Annons:

Publicerad: 2025-01-22

Riskkapitalbolag köper Protrain

Riskkapitalbolaget Priveq köper 60 procent av Protrain för en hemlig summa pengar. Protrain har på tio år ökat omsättningen från 20 till 260 miljoner kronor.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Protrain sköter bland annat växlingen i Göteborg Skandiahamnen sedan hösten 2021. På bilden växling i containerhamnen i februari 2012.

”Vi är enormt imponerade av den utvecklig som Protrain genomgått”, säger Maria Perez Hultström, investeringsansvarig på Priveq.

”Bolaget har utvecklas snabbt, är stabilt och lönsamt.”

Protrain som har sina rötter i SJ-skolan i Mjölby, grundades 2001 och genomgick ett generationsskifte 2013. Verksamheten är fördelad på tre affärsområden: tågtrafik, bemanning och utbildning.

Förarutbildning på fyra orter

Protrain har tillstånd att köra tåg i Sverige och Norge och bedriver för närvarande lokförarutbildning i Mjölby, Stockholm, Sundsvall och Malmö.

”Protrain har på ganska kort tid byggt upp en stark position på den svenska marknaden genom hög kvalitet i sina tjänster”, säger Maria Perez Hultström.

”Det är tydligt att denna typ av aktörer efterfrågas på marknaden och vi ser stor potential för vidare expansion både i Sverige och övriga nordiska länder.”

De nuvarande ägarna, i huvudsak familjerna Ståhl och Börjeson, har hittills ägt 88 procent av aktierna och kontrollerat lika stor andel av rösterna. Familjerna kommer att vara kvar i Protrain som minoritetsägare och bolagets vd Karl Johan Börjeson blir på sin post.

”Behövde stärka oss finansiellt”

”Mot bakgrund av vår starka tillväxt under de senaste åren blev det naturligt att ta in en partner för att stärka oss finansiellt och med ökad kompetens”, säger Karl Johan Börjesson.

”Vi vill fortsätta tillväxtresan inom såväl bemanning som utbildning och trafik. Järnvägsbranschen växer, behovet av förarutbildning är fortsatt stor och det finns goda möjligheter för oss att växa och att ta marknadsandelar.”

”Det ska bli väldigt kul att få med Priveq på den fortsatta resan”, säger Karl Johan Börjeson.

Annons:

Protrain ha delat upp verksamheten i moderbolag och fyra helägda dotterbolag; Protrain Trafik, Protrain Utbildning, Protrain Bemanning och Protrain Resurs. Bemanningsbolaget saknar anställda. Alla anställda i koncernen finns i resursbolaget.

Sveriges äldsta riskkapitalbolag

Priveq är, enligt egen utsago, Sveriges äldsta riskkapitalbolag. Bolaget bildades 1983 som Skandia Investment av försäkringsbolaget Skandia för investeringar i onoterade tillväxtbolag. 1998 blev bolaget fristående och ändrade namn till Priveq.

Under åren har Priveq investerat i drygt 130 svenska företag och börsnoterat 29 av dem. Numera kommer huvuddelen av kapitalet från europeiska och amerikanska pensionsförvaltare.

”Vi har startat vår sjunde investeringsfond med ett kapital på tre miljarder kronor och satsar på tillväxtbolag med god lönsamhet”, säger Maria Perez Hultström.

”Protrain passar väl in i den bilden och vi hoppas kunna bidra till en fortsatt tillväxt och fortsatt god lönsamhet.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Trafikverket tror på höjda banavgifter

Bangifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.

Nyhet

Fasta förbindelsen fyller 25 år

I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10-15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.

Nyhet

Unika spårkorsningar i Olskroken

Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.

Nyhet

Vision 2050 har lämnat perrongen

Torsdag morgon den 26 juni i gotländska Almedalen. Solen sken som vanligt över Visby när det var dags för Sveriges järnvägselit att samlas och tala framtid. ”Det är viktigt att vi samlas kring järnvägen, så att vi får den järnväg vi vill ha, inledde Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.