Annons:

Publicerad: 2023-10-19

SJ föreslår fyra direkttåg om dagen till Trondheim

SJ vill köra flera dagliga direkttåg mellan Stockholm och Trondheim från och med december 2024. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Planen är ett tåg dagligen på morgonen och ett runt lunch från Stockholm till Trondheim och samma åt andra hållet. Framåt kvällen går ett nattåg från Göteborg och Stockholm till Trondheim och ett åt motsatta hållet.

Det handlar inte om snabbtåg, utan så kallade Intercitytåg, det vill säga klassiska tåg med lok och vagnar. Den stora fördelen med det är, enligt Jan Kyrk, SJ:s affärschef, att det går att anpassa tågen efter hur många som vill resa.

“Det blir lätt att koppla på fler vagnar under högsäsong som jul, påsk, sportlovsveckor och under sommaren. Men även att kunna köra med kortare tåg under lågsäsong för att spara kostnader. Det gäller både dagtågen och nattåget”, säger Jan Kyrk till Dagens Nyheter.

 

FOTO: Kasper Dudzik

ANNONS:

Du kanske också är intresserad av:

Notis

Ny tåglösning mellan Göteborg och Norrköping

Green Cargos startar en intermodal tåglösning som ska förbättra transporten av gods mellan Göteborg Kombi och Norrköpings Hamn. Den nya lösningen startar i maj och erbjuder dagliga avgångar måndag till fredag för trailers, växelflak och containers.

Nyhet

Mer detaljer om SJ:s nya snabbtåg

De första av SJ:s 25 nya snabbtåg beräknas sättas i trafik under andra halvåret 2026. Det handlar om sträckor som redan är byggda för topphastigheten 250 km/tim, till exempel Botniabanan samt delar av Ostkustbanan och Västkustbanan.

Nyhet

Fortfarande stort minus för SJ

Från brakförlust till storförlust. SJ redovisar ett rörelseresultat på minus 415 miljoner kronor för andra kvartalet 2021. Förra året gav andra kvartalet ett minus på 656 Mkr.