Annons:

Publicerad: 2021-11-19

Mycket möda bakom nya X2000

Premiärturen tog tre timmar och sju minuter. Men det ligger många års arbete bakom nya X2000 med den antracitgrå fronten och den försvunna kokplattan.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Tåg 429 med X2C 2008 och lokföraren Jörgen Hellström vid spakarna möter tåg 434 mot Stockholm i Herrljunga 16 november 2021.

”Vi är extremt stolta över Nya X2000”, säger Arvid Fredman, fordonsdirektör på SJ. ”Vi har jobbat otroligt mycket med alla detaljer i hela tågen från strömriktarna till knapparna för justeringen av lutningen av ryggstöden.”

”Resultatet är över all förväntan.”

SJ visade i tisdags upp det första helt ombyggda X2000-tåget för massmedia och inbjudna gäster. Tåget gick som tåg 429 från Stockholm till Göteborg.

De allra flesta var imponerade eller mycket imponerade, skillnaden mellan gamla och nya X2000 är åtminstone invändigt betydligt större än vad många trott.

”Nästan allt är nytt”, säger Arvid Fredman. ”Jag tycker vi har tagit X2000 till en helt ny nivå.”

Den största förändringen är kanske de nya stolarna och nya betydligt stadigare bord som förbättrar möjligheterna att arbete ombord och att inta fast och flytande föda vid sittplatsen.

Väggbeklädnaden är ny, mattorna likaså.

Äntligen avgick nya X2000

Tåg 429 avgick klockan 10:29 på tisdagsförmiddagen från Stockholm C. Tåget var i rätt tid. Men det ombyggda X2000-tåget var minst tre år försenat, kanske fem.

Annons:

Arvid Fredman är fordonsdirektör på X2000 och ytterst ansvarig för ombyggnaden av X2000-tågen.

Innerdörrarna behöver inte handpåläggning

Belysningen är helt ny, toaletterna moderniserade, utrymmen för bagage större. Dörrarna mellan vagnarna går dessutom upp utan beröring eller handkraft.

Nya X2000 har också ett förbättrat 5G-baserat wifi-system och nya radiotransparenta fönster som underlättar dataöverföringen.

”Vi är först i Sverige med radiotransparenta fönster i tåg. Det ger mycket bättre uppkoppling ombord”, säger Arvid Fredman

Informationssystem, platsnummer på säten och utrymmen som toaletter, vestibuler, rullstolsplatser och bistro har utformats i samarbete med representanter för olika handikapporganisationer.

I drivenheten har nästan allt mellan golv och tak bytts ut, det endas om återstår i maskinrummet är det gamla stativet för tryckluften.

Nya strömriktare, nya styrsystem, nya elkraftsystem, ny huvudtransformator, ny kompressor, ny frånskiljare, ny huvudbrytare, ny ventilavledare och nytt felindikeringssystem.

Nya X2000 har nya informationsdisplayer med bättre information om tågets geografiska belägenhet och kommande stationsuppehåll.

Tekniska system dubblerade

”Vi har dubblerat många av de tekniska systemen för att minska risken för stoppande fel”, säger Arvid Fredman. ”Tåget är helt digitaliserat, antalet datorer har ökat från 24 till över 100 och står dessutom hela tiden i kontakt med teknikerna på huvudkontoret och våra depåer och verkstäder.”

”Med den information tåget lämnar ifrån sig kan underhåll och service genomföras effektivare.”

Under de tiotusentals kilometer som det första komplett ombyggda tågsättet med X2C 2008 som drivenhet rullat de senaste månaderna har inte något stoppande fel uppstått.

Eftersom Nya X2000 när det gäller vikt, effekt och topphastighet är identiskt med Gamla X2000 har SJ inte behövt något nytt fordonsgodkännande från Transportstyrelsen.

Motorerna fick vara kvar

Hjul, motorer, boggier och lutningsmekanik är oförändrad. Boggiramarna på drivenheter och manövervagnar byts dock ut.

”Många av de nya komponenterna som strömriktare är effektivare och alstrar betydligt mindre värme är motsvarande utrustning i Original-X2000 och därför har vi kunna krympa kylutrustningen”, säger Arvid Fredman.

”Sammantaget är effektuttaget 15 procent lägre i Nya X2000.”

Mindre kylning ger också ett tystare tåg, både in- och utvändigt. Eftersom många av de nya komponenterna är lättare än de gamla har drivenheten barlastats med stålskivor.

Maskinrummet i X2C 2008. Tryckluftsstativet är det enda som återstår av den gamla inredningen. Den nya utrustningen tar mindre plats, väger mindre och alstrar mindre värme än den gamla.

Vi har velat att designen både ska vara modern och tidlös, den ska upplevas som modern även om flera år.

 

Lars Lindberg, head of fleet management på SJ.

Flera års arbete med nya X2000

Jakob Åhgren är produktutvecklingsansvarig på SJ och har de senaste åren arbetar med designen av Nya X2000.

”Det har varit otroligt många små och stora frågor”, säger han. ”De små har vi i designteamet avgjort själva, alla beslut av större dignitet har avgjorts av Lars på eller högre upp i organisationen.”

Lars är Lars Lindberg, head of fleet management på SJ.

”Varje detalj i inredningen har utformats för att vara funktionell samtidigt som de designats för att skapa en trivsam upplevelse. Lamporna i taket ger ett behagligt allmänljus i vagnen men är samtidigt vackra, de nya borden på stolsryggarna kan dras närmare resenären för att skapa en bättre arbetsställning.”

”Vi har velat att designen både ska vara modern och tidlös, den ska upplevas som modern även om flera år.”

Antracitgrå front

Den nya färgen i fronten, både på drivenhet och manövervagn, är mörkt grå.

”Vi kallar den antracit”, säger Jakob Åhgren. ”Den ska skapa ett intryck av fart och jag tycker den passar fint med tågets design och övriga färger. Exteriören ska signalera dynamik, interiören ska vara ombonad.”

I förarhytten har det inte skett några drastiska förändringar. Förarbordet han moderniserats och fått utrymme för ett helt nytt felindikeringssystem.

”Egentligen är det inte så mycket nytt för oss lokförare”, säger Jörgen Hellström medan premiärtåget passerar Älgarås i 200 km/h. ”Allt sitter där det ska.”

Både han och kollegan Thomas Borg som för tillfället sitter i biträdesstolen och sköter kontakterna mellan tåg 429 och trafikledningen hade gärna sett lite högre toppfart och betydligt bättre acceleration i Nya X2000.

Förarbordet är helt nytt på de ombyggda X2000-tågen men lokförarna känner igen det mesta från många andra moderna lok och motorvagnar,

”VI får vänta på nya snabbtåget”

”Men då hade det blivit ett nytt tåg och krävt nytt fordonsgodkännande och det kanske hade blivit ett för stort projekt. Vi får vänta på de nya snabbtågen som kommer om några år”, säger Jörgen Hellström.

Och lite bättre acceleration har det faktiskt blivit X2000 Upgrade. Strömriktarna och andra styrenheter jobbar lite snabbare så det går lite fortare att komma i väg efter stillastående.

Det kanske inte märks så mycket när vi rullar ut från Skövde och möter ett antal försenade tåg, det har varit signalfel i Herrljunga under förmiddagen. Det duggregnar och är ganska halt på spåret. Johan Hellström får behandla strömpådraget med viss försiktighet.

Tåg 429 är sju minuter sent efter sex hastighetsnedsättningar mellan Stockholm och Hallsberg, bland annat på grund av ombyggnad av perrongen vid nedpåret i Flen och påtvingat byte till uppspår och tillbaka samt hastighetsnedsättning efter växelbyte i Pålsboda.

Högre effekt i färre motorer

Då är förbättringen av tillgänglig effekt när en motor har slagits ut egentligen en större nyhet än marginellt bättre acceleration.

Hittills har en defekt motor betytt att båda motorerna i en boggi blivit oanvändbara och X2000 har segat sig fram på spåren, haft svårt att få upp farten och knappt klarat branta uppförsbackar.

”Men i Nya X2000 fungerar fortfarande tre motorer när en slås ut”, säger Thomas Borg. ”Dessutom kan vi få extra effekt i de tre fungerande motorerna så vi ska inte behöva tappa särskilt mycket i acceleration eller toppfart i sådana lägen.”

Varken Hellström eller Borg tror det blir aktuellt särskilt ofta.

”Nya X2000 verkar gå att lita på”, säger Jörgen Hellström. ”Vi har kört det här tåget och andra tekniskt ombyggda tåg ganska länge nu och det är oerhört få fel som inträffar. Jag skulle säga att allt verkar fungera väldigt väl, tågen är oerhört tillförlitliga.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Kamera ersätter förare på fotsteg

Med en kamera på tågets sista vagn kan godståg backas utan förare eller signalgivare på sista fotsteget. Metoden används redan i liten skala men kan bli betydligt vanligare när Arbetsmiljöverket förbjuder åkning på fotsteg vid växling.

Nyhet

Lång väntan på gammal bro

Järnvägsbron i Vänersborg som varit obrukbar sedan i mars kommer troligen inte att kunna användas förrän vid årsskiftet 2024–2025. Skadorna har visat sig vara större än Trafikverket befarade.