Publicerad: 2024-02-21

Staten har ansvaret för spelplanen

Den här spaningen handlar om statens ansvar för spelplanen. Jag tycker att det är märkligt att staten abdikerat i järnvägsbranschen. Varför har vi så många olika organisationer som skall samverka utan tydlighet?

Jonas Friberg

Jonas Friberg

Nätverksexpert, organisationskonsult och ledarskapsutbildare med hundratusentals kilometer tågresor i bagaget. Ordförande i Resenärerna.

Foto: Kasper Dudzik

Vi har Jernhusen som har, men inte har, ett ansvar för reseterminaler, vi har Trafikverket som har men inte har ett ansvar för infrastrukturinvesteringar, vi har Transportstyrelsen som har men inte har ett ansvar för säkerhetsfrågorna.

Vi har två statliga tågföretag, SJ och Green Cargo, som har men inte har ett samhällsansvar.

Sen har vi 30-talet myndigheter på regional nivå som har men inte har ett koordineringsansvar.

Dags för tydligare spelplan

Är det inte dags att spelplanen blir lite tydligare och kanske lite mer effektivt? Om jag får önska så vill jag ha en sektorsansvarig myndighet, typ Jernbanedirektoratet i Norge, som har ansvar för att bevaka och koordinera sektorn.

Jag vill ha en statlig säljkanal som både erbjuder försäljning över disk på de tjugo största stationerna i Sverige för alla operatörer oavsett fjärrtrafik, regionaltrafik, lokaltrafik oavsett kommersiellt eller skattesubventionerat.

Jag vill ha personer på stationerna med mandat och kunskap. Jag vill ha stationer, inte köpcentrum.

Fokus på resenärerna

Jag vill ha fokus på de behov som resenärer och pendlare har, inte antalet kundvarv i ett köpcentrum.

Jag vill ha mer resenärsfokus. Jag vill ha mer beslut nära mig som resenär och kund och jag vill ha fokus på reella frågor, Jag struntar i vilken färg bussarna men jag vill att det ska vara begripligt hur biljetterna gäller och vad jag är för något, jag vill vara pensionär överallt och inte bara i en viss kommun.

Resenärerna väntar på plattformen när ett av Skånetrafikens Öresundståg rullar in på järnvägsstationen i Eslöv i slutet av maj 2007.

Annons:

Jag vill ha fokus på att mina skatte- och biljettpengar används på mest effektiva sätt i trafiken och skapar trafik inte varumärkesarbeten och fåniga kommunikationskampanjer.

Jag hade förmånen att vara involverad i omregleringen av apoteksmarknaden och jag kan konstatera att statens engagemang i att skapa marknad och spelplan var långt mer offensiv där än vad den är i kollektivtrafiken.

Staten bör sätta ramarna

Men jag önskar inte att SJ utsätts för vad Apoteket AB utsattes för då, utan snarare att få stöd i att staten skapar ramar och spelplan. Jag vill ha mångfald och jag vill ha innovation, men jag vill också ha tydlighet och enkelhet.

Jag vill ha mer entreprenörskap och mindre byråkrati. Jag vill ha beslut närmare kunden och mindre utrymme för att använda kollektivtrafiken till kortsiktiga politiska utspel. Kollektivtrafiken och dess kunder, medborgare, brukare, skattebetalare, uppdragsgivare och väljare förtjänar ett fokus på leverans och stabilitet.

 Jag vill ha kollektivtrafik jag kan lita på. Det kräver ett ledarskap som tar täten och tar ansvar. Det har vi på många håll i den operativa trafiken.

 Men när ser vi det i politiken?

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Notis

Sommarlinje Stockholm-Ängelholm

Med midsommar runt hörnet börjar MTRX att köra sina sommartåg från Stockholm och ned längs Västkusten. Nytt för i år är Ängelholm, vilket ger resenärer möjlighet att ta sig från Stockholm och Göteborg till Skåne och Halland på ett enklare sätt.

Notis

Nu tar järnvägsbranschen nästa steg

Tidigare i år presenterade järnvägsbranschen Vision 2050 för hur Sverige ska växa med järnvägen. Den 28 juni är det dags för nästa steg i Almedalen på Gotland. Då presenteras första steget av färdplanen, som innehåller både snabba förbättringar och förslag på struktur och angreppssätt, som snabbt tar oss till ett transportsystem som för oss närmare och ett Sverige som växer med järnvägen.

Nyhet

Åter persontåg i norr

Från och med i dag, 17 juni, får persontågen åter trafikera norra delen av Malmbanan. Men många banarbeten medför att nattågen mellan Stockholm och Narvik ställs in många dagar i sommar.