Annons:

Publicerad: 2021-06-11

När solen går upp över Göteborg på lördag morgon går en 82-årig epok i graven. Spårvagnstrafiken över Götaälvbron i Göteborg upphör. På måndag börjar den gamla bron att rivas.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Nya Hisingsbron till vänster och gamla Götaälvbron till höger. Det skiljer nästan 82 år och drygt sju meter i segelfri höjd.

Annons:

26 november 1939 invigdes Götaälvbron i snöyra. 9 maj i år bannlystes personbilarna på bron och natten till lördag 12 juni körs de sista bussarna och spårvagnarna. Risken för snöyra under kommande natt får anses vara minimal men det kan bli lite blåsigt 20 meter över älven.

Ett litet sällskap med brobyggare och spårvägare högtidlighåller slutet på de 82 åren med kaffe och mackor mitt på klaffen. Den nya bron, Hisingsbron, har tagit fyra år att bygga och lika lång tid tog det att bygga den gamla bron, Götaälvbron.

110 meter ner till fast berg

Byggandet av den nya bron har varit utmanande tekniskt och entreprenörerna svenska Skanska och danska MTH har pålat ner 110 meter för att nå fast berg. Närheten till den gamla spröda Götaälvbron har medfört att pålningen fått genomföras sakta och försiktigt.

Götaälvbron hade ursprungen fyra körfält med spårvägsspår i de mittersta men breddades senare med två körfält samt gång- och cykelbanor.

Fram till 1968 gick all trafik på E6 genom Göteborg över Götaälvbron men sedan Älvsborgsbron blev klar 1966 och Tingstadstunneln 1968 har Götaälvbron främst använts för den lokala biltrafiken, för busstrafiken mellan centrala Göteborg och Hisingen och för all spårvagnstrafik mellan fastlandet och Hisingen.

8 maj 2021 blev sista dagen med biltrafik på den gamla slitna bron. 14 juni börjar bron att rivas.  

Sprickor i gamla bron

När Götaälvbron nådde den mänskliga pensionsåldern efter millennieskiftet upptäcktes sprickbildning i stålkonstruktionen och sedan dess har bron övervakats noggrant. Göteborgs Stad beslöt bygga en ny bro och fick staten ställde upp med en miljard kronor. För drygt en månad sedan var bron så gott som klar och invigdes med den återhållsamma pompa och minimala ståt som covid19 kräver.

De flesta busslinjerna och alla spårvagnarna fick fortsätta att använda den gamla bron. Men natten till lördag är det alltså slut även på de exklusiva överfarterna. Då stängs Götaälvbron för all trafik och samtliga busslinjer flyttas till nya Hisingsbron.

Spårvagnarna och dess resenärer får dock en nio veckor lång andhämtningspaus. Först 16 augusti släpps spårvagnarna över älven på den nya bron.

”Vi börjar riva den gamla Götaälvbron efter veckoslutet för att bereda plats för de nya spårvägsbroarna som viker av från den nya Hisingsbron i backen ner mot centralstationen”, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.

Två broar för spårvagnarna

Det blir två separata broar, en för spårvagnar till och från Lilla Bommen och Östra Hamngatan och en för spårvagnar till och från hållplatsen Nordstan och Drottningtorget.

”Den gamla bron är ju en ganska hög konstruktion så det blir lite trixigt att riva vissa delar av den på ett snabbt men ändå säkert sätt”, säger Wiberg. ”Resten kan vi riva i lugn och ro under hösten, vintern och våren.”

Rivningen av delar av bron, byggandet av de två spårvägsbroarna på fastlandet och färdigställandet av anslutningen till den nya bron på Hisingen kommer att ske i tvåskift under nio veckor i sommar. Samtidigt ska den nya hållplatsen Nordstan mellan Östra Nordstan och Centralstationen byggas om i grunden.

Normal spårvagnstrafik på Hisingen

Men spårvagnarna på Hisingen kommer att rulla ungefär som vanligt under sommaren 2021.

”Vi kommer att köra linjerna på Hisingen som ett separat spårvägsnät”, säger Niclas Olsson, affärschef spårvagn på Västtrafik. ”Vagnarna rullar mellan Länsmansgården och Hjalmar Brantingsplatsen.”

Det blir ingen ersättningstrafik med buss över nya Hisingsbron, Västtrafik räknar med att det räcker med kapaciteten på de ordinarie busslinjerna.

”Spårvagnsstoppet är ju under sommarmånaderna och dessutom är resandet mindre än normalt på grund av coronapandemin”, säger Niclas Olsson.

För att klara spårvagnstrafiken på Hisingen under de nio veckorna stationeras fler vagnar, främst M31:or, i den nya spårvagnsdepån på Ringön och vagnarna kommer att använda in- och utfarten till depån för att vända efter ankomst till Hjalmar Brantingsplatsen.

Götaälvbron invigdes i rykande snöstorm 26 november 1939, tre månader efter andra världskrigets utbrott.

Trailer i beredskap

”Dessutom stationerar vi en lastbilstrailer på Ringön för att kunna transportera spårvagnar till verkstaden i Gårda om det uppstår några skador på vagnarna under sommaren”, säger Niclas Olsson.

Den nya Hisingsbron har en segelfri höjd om endast tolv meter medan den gamla Götaälvbron har en segelfri höjd om 19,5 meter. Det medför att antalet broöppningar för sjöfarten väntas öka ordentligt, särskild under sommarmånaderna när fritidsbåtarnas antal ökar.

Liksom tidigare öppnas bron inte för fartyg helgfria vardagar klockan 06:00-09:00 och 15:00-18;:00 för att kollektivtrafiken inte ska drabbas av förseningar under högtrafik.

För yrkessjöfarten gäller inga fasta öppningstider för nya Hisingsbron i övrigt, öppning av bron sker efter anrop till broförare.

För fritidsseglarna kan bron öppnas året runt på sex fasta klockslag: 05:50, 09:20, 11:20, 14:50, 18:20 samt 20:20.

Undersommarmånaderna samt på lördagar, söndagar och helgdagar finns ytterligare tre tider för öppning av bron. Fritidsbåtarna kan dessutom passera Hisingsbron när bron öppnas för yrkessjöfarten.

Öppningarna synkas med Marieholmsbroarna

Öppningstiderna för Hisingsbron kommer att synkroniseras med järnvägsbroarna vid Marieholm. Men järnvägstrafiken har och kommer att ha företräde över Marieholmsbroarna.

”Det finns inga tillägg i tidtabellerna för bussar och spårvagnar vid de tider Hisingsbron kan komma att öppnas”, säger Niclas Olsson. ”Ett antal bussar och spårvagnar blir några minuter sena men förseningarna får köras in eller regleras vid ändhållplatserna.”

Den oåterkalleliga avslutningen av spårvagnstrafiken över Götaälvbron celebreras med kaffe och mackor på brokrönet när sista vagnen skramlat över den gamla bron vid 04-tiden på lördagsmorgonen.

En av de gamla spårvagnarna från Spårvägssällskapet Ringlinien får avsluta spårvagnstrafiken på Götaälvbron och markera slutet på en epok som varade i 81 år och drygt sex månader.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Kylan stoppar tåg i norr

På tisdagen ställdes nästan alla persontåg i norr om Umeå på grund av den hårda kylan. Jul- och nyårshelgen och mellandagarna har varit besvärliga för tågresenärerna med inställda tåg, tåg som varit försenade två–tre timmar och tåg som körts med lok och vagnar i stället för X2000.

Nyhet

Rekordfå tåg försenade förra året

Tågförseningarna har aldrig varit så få som under 2020. Den främsta orsaken är att de långväga persontågen varit färre under coronapandemin. Nya konstruktionsregler för tågplanen har gett stor effekt.

Kapacitet Nyhet

Många små men få stora projekt

Dubbelspår, förbigångsspår, vändspår, bangårdsförlängningar, samtidig infart, spårbyten, kontaktledningsbyten, ställverksbyten och slopning av plankorsningar. Trafikverkets genomförandeplan för åren 2024–2029 är en katalog över alla åtgärder i de svenska järnvägarna under sex år.

Nyhet

SJ går som tåget

Ett havererat X2000-tåg, massiva förseningar och många inställda tåg drog ner resultatet för SJ under fjärde kvartalet förra året. Men helåret gav en halv miljard i vinst.