Annons:

Publicerad: 2021-02-06

Ny vagn ersätter tre gamla

Från 1950-talet till 2020-talet i ett stort språng. De små, snart 70 år gamla, godsvagnarna som används för att transportera pappersmassa från Värö bruk till Varbergs hamn ersätts av 20 meter långa vagnar med helt öppningsbara sidor.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Södra Cells nya vagn Habis 201 i Varberg den 31 januari 2021.

Annons:

Med konventionella skjutdörrar och bärande pelare blir det alltid skador på pelarna. Nu skapar vi maximal åtkomlighet och minimerar risken för skador.

 

Axel Malmström, försäljningschef på Kiruna Wagon

Värö bruk, som tillhör Södra Cell, har tillverkat pappersmassa sedan 1972.

Under snart 50 år har massan transporterats den knappt två mil långa sträckan till Varbergs hamn för omlastning till fartyg med små tvåaxliga godsvagnar, gamla Hios-u-vagnar som är ombyggda från Gb och Gbs från 1950-talet.

Men nu stundar nya tider.

Kiruna Wagon, som hittills tillverkat malmvagnar för bland andra LKAB och Kaunis Iron, har nu tillverkat en 20 meter lång fyraxlig godsvagn som kan lasta lika mycket som tre gamla vagnar.

Stor öppning för lastning och lossning

Tack vare höghållfast stål i en fackverkskonstruktion och en kraftig presenning kan hela vagnens långsidor öppnas med hydraulik.

Det ger en mycket stor lastöppning för lossning och lastning av pallar eller annat styckegods med hjullastare eller gaffeltruck.

”Med konventionella skjutdörrar och bärande pelare blir det alltid skador på pelarna”, säger Axel Malmström, försäljningschef på Kiruna Wagon.

”Nu skapar vi maximal åtkomlighet och minimerar risken för skador.”

51 kvadratmeter lastyta

Vagnen, som fått beteckningen Habis 201, har en total lastyta på 51 kvadratmeter och kan lasta 51 ton på de sämsta spåren, de som endast tillåter 20 tons axellast.

För lastbil med släp som får användas vid inrikes vägtransporter i Sverige är lastytan 46 kvadratmeter och lastvikten 36 ton.

I de flesta EU-länderna begränsar lastbilars totala storlek till 40 ton och 18,75 meter vilket ger 33 kvadratmeter lastyta och 24 ton last.

”Järnvägsindustrin behöver vara mycket mer effektiv vid lastning och lossning för även i fortsättningen vara ett bättre alternativ än vägtransporter”, säger Axel Malmström.

I oktober 2020 har Green Cargo T44 351 lämnat Varberg med ännu ett tomtåg till Väröbruk och passerar bygget av den nya godsbangården vid Lassebacka norr om staden.

25 procent större last i varje tåg

Södra Cell räknar med att kunna transportera 25 procent mer pappersmassa i varje tåg med hjälp av de nya vagnarna utan att behöva utöka tåglängderna.

”På den här vagnen kan du med fjärrkontroll öppna båda långsidorna helt och hållet och komma åt godset smidigare än på en lastbil. Det går att lasta eller lossa hela tågsättet samtidigt.”

Prototypvagnen, som byggts på ett underrede från en äldre Rs-vagn, ska utvärderas innan serietillverkning av 21 vagnar kan inledas.

”Vagnen har gått i trafik mellan Värö och Varberg sedan i november och nu är den på väg upp till Kiruna för att vi ska kunna genomföra vissa justeringar”, säger Axel Malmström.

Hydraulik känslig i vinterväder

”Vintervädret i Norden kan ibland ställa till problem vid användningen av hydraulik men hittills verkar det ha fungerat väl.”

Utöver stora malmvagnar för LKAB och Kaunis Iron har Kiruna Wagon hittills tillverkat apparatvagnar för Trafikverkets omformarstationer,

”Men vi har beslutat bredda vårt utbud och vill bygga järnvägsvagnar för hela den svenska basindustrin”, säger Axel Malmström.

Kiruna Wagon ägs av NMV Group.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tre procent fler på Västtrafiks tåg 2019

Resandet med Västtrafiks tåg ökade med tre procent 2019 jämfört med året innan. Under året gjordes 20,2 miljoner resor med Västtågen. I pendeltågen ökade resandet med en procent medan resandet med regiontågen ökade med fem procent.

Nyhet

Nu är Flixtrain på banan

Avgången var tre minuter sen. Ankomsten i rätt tid. Däremellan gick det som på räls i tre timmar och 31 minuter. Stolarna var hårda och ljudnivån ganska hög men resenärerna var nöjda.

Nyhet

Ingen dröm för godstrafiken

Öresundsbron skulle bli för brant och för dyr. Därför var den fasta förbindelsen över och under Öresund inte särskilt populär på SJ Gods. Att köra genomgående godståg mellan Sverige och Tyskland bjuder fortfarande på utmaningar.