Annons:
Snälltåget till salu
Transdev har beslutat sälja Snälltåget och Merresor Buss, dotterbolagen som kör kommersiell trafik. Transdev kommer i fortsättningen endast att bedriva upphandlad trafik. Vem som köper Snälltåget är ännu oklart.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Snälltågets nattåg från Berlin till Stockholm vid Sya utanför Mjölby i juli 2021.
Annons:
Jag kan bekräfta att vi har för avsikt att sälja Snälltåget och Merresor Buss”, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige.
”Vi vill fokusera på kärnverksamheten, den upphandlade trafiken. Det är ett beslut som vi fattat i Transdev Sverige och det är i linje med gruppens strategi.”
Eva Tiiséus vill inte kommentera hur långt i försäljningsprocessen Transdev har kommit, vilka företag som kan vara tänkbara köpare eller när affärerna kan vara klara.
”Vi är måna om våra medarbetare och vill hitta bra köpare. Processen får ta den tid den tar”, säger hon.
De anställda informerades i tisdags
Merresors vd Jörgen Karlsson informerade i tisdags de anställda på Snälltåget och Merresor Buss att de båda dotterföretagen är till salu.
Jörgen Karlsson hänvisade till ”Transdevs strategi att fokusera på kärnverksamheten, upphandlad kollektivtrafik, dels på att Transdev har många stora nya uppstarter på gång som kräver mycket resurser. För att stärka vår marknadsposition behöver vi fokusera.”
Den upphandlade trafiken utgör närmare 90 procent av Transdevs omsättning i Sverige.
Enligt informationen till medarbetarna på Snälltåget och Merresor Buss kommer företagen troligen att säljas till olika parter.
”Vi bedömer det som troligt att vi för Merresor buss hittar en köpare i någon som redan är verksam i branschen, medan det i Snälltågets fall även kan bli aktuellt med en finansiell aktör”, skriver Jörgen Karlsson, vd i Merresor.
Försäljning i början av nästa år
Han skriver vidare att målet är att försäljningen kan genomföras i början av nästa år.
”Vi har inte för avsikt att göra några personalförändringar/neddragningar i samband med försäljningen. Under tiden processen pågår är det viktigt att fortsätta att ta hand om alla våra kunder som vill resa med oss på samma fantastiska sätt som vanligt.”, skriver Jörgen Karlsson.
Transdev Sverige ägs till 66 procent av den franska pensionsfonden Caisse des Dépôts och till 34 procent av det tyska familjeföretaget Rehtmann.
Företagets verksamhet i Sverige inleddes av Nordstjernan under namnet Linjebuss på 1940-talet. Efter flera företagsförvärv bytte ägarna år 2000 namn på bolaget till Connex och 2006 till Veolia Transport. Sedan 2015 heter företaget Transdev Sverige.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Ökat tågresande i sommar
Tågresandet ökade kraftigt under sommaren och nådde nästan samma omfattning som 2019, året innan pandemin. Men nu blir fritidsresenärerna färre samtidigt som många arbetspendlare och affärsresenärer stannar hemma.
Sverige missar miljarder
Sverige kan förlora tiotals miljarder kronor i bidrag från EU för utbyggnad av de svenska järnvägarna sedan regeringen beslutat att lämna samarbetet kring EU:s stomnät, det så kallade TEN-T-nätet.
Coronakris för länstrafikbolagen
Det kraftigt minskade resandet med kollektivtrafiken drabbar de svenska länstrafikbolagen och de 21 regionerna hårt. Förlusterna kan uppgå till en miljard kronor varje månad. När krisen är över kan det bli omöjligt att återgå till normal trafik.
Säkrare tågresor utreds
Regeringen gav på måndagen Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att utreda hur den svenska järnvägen och kollektivtrafiken kan göras säkrare.