Annons:
Större verkstad för 70 miljoner kronor
Tågab har beslutat bygga ut nuvarande verkstäder och huvudkontoret i Kristinehamn för 70 miljoner kronor. Spadarna sättas i marken om några månader, allt skall vara klart om ett år.
Text: Ulf Nyström

Tågabs tåg med sågtimmer till Vida i Gripenberg på Södra stambanan 15 augusti 2024. FOTO: Anders Jansson
Annons:
”Det är en ambitiös tidsplan men det är inte omöjligt att klara den”, säger Lars Yngström, vd i Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab).
”Det är vår hittills största satsning.”
Utbyggnad av verkstäderna innebär att tre nya spår byggs under tak i nya byggnader.
”Vi behöver öka kapaciteten för revision av Rc-lok, vi behöver kunna tvätta fler tåg och vi behöver kunna genomföra översyn på inhyrda godsvagnar”, säger Lars Yngström.
Revisioner av Rc-lok
Ett av de tre nya spåren blir 84 meter långt och kommer att användas för tungt underhåll som revisioner er av ellok, i första hand Rc-lok, samt en ny komponentverkstad för underhåll och reparationer av boggier och dieselmotorer.
”Vi är inte övertygade om att det kommer att finns tillräcklig kunskap och kapacitet för att göra revisioner på Rc-lok i Sverige om några år”, säger Lars Yngström.
Tågab har för närvarande 22 Rc- och Rm-lok. Rc- och Rm-lok revideras ungefär var tionde år. En revision tar normalt cirka tre månader.
”Etablerade verkstäder som arbetat mycket med Rc-lok, bland andra Euromaint i Örebro, verkar inte kunna upprätthålla kompetensen för Rc-loken. Det finns snart inte några erfarna felsökare kvar.”
”Dessutom kan Euromaint tvingas att behöva flytta från Örebro och det är osäkert hur man klarar revisioner av Rc-lok under en flytt.”
Nya utbildningar i Kristinehamn
Kristinehamns kommun har nyligen startat en lokförarutbildning som sköts av TCC på uppdrag åt kommunen och kommer att starta en tågteknikerutbildning på gymnasienivå med första intagning av elever hösten 2025.
Lokförarutbildningen hade 300 sökande till 30 platser.
Tågab bygger dessutom ett långt spår för tvätt och avisning av egna och andras motorvagnståg och personvagnar.
”Än så länge har vi endast en utomhustvätt och den är ju bara användbar lite mer än halva året”, säger Lars Yngström.
”Behovet av avisningsmöjligheter är stort i hela landet.”
Tvättspåret blir tillräckligt långt för SJ:s snabbtåg X55, som bland annat används i trafiken mellan Stockholm och Karlstad, och trevagnars Regina-tåg, som bland annat används i regionaltågen Karlstad–Göteborg och regionalt i Värmland.
Snabbare översyner på godsvagnar
Ett tredje spår ska användas för förstärkt översyn och revision av inhyrda godsvagnar.
”När vi i dag skickar vagnar som vi hyr för vår trafik på förstärkt översyn är de borta två-tre månader”, säger Lars Yngström.
”Med egen verkstad kommer vi att klara dessa översyner på två-tre dagar.”

Skiss över nya verkstadsbyggnaden och nya paviljongen för huvudkontoret.
Förstärkt översyn (FÖ) av godsvagnar görs normalt vart tredje år.
Spåren för lokrevisioner och tvätt byggs på planen framför det tidigare bilgodsmagasinet och spåret för godsvagnsöversyner byggs i anslutning till befintlig godsvagnsverkstad.
Komponenter körs på lastbil
Tågabs nuvarande komponentverkstad ligger norr om bangården i Kristinehamn men saknar spåranslutning vilket innebär omständliga transporter med hjälp av mobilkranar och lastbilar.
Tågabs huvudkontor finns i huvudsak i en äldre tegelbyggnad men viss personal huserar vid före detta ASG-terminalen. Nu samlokaliseras personalen med hjälp av en ny paviljong.
”Vi skickade in kompletterande bygglovshandlingar i går, måndag, och skickar ut förfrågningsunderlag till ett antal byggföretag före nyår”, säger Lars Yngström.
”Vi borde kunna sätta ett antal spadar i jorden i månadsskiftet mars–april och vara klara till Lucia nästa år”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Cargonet hotas av viten
Det norska Jernbanetilsynet kommer att utfärda ett vite på 30 000 norska kronor per dag till statsägda Cargonet så länge företaget inte ge konkurrenten Onrail tillgång till godsvagnsverkstaden i Alnabru.
Hässleholm–Lund delas upp i två etapper
Järnvägsprojektet Hässleholm-Lund kommer att delas upp i två etapper för att korta projekteringstiden. Projektet delas i Stångby strax norr om Lund.
Krogen eldhärjad
En av Snälltågets fem restaurangvagnar fick omfattande skador under en brand på Malmö personbangård natten till onsdag 26 mars.
Vätgaslok till Train & Rail
Det första av 25 vätgaslok som polska Pesa bygger för Väte rail kommer till Sverige om drygt en månad. Loket kommer att visas i anslutning till Train & Rail i Stockholm 6–8 maj.