Annons:
Sista nattåget från Jämtland till Göteborg
På söndag går det sista nattåget med vagnar från Duved och Östersund till Göteborg. Tågen har rullat i över 50 år med korta avbrott men nu är det slut.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Snart ett minne blott. SJ lade ner nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå i december och nattågen mellan Göteborg och Jämtland rullar för sista gången natten till måndag. Rc6E 1396 med nattåget Göteborg–Umeå som medförde vagnar till Östersund och Duved närmar sig Herrljunga på kvällen 8 juli 2024.
”Jättetråkigt”, säger Linnea Granqvist som bor och arbetar i Östersund men regelbundet besöker släkt och vänner i Göteborg,
”Tyvärr verkar de allra flesta riksdagspolitikerna och regeringen helt ointresserade av tågtrafiken mellan Jämtland och Västsverige. De ser bara till Stockholm och tågtrafiken därifrån.”
SJ beslöt i somras att ställa in nattåget mellan Göteborg och Umeå vid tidtabellskiftet i december och att stoppa nattåget mellan Göteborg och Gävle som medför vagnar mellan Göteborg och Duved från 27 april.
SJ vill ha statligt stöd
”Vi vill gärna fortsätta att köra nattåg mellan Göteborg och Jämtland men trafiken är olönsam. Ska vi fortsätta behöver vi statligt stöd på samma sätt som vi får för nattågen mellan Stockholm och Jämtland”, sade Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Inga nattåg från Göteborg
SJ ställer in nattågen mellan Göteborg och Umeå vid tidtabellskiftet i december. Nattåget mellan Göteborg och Duved får en nådatid på fyra månader.
SJ:s beslut kom som en total överraskning för många av de som reste med nattågen mellan Västsverige och Norrland.
När Linnea Granqvist läste att nattågen till Göteborg skulle dras in blev hon både ledsen och arg.
Hon beslöt att starta en namninsamling för att rädda nattågen och fick på en månad in 78 000 namnunderskrifter.
Hon fick till stånd ett möte med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) som lyssnade på hennes argument för att behålla nattågstrafiken. Men han lovade ingenting och ingenting har hänt sedan mötet ägde rum i september.

78 000 namn för nattågen
I dag träffar Linnea Granqvist från Östersund infrastrukturminister Andreas Carlson. Med sig har hon drygt 78 000 namnunderskrifter från svenskar som vill ha kvar nattågen mellan Göteborg och norra Sverige.

Carlson gav inga besked
Infrastrukturminister Andreas Carlson fick på måndagsmorgonen ta emot de 78 000 namnunderskrifterna mot nedläggningen nav SJ:s nattåg mellan Göteborg och Norrland.
Annons:
På lördag kväll, 26 april, går det sista nattåget från Göteborg med sitt-, sov- och liggvagnar till Östersund och Duved och på söndagskvällen avgår det sista nattåget från Duved och Östersund med vagnar till Göteborg.
”Vi kan inte mer än hoppas på att nattågen mellan Jämtland och Västsverige kommer tillbaka så snart som möjligt”, säger Linnea Granqvist.
Ansträngningarna har varit förgäves
”Många politiker från Norrland och från Västsverige har försökt lyfta frågan till riksdag och regering men det har varit förgäves.”
”Det är bra att Snälltåget kör ett antal tåg mellan Malmö och Storlien via Göteborg kommande somrar men det handlar trots allt om ganska få dagar under begränsade perioder. Vi som reser regelbundet vill ha daglig trafik året runt.”

Snälltåget kör via Göteborg 2026
Snälltåget planerar att köra nattåg mellan Malmö och Jämtland via Göteborg även under vintersportsäsongen och sommaren 2026. Men Trafikverket ger inte klartecken förrän i höst.
Linnea Granqvist provade nyligen att resa till Göteborg med nattåget från Östersund till Stockholm och snabbtåg från Stockholm till Göteborg.
”Resan tog nästan tre timmar längre och krävde byte i Stockholm väldigt tidigt på morgonen. Det var verkligen inte en resa som man rekommenderar till bekanta som vill åka mellan Jämtland och Västsverige.”
Namninsamlingen har fortsatt under vintern och omfattar nu över 80 000 namn.
”Att så många skrivit under och att så många reser med tågen att det ofta är fullbokat visar att det finns behov av direkta förbindelser”, säger Linnea Granqvist.
SJ ger inget hopp
Men Jan Kyrk, affärschef på SJ, ger inte Linnea Granqvist och de 80 000 undertecknarna av uppropet för nattågen mycket hopp.
”Vi kör gärna nattåg mellan Göteborg och Jämtland”, säger han.
”Jag tycker nattågen till och från Göteborg borde vara kvar på järnvägskartan. ”
”Men vi har kört under många år och trafiken är olönsam för SJ. Ska vi köra dessa tåg måste vi på något sätt få ersättning från staten via Trafikverket.”
Enligt Jan Kyrk är det ungefär lika många som reser mellan Västsverige och Jämtland som mellan Stockholm och Jämtland i nattågen.
”Staten stöder nattågen mellan Stockholm och Jämtland men har åtminstone hittills inte visat något intresse för nattågen till och från Göteborg,”
Hellre Trondheim än Göteborg
”Som jag tolkar regeringen och Trafikverket ser de hellre fortsatt nattågstrafik mellan Stockholm och Jämtland och till och med ny trafik mellan Stockholm och Trondheim än nattåg mellan Västsverige och Jämtland”, säger Jan Kyrk.
”Trafikverket har inte begärt pengar för tågförbindelser mellan Göteborg och Jämtland men man har äskat pengar för dag- och nattåg mellan Stockholm och Trondheim.”
Jan Kyrk tror att det inom överskådlig tid blir direkttåg mellan Stockholm och Trondheim även om regeringen ännu inte velat skjuta till de medel som krävs,
”Det är mer än fråga om när än om om”, säger han.
”Men när det gäller direkttåg mellan Västsverige och Jämtland är det en betydligt mer öppen fråga.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Lysekilsbanan kan åter få godstrafik
Det kan åter bli godstågstrafik på Lysekilsbanan. Med en blygsam upprustning av banan kan godståg släppas fram i 40 km/h om några år.
Tio växlar utbytta på Västra stambanan
Under påskhelgen har tio gamla, hårt slitna växlar på Västra stambanan mellan Katrineholm och Hallsberg bytts ut mot nya växlar.
Många inställda tåg under påskhelgen
Omfattande banarbeten under påskhelgen medför att många tåg är inställda eller omledda. Bussar ersätter tågen i stora delar av Västsverige och mellan Stockholm och Bålsta.
Göteborg C byggs om för längre tåg
Säckbangården i Göteborg kommer att byggas om för att möjliggöra trafik med 400 meter långa tåg. Men ombyggnaden inleds inte förrän Västlänken är klar och kommer av allt att döma inte att vara färdig förrän i slutet av 2030-talet.