Annons:

Publicerad: 2021-11-18

Snälltåget till salu

Transdev har beslutat sälja Snälltåget och Merresor Buss, dotterbolagen som kör kommersiell trafik. Transdev kommer i fortsättningen endast att bedriva upphandlad trafik. Vem som köper Snälltåget är ännu oklart.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Snälltågets nattåg från Berlin till Stockholm vid Sya utanför Mjölby i juli 2021.

Annons:

Jag kan bekräfta att vi har för avsikt att sälja Snälltåget och Merresor Buss”, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige.

”Vi vill fokusera på kärnverksamheten, den upphandlade trafiken. Det är ett beslut som vi fattat i Transdev Sverige och det är i linje med gruppens strategi.”

Eva Tiiséus vill inte kommentera hur långt i försäljningsprocessen Transdev har kommit, vilka företag som kan vara tänkbara köpare eller när affärerna kan vara klara.

”Vi är måna om våra medarbetare och vill hitta bra köpare. Processen får ta den tid den tar”, säger hon.

De anställda informerades i tisdags

Merresors vd Jörgen Karlsson informerade i tisdags de anställda på Snälltåget och Merresor Buss att de båda dotterföretagen är till salu.

Jörgen Karlsson hänvisade till ”Transdevs strategi att fokusera på kärnverksamheten, upphandlad kollektivtrafik, dels på att Transdev har många stora nya uppstarter på gång som kräver mycket resurser. För att stärka vår marknadsposition behöver vi fokusera.”

Den upphandlade trafiken utgör närmare 90 procent av Transdevs omsättning i Sverige.

Enligt informationen till medarbetarna på Snälltåget och Merresor Buss kommer företagen troligen att säljas till olika parter.

”Vi bedömer det som troligt att vi för Merresor buss hittar en köpare i någon som redan är verksam i branschen, medan det i Snälltågets fall även kan bli aktuellt med en finansiell aktör”, skriver Jörgen Karlsson, vd i Merresor.

Försäljning i början av nästa år

Han skriver vidare att målet är att försäljningen kan genomföras i början av nästa år.

”Vi har inte för avsikt att göra några personalförändringar/neddragningar i samband med försäljningen. Under tiden processen pågår är det viktigt att fortsätta att ta hand om alla våra kunder som vill resa med oss på samma fantastiska sätt som vanligt.”, skriver Jörgen Karlsson.

Transdev Sverige ägs till 66 procent av den franska pensionsfonden Caisse des Dépôts och till 34 procent av det tyska familjeföretaget Rehtmann.

Företagets verksamhet i Sverige inleddes av Nordstjernan under namnet Linjebuss på 1940-talet. Efter flera företagsförvärv bytte ägarna år 2000 namn på bolaget till Connex och 2006 till Veolia Transport. Sedan 2015 heter företaget Transdev Sverige.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tågen till Lycksele ställs in

Persontågstrafiken mellan Umeå och Lycksele kan komma att ställas in, pendeltågstrafiken mellan Luleå och Boden läggs ner men antalet tågturer mellan Luleå och Umeå ökar från två till tre per dag.

Nyhet

Rekordsommar för MTRX

Det blev en rekordsommar för persontrafikbolaget MTRX. Resandet med tågen mellan Stockholm och Göteborg slog det tidigare rekordet från sommaren 2022.