Annons:

Publicerad: 2024-03-15

Ny tågdepå i Nässjö

Nu blir det lite bättre. Om några år blir det mycket bättre. Invigningen av den nya tågdepån i Nässjö är viktigt steg mot fungerande regionaltågstrafik i Småland.

Text: Ulf Nyström  Foto: Johan W Avby

Ett av krösatågen klippte invigningsbandet när det rullade in i den nya tågdepån 8 mars och belönades med en fanfar.

Annons:

”Den nya verkstaden är anpassad för de nya tågen vi får från CAF och en förutsättning för att vi ska kunna sätta de tågen i trafik om ungefär ett år”, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik (JLT).

Den nya tågdepån invigdes 8 mars i närvaro av representanter för regionstyrelsen, Jönköpings Länstrafik, Regionfastigheter, Nässjö kommun, NCC, Euromaint och SJ.

Den nya tågdepån och de nya Krösatågen omfattar en satsning på 1,7 miljarder kronor. Men depån blev betydligt billigare att bygga än budgeterat.

Betydligt billigare än beräknat

”Notan verkar hamna på 535 miljoner kronor i stället för budgeterade 720 miljoner”, säger Carl-Johan Sjöberg. Regionfastigheter och NCC har gjort ett gott jobb och ska ha en stor eloge.”

Den nya depån norr om bangården i Nässjö började byggas i april 2021. Den omfattar 35 000 kvadratmeter och verkstaden på 7 500 kvadratmeter rymmer fyra verkstadsspår, ett tvättspår, två städplattformar, lager samt administration- och personalutrymmen.

Byggnaden har solpaneler på taket och tvätt som återanvänder regnvatten.

I verkstaden underhålls till att börja med de elmotorvagnar och dieselmotorvagnar som JLT äger och SJ använder för Krösatågstrafiken i Jönköpings län och angränsande län. Euromaint, som har avtal med SJ om att sköta underhållet, har 20 reparatörer och tio tjänstemän i tågdepån.

Nya eltåg i trafik om ett år

När de elektriska motorvagnstågen från spanska CAF som ska använda i Krösatågstrafiken anländer till Sverige med start i höst kommer de att underhållas i de nya verkstaden. Tågen kan sättas i trafik från februari 2025. CAF ska leverera ett tågsätt per månad under nästa år.

CAF levererar nya Krösatågen

Det blir som väntat CAF som får leverera nya fordon till trafiken med Krösatågen. Den andra upphandlingen gav samma resultat som den första. Risken för överklagan minskar sedan ordern krympts.

Den nya tågdepån i Nässjö blir betydligt billigare än vad som var planerat. Den fick den kosta högst 720 miljoner kronor men slutpriset kommer att hamna runt 535 miljoner kronor.

De bimodala tågen från CAF som kan använda på elektrifierade och icke-elektrifierade linjer kommer troligen inte till Sverige förrän år 2027. Även dessa tåg ska underhållas i den nya verkstaden i Nässjö.

Troligen kommer JLT att ta mot och använda de första bimodala tågen trots att de enligt tidigare planer skulle tillföras Region Kalmar län.

Men Region Kalmar län vill avvakta kommande utbyggnad av det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS på Stångådals- och Tjustbanan innan det sätter nya fordon i trafik.

Beslut om bimodala tågen i april

Politikerna i Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö i Region Jönköpings län kommer troligen att godkänna övertagande av de första bimodala fordonen under april.

På sikt minskar dock behovet av dieselmotorvagnar och bimodala fordon i Jönköpings län.

”Vi räknar med att Nässjö–Vaggeryd–Värnamo och Jönköping–Vaggeryd, det så kallade Y:et, samt Nässjö–Eksjö elektrifieras inom tio år”, säger Carl-Johan Sjöberg.

”Då kan nästan alla tågtrafik i länet köras med elektriska tåg.”

Underhållet av befintliga tåg kommer att ske i den nya verkstaden inom överskådlig tid, så länge de används i Krösatågstrafiken.

”Den nya verkstaden är mer ändamålsenlig och det kommer att förbättra tillgängligheten på dessa tåg”, säger Carl-Johan Sjöberg.

”Utmaning att hålla igång trafiken”

”Men det är en utmaning att hålla igång trafiken med de fordon vi förfogar över för närvarande, elmotorvagnstågen är gamla och slitna och dieselmotorvagnarna har dålig tillförlitlighet.”

Det finns ingen hjulsvarv i den nya verkstaden.

”SJ och Euromaint gjorde bedömningen att tågen även i fortsättningen kan svarvas på befintliga anläggningar i södra Sverige”, säger Carl-Johan Sjöberg

Den nya tågdepån och de nya tågen ska göra det möjligt att fördubbla resandet med Krösatågen till år 2035.

Krösatågstrafiken drivs i samverkan mellan de sex regionerna i södra Sverige. Tågen som trafikerar Jönköpings län, Kronoberg, Halland och Skåne kommer att underhållas vid den nya tågdepån i Nässjö. Tågen som trafikerar Blekinge och Kalmar län kommer även i fortsättningen att underhållas vid depån i Kalmar.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Dyra omvägar för godstågen

Att köra godståg från Sävenäs rangerbangård i Göteborg till Halmstad, cirka 15 mil, tar normalt två timmar. Men nu tar de drygt fyra timmar och kostar Green Cargo fyra miljoner kronor.

Nyhet

Simrishamnsbanan rustas för 600 Mkr

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn rustas upp för 600 miljoner kronor. Med en ny mötesstation i Gärsnäs ökar kapaciteten på banan samtidigt som risken för förseningar minskar.

Nyhet

Många vill åka tåg men SJ erbjuder buss

Tågbiljetterna till sommarens tågresor har släppts senare än vanligt. Snälltåget och Vy Tåg struntade i Trafikverkets senfärdighet. SJ ställer in tågen mellan Göteborg och Malmö och erbjuder bussresor.