Annons:
Övervåningen spärrad på Mälartåg och TiB
Efter flera strömgenomslag i taket på de dubbeldäckare som Mälardalstrafik använder har övervåningen spärrats för resenärerna. Senare under fredagen beslöt SJ att spärra övervåningen även på dubbeldäckarna i Bergslagen.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Texten uppdaterad 2 december 2023
MTR Mälartåg har spärrat övervåningarna på samtliga dubbeldäckare som körs för Mälardalstrafik.
”Det kan bli trångt ombord på många avgångar men vi sätter resenärernas säkerhet i första rummet”, säger Esbjörn Wahlberg vid presstjänsten på MTR.
I samband med underhållsarbeten på de ER1-tåg som MTR Mälartåg kör för Mälardalstrafik i Mälardalen upptäcktes skador vid elledningar i taket.
Ett liknande fel upptäcktes för ett år sedan men då var det en enstaka skada och inga åtgärder vidtogs.
Flera strömgenomslag upptäckta
”Men när det nu upptäcktes liknande skador på flera tågsätt tog vi beslutet att spärra övervåningarna för resenärerna”, säger Esbjörn Wahlberg.
”Såvitt vi kan bedöma har det inte funnits någon risk för personer som åkt på övervåningarna.”
När övervåningen är spärrad finns endast 173 av de 357 platserna i varje tågsätt tillgängliga för resenärerna.
”Jag har inte fått några rapporter om att vi behövt avvisa resenärer från tågen men det blir naturligtvis trångt ombord”, säger Esbjörn Wahlberg.
Flera tågsätt i vissa tåg
För att minska trängseln kommer vissa tåg att förlängas. Resenärerna erbjuds att medfölja SL:s pendeltåg, bland annat på sträckan Uppsala-Stockholm
Men var tredje avgång på pendeltågslinjerna mellan Uppsala och Södertälje var dock inställd på fredagsmorgonen på grund av personalbrist.
Annons:
Avspärrningarna i dubbeldäckarna gjordes på torsdagskvällen och det är ännu oklart hur länge de kommer att bli kvar.
”MTR Mälartåg arbetar nu tillsammans med fordonleverantören Stadler, med Transitio som äger fordonen och med Mälardalstrafik som upphandlar trafiken för att hitta orsaken till strömgenomslagen och åtgärda problemet”, säger Esbjörn Wahlberg på MTR:s presstjänst.
Fem linjer berörda
Mälartågen trafikerar fem regionala tåglinjer i Mälardalen:
Örebro–Arboga–Eskilstuna–Strängnäs–Södertälje–Stockholm–Uppsala.
Hallsberg–Katrineholm–Södertälje–Stockholm
Norrköping–Nyköping–Södertälje–Stockholm
Linköping–Norrköping–Katrineholm–Eskilstuna–Västerås–Sala–Uppsala
Uppsala–Gävle
Samma avspärrningar i Bergslagen
Tåg i Bergslagen har ett antal dubbeldäckare, ER1, som används i tågen mellan Ludvika och Västerås via Fagersta. Tågen körs nu av SJ men från och med söndag 10 december av VR Sverige.
”Vi har beslutat att spärra övervåningen även på de ER1:or som körs för Tåg i Bergslagen”, skriver Martin Drakenberg, affärschef på SJ till Järnvägar.nu på fredagskvällen.
”Det har inte inträffat några olyckor eller tillbud som kan kopplas till problematiken med taken på de fordon som vi på SJ använder i tågkörningen för Tåg i Bergslagen. Men vi spärrar övervåningarna från och med nu med hänvisning till den pågående utredningen.”
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Komplicerat järnvägsbygge i väst
Ett av Sveriges mest komplicerade infrastrukturprojekt har kommit halvvägs. I Olskroken byggs fem nya broar för att skapa planskilda tågvägar i ett gytter av järnvägar.
Dyra omvägar för godstågen
Att köra godståg från Sävenäs rangerbangård i Göteborg till Halmstad, cirka 15 mil, tar normalt två timmar. Men nu tar de drygt fyra timmar och kostar Green Cargo fyra miljoner kronor.
Railcare i full beredskap
Railcare tar storslam när Trafikverket nu upphandlar beredskapslok i södra halvan av Sverige. Railcare fortsätter i Borlänge och tar över beredskapen i Ånge, Gävle, Hallsberg, Nässjö och Älmhult.
Tågstopp på Ådalsbanan
Tågtrafiken på Ådalsbanan är stoppad sedan måndagseftermiddagen sedan en uppdatering av tågsäkerhetssystemet ERTMS medförde att vägskyddsanläggningarna slutade fungera.