Annons:
Ny tågdepå i Göteborg
Jernhusens nya tågdepå i Sävenäs invigdes på fredagen. Här kommer Västtrafiks 45 nya regionaltåg att garantibesiktigas och underhållas.
Text: Ulf Nyström Foto: Eddie Löthmark

Västtrafiks nya regionaltåg X80 kommer att underhållas i den nya depån i Sävenäs.
Annons:

De som klipper bandet är Staffan Andersson från Skanska, Kerstin Gillbro från Jernhusen, Pontus Gunnäs från Västtrafik och Bijan Zainali, Västtrafiks styrelseordförande.

Det är ont om uppställningsspår för Västrafiks fordon. En del motorvagnståg ställs kvällar och helger upp på Sävenäs rangerbangård.
”Vi hoppas ha ett antal uppställningsspår klara i Lärje norr om Göteborg Marieholm vid Vänerbanan år 2025”, säger Pontus Gunnäs.
”Planering pågår dessutom för uppställningsspår och en mindre depå för dagligt underhåll vid Västkustbanan strax söder om Mölndals Nedre.”
”Men det är brist på uppställningsspår och vi är lite oroliga för att inte hitta tillräckligt med platser.”
Kostnad 260 miljoner kronor
Den nya depån i Sävenäs har kostat 260 miljoner kronor inklusive infrastrukturinvesteringar och bekostats av statliga Jernhusen. Västtrafik kommer att hyra depån för 40 miljoner kronor per år.
”Västtrafiks bedömning pekar på att Västra Götalandsregionen står inför en stark befolkningstillväxt de kommande åren och Västtrafik har som mål att fördubbla tågresandet till 130 000 dagliga resor år 2035”, skriver Kerstin Gillsbro, vd i Jernhusen, till Järnvägar.nu.

Pontus Gunnäs är tågchef på Västtrafik.

Många deltog i ceremonin.
”För att Västtrafik ska lyckas med det är Jernhusens utbyggnad av depån i Sävenäs en avgörande faktor. De 45 nya tågen kräver en modern och högteknologisk underhållsdepå. Vi har utvecklat Sävenäs med hållbara, moderna byggmetoder, en byggnad som ska leva länge och maximera tågens livslängd.”
Jernhusen äger 13 underhållsdepåer
Jernhusen äger och förvaltar 13 underhållsdepåer för tåg i Sverige, nästan hälften av alla tågdepåer i landet.
”Hagalunds depå, strax norr om Stockholm, som delvis byggdes redan under tidigt 1900-tal, genomgår nu en omfattande utbyggnation och modernisering som anpassning till nya moderna tåg och ökade kapacitetsbehov”, skriver Kerstin Gillsbro.
”Vi bygger en ny fastighet på 8 400 kvadratmeter för underhåll av SJ:s nya regionaltåg. Den nya hallen kommer att byggas med de senaste teknikvalen och kommer att miljöcertifieras. Arbetet sker i flera olika parallella byggprojekt och kommer att pågå fram till 2026.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.
ANNONS:
Relaterat innehåll:
2024 ett bra år för SJ
Trots en besvärlig start blev 2024 ett riktigt bra år för SJ. Resenärerna blev fler, biljettintäkterna ökade och resultatet förbättrades.
Två steg närmare köp
I mars nästa år. Eller i april–maj. Då kan Tågabs köp av Inlandståg vara genomfört. Processen har då tagit två år trots att det knappast finns några stötestenar.
Snälltåget kör till Dresden
Varje fredag fram till höstlovet kör Snälltåget direkt till tyska Dresden. Det är nattåget Stockholm–Malmö–Köpenhamn–Berlin som fortsätter till och från Dresden. Tåget norrut avgår på söndagar från Dresden till Skandinavien.
Skånsk premiär för nya X2000
Klockan 04:04, 65 minuter före solens uppgång på måndagsmorgonen, avgick det första ombyggda X2000-tåget från Malmö C. Därmed får även resenärerna på Södra stambanan tillgång till de upprustade snabbtågen.