spårväxlar. Då var hans plan att han skulle gå tillbaka till sitt vanliga yrke som elektriker när tiderna i byggbranschen förbättrades igen. Men så blev det inte.

“Jag fick ett stort förtroende från ledningen och kunde påverka mycket i jobbet samtidigt som arbetsuppgifterna var väldigt roliga. Det är nog därför som jag blev kvar i branschen”, berättar Fredrik Johansson.

Jag fick ett stort förtroende från ledningen och kunde påverka mycket i jobbet samtidigt som arbetsuppgifterna var väldigt roliga. Det är nog därför som jag blev kvar i branschen.

 

Fredrik Johansson, projektledare prefabricering och logistik

När Fredrik blev anställd på Vossloh hade han ingen som helst erfarenhet av järnvägsbranschen. Men det hade ingen större betydelse – det viktigaste var att han var rätt typ av person för bolaget. Branschkunskapen har han istället fått från flera olika utbildningar på Trafikverksskolan i Ängelholm.

“Jag har gått utbildningar från det att jag började. De kurser som är allt från en vecka till en månad långa plus praktik på vissa kurser.”

2013 fick Vossloh kontrakt med Trafikverket att börja lägga växlar med hjälp av sin spårgående kran – en riktig höjdarmetod enligt Fredrik.

“Som metod för växelläggning finns det inget som slår kranen. Vi är fruktansvärt effektiva när vi gör jobbet med den, tre gånger snabbare än med någon annan metod. Dessutom riskerar vi inte att skada kabelrännor och slipers som med andra typer av kranar.”

I slutet av juni 2017 levererade och monterade Fredriks team nya växlar med den spårgående kranen när Oslo Sentralstation upprustades. FOTO: Kasper Dudzik
Bilden är från Hamar i Norge i början av september 2018 när Fredrik Johansson och hans team installerade en ny kryssväxel bestående av tre enkelväxlar och en dubbel korsningsväxel. FOTO: Kasper Dudzik

Eftersom arbetet med kranen är ett entreprenörsuppdrag så passar det Fredrik Johansson som handen i handsken. Därför ville Vossloh gärna ha honom till tjänsten som projektledare för prefabricering och logistik.

“Just då, 2011–2013, jobbade jag inte på Vossloh. Då hade jag ett eget företag där jag hyrde ut mig som arbetsledare, platschef och besiktningsman, minns Fredrik och fortsätter:

“De ville att jag skulle komma tillbaka om de vann kontraktet, så jag blev förvarnad några månader i förväg och valde att återvända.”

Att komma tillbaka till Vossloh var inspirerande för Fredrik Johansson. En ny metod för leverans och lossning som aldrig tidigare använts i Sverige innebar att man fick börja från noll med att skapa rutiner och fungerande arbetsmetoder. Och även efter ett antal år på jobbet så trivs han fortfarande bra.

“Jag har ett väldigt fritt arbete där jag nästan alltid jobbar mot kunder, planerar projekt med entreprenörer, planerar logistik åt Trafikverket och återkopplar internt vilken tid vi behöver leverera en spårväxel till en viss plats”, berättar han.

Första året lade Vossloh 15 växlar med den spårgående kranen. Då fanns det också en viss skepsis i branschen mot metoden. Men efter att alla har sett fördelarna så är det många idag som vill använda den.

Under 2023 har de spårgående kranarna används till många olika typer av jobb i Sverige och Norge.

“Totalt har vi installerat 138 växlar, lyft ut ytterligare 12, lagt 11 dilatationer, lyft bort 2 kilometer spår och sedan återmonterat det och bytt en bro på 72 ton. Dessutom har vi bärgat ett helt tåg“, berättar Fredrik.

“Det känner jag mig mest stolt över med mitt jobb är att jag har tagit det här konceptet framåt i Sverige.”

Annons:

I juli 2019 installerade Vossloh nio nya växlar på Østfoldbanen utmed Oslofjorden på två dagar. Vid driftplats Klypen ovanför Sydhavnen lades en växel som utgör förbindelsen mellan Østfoldbanen och den nya Follobanen. FOTO: Kasper Dudzik
Fredrik Johansson i Solna i april 2017 där Vossloh levererade nya växlar för anslutning mellan Citybanan och Mälarbanan med den spårgående kranen. Arbetet skedde intill trafikerade spår. FOTO: Kasper Dudzik

Vad betyder det arbete du gjort på Vossloh för järnvägen i Sverige?

“I Sverige går vi i bräschen inom många områden och bryter ny mark. Vi på Vossloh var först med att prefabricera växlar, köra ut dem med specialbyggda vagnar och lägga dem på plats med en spårbunden kran. Den här processen har gjort att vi minskat installationstiden från 20 timmar, som det tar att platsbygga en växel, till cirka tre timmar. Det betyder att vi skapar mer tidsutrymme för andra att jobba i spår, eller att vi helt enkelt minimerar tiden som spåren behöver stängas av.”

Tycker du att personer utan bakgrund i järnvägsbranschen ska söka sig dit?

“Ja, absolut. Även om man har jobbat i järnvägsbranschen så är det en stor skillnad på att jobba ute i spår och att jobba i en monteringsverksamhet som på Vossloh. Man lär sig på jobbet och det är ett arbete där man rör sig mycket och kamratskapet är bra.”

Vad säger du om en vän ber dig att beskriva Vossloh som arbetsplats?

“Sammanhållningen är väldigt bra från golv till ledning med en tajt gemenskap mellan olika yrkesroller. Alla umgås, pratar och fikar tillsammans. Och om man vill och är nyfiken så finns det alla möjligheter att utveckla sig själv som människa genom nya arbetsuppgifter, såsom jag har gjort.”

Tre egenskaper för att trivas på Fredriks jobb (enligt Fredrik själv):

  1. Ordningssinne, för att kunna planera omfattande logistik.
  2. Stresstålighet, eftersom installationsarbete sker under tidspress.
  3. Kunskapstörst, för att kunna och vilja lära sig om järnvägsentreprenader.

TEXT: Michael Nilsson

ANNONS:

Du kanske också är intresserad av det här:

Reportage

Järnvägsmuseet åter öppet

29 juni återöppnas Järnvägsmuseet i Gävle. Det har varit stängt för renovering sedan 2017. Besökarna välkomnas av en elegant nybyggd entrébyggnad, flankerad av två glänsande orange X5-vagnar. I det sanerade lokstallet finns sex ombyggda hallar som visar järnvägens historia och utveckling.

Porträtt

Trivs bättre som tågvärd i Danmark

Fredrick Neptin trivs bättre som tågvärd i Danmark än han gjorde i Sverige. Han uppskattar ordning och reda, kontinuitet och generösa personalförmåner. DSB sköter nästan alla tågtrafik och det är ett och samma biljettsystem över hela Danmark.