fbpx

Premiär för persontåg till Haparanda

I dag, skärtorsdag, återupptogs persontågstrafiken på Haparandabanan efter 29 år. Stationen i Haparanda har rustats upp och Kalix, som aldrig haft persontågstrafik, har fått en ny station.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 1 april 2021

FOTO: CHRISTER BERGLUND
Kommunalrådet Sven Tornberg och chefen för Samhällsbyggnadsförvaltningen i Haparanda Göran Wigren klipper bandet inför premiärtågets avgång från Haparanda strax före klockan 06 på morgonen 1 april 2021.  

 

”Det har varit väldigt stort intresse för persontrafik på Haparandabanan så vi hoppas på många resenärer”, säger Joakim Berg, kommunikationsansvarig på Norrtåg.

”Men tågen får bra anslutningar till nattågen till och från Stockholm så vi tror på många långväga resenärer när reserestriktionerna lättar och på ännu många fler när Finland etablerar persontrafik till Torneå igen och vi kan få byten tvärs över perrong.”

Persontågstrafiken återkom tillfälligt år 2000

Persontågstrafiken mellan Boden och Haparanda lades ner i september 1992 men återuppstod tillfälligt sommaren 2000 när Tågkompaniet, som då körde nattågen mellan norra och södra Sverige, på eget bevåg körde anslutande tåg på Haparandabanan.

Nystart för persontåg i norr – Järnvägar (jarnvagar.nu)

1961 invigdes en 30 kilometer lång järnväg mellan Morjärv vid Haparandabanan och Karlsborg strax öster om Kalix men på den banan har det fram till i dag endast körts godståg.

2006-2012 byggdes ny järnväg mellan Karlsborg och Haparanda, sträckan mellan Boden och Karlsborg via Morjärv rustades upp och hela sträckan Boden-Morjärv-Karlsborg-Haparanda elektrifierades och fick det nya signalsäkerhetssystemet ERTMS.

FOTO: CHRISTER BERGLUND
Norrtågs Reginatåg X52-2 9042 ankommer som dagens första tåg mot Haparanda till nya hållstället i Kalix 1 april 2021. 

Nya sträckan byggd för 250 km/h

Den nya delen av banan är byggd för 250 km/h men tillåter för närvarande maximalt 200 km/h.

Den gamla sträckan Morjärv–Karungi–Haparanda lades ned i december 2012.

När den reguljära persontågstrafiken mellan Boden och Haparanda nu återupptas kommer Vy Tåg att köra tre dubbelturer om dagen för Norrtåg med tvåvagnars Regina-tåg.

Tågen går från Haparanda 05:54, 11:42 och 15:01 måndag-fredag, första och sista tåget går till Luleå och det andra till Umeå.

Tågen ankommer Haparanda 09:51, 14:53 och 19:09 måndag-fredag, första och sista tåget från Luleå och det andra från Umeå.

FOTO: PER NIKLASSON
Rälsbussen har anlänt till Haparanda i april 1976. 

Två timmars restid mellan Luleå och Haparanda

Umeå-tågen har anslutning till och från Luleå i Boden. Restiden mellan Luleå och Haparanda är cirka två timmar.

Lördag och söndag är tiderna annorlunda men antalet tåg oförändrat.

”Det finns behov av en tidigare ankomst till Haparanda och vi kommer troligen att köra ett tidigt tåg från Luleå till Haparanda från december i år”, säger Joakim Berg.

Det stora orosmolnet inför trafikstarten på Haparandabanan är den eventuella bristen på samspel mellan banans ERTMS-system och ombordutrustningen ETCS.

”Vi håller tummarna för att det ska gå bra men de uppdateringar av ombordutrustningen som skulle gjorts i god tid före trafikstarten har skjutits upp flera gånger”, säger Joakim Berg.

Premiärtågen på skärtorsdagen gick dock utan nämnvärda förseningar med en betydande skara förstadagsresenärer ombord.

Uppgraderingen kostar 50 miljoner kronor

Uppgraderingen av ETCS beräknas kosta Norrtåg närmare 50 miljoner kronor. En del av kostnaden täcks av statsbidrag via Trafikverket.

”Under året ska fler Regina-tåg utrustas med ETCS vilket minskar sårbarheten och möjliggör utökad trafik nästa år. Men medan fordonen är på verkstad för uppgradering kan vi tvingas hyra in fordon för att slippa brist på fordon som skulle kunna äventyra trafiken”, säger Joakim Berg.

Fler artiklar

Tjeckiskt lok till Railcare

Tjeckiskt lok till Railcare

Det första av tio nya diesellok från den tjeckiska loktillverkaren CZ Loko har anlänt till Göteborg. Loken har köpts av norska Trainpoint och fem av dem kommer att hyras ut till svenska Railcare av norska Nordisk Togteknikk.

read more
Oro inför regeringsskiftet

Oro inför regeringsskiftet

Några är oroliga, många förhoppningsfulla. Frågan är vilka järnvägsprojekt den nya regeringen vill satsa på och vilka som skjuts upp. Höghastighetsjärnvägarna är i farozonen men det finns stora förväntningar i norr och söder.

read more
Ny el till gamla priser

Ny el till gamla priser

Trafikverket köper el upp till fyra år i förväg för att minska variationerna och göra priset förutsägbart för tågtrafikföretagen. I augusti var priset mycket lågt men nu varierar det kraftigt från dag till dag. Ibland är elen dock billigare än gratis.

read more

Vill du läsa fler artiklar?