Annons:
Temporärt avtal för Connecting Stockholm
Trafikförvaltningen i Region Stockholm har ingått ett temporärt avtal med Connecting Stockholm AB för att driva huvudstadens tunnelbana från och med den 2 november 2025. Detta på grund av den långdragna juridiska tvisten om det nya tunnelbaneavtalet E40.
Text: Peter Johnsson

FOTO: SL
I januari 2024 tilldelades Connecting Stockholm avtalet E40 av trafiknämnden i Stockholm, med ambitionen att starta trafiken i maj 2025. Dock ifrågasatte Keolis Alstom tilldelningen och begärde överprövning i förvaltningsrätten, som avslog deras begäran i september.
Keolis Alstom valde att gå vidare till kammarrätten, som i slutet av september fattade beslut om att avtalet inte får undertecknas förrän ett slutligt domslut har meddelats.
Samtidigt löper det nuvarande avtalet E17 med MTR Tunnelbanan AB ut den 1 november 2025 och kan inte förlängas. För att undvika ett eventuellt trafikstopp valde Trafikförvaltningen därför att, med stöd av artikel 5.5 i EU:s kollektivtrafikförordning, ge sin förvaltningschef i uppdrag att teckna ett temporärt avtal med Connecting Stockholm.
“Om inte tunnelbanan rullar blir det kaos i kollektivtrafiken i Stockholm”, säger David Lagneholm, chef för Trafikförvaltningen och vd för AB SL i ett pressmeddelande.
“Eftersom vi inte vet hur länge överprövningsprocessen kan komma att pågå behöver vi redan nu teckna ett temporärt avtal. Detta för att en ny trafikutövare ska hinna göra alla förberedelser för att ta över trafiken i november 2025.”
Annons:
Connecting Stockholm är ett svenskt aktiebolag som ägs av Go-Ahead Group och ComfortDelGro, två internationella bolag med omfattande erfarenhet av kollektivtrafik.
Matt Kinane, vd för Connecting Stockholm, ser fram emot uppdraget.
“Vi är glada över förtroendet och ser fram emot att fortsätta leverera den höga standard som resenärerna förväntar sig, i nära samarbete med Trafikförvaltningen och tillsammans med medarbetarna”, säger han i ett pressmeddelande.
Avtalet mellan Trafikförvaltningen och Connecting Stockholm har i grunden samma innehåll och ekonomiska villkor som det kommande E40-avtalet, men det temporära avtalet kan som längst sträcka sig två år efter trafikstart.
David Lagneholm passar även på att tacka den nuvarande operatören, MTR Tunnelbanan, för deras arbete sedan 2009.
“Vi vill tacka MTR för att de sedan 2009 drivit tunnelbanan i Stockholm med extremt hög punktlighet och kvalitet och nu lämnar över en väl fungerande verksamhet till den nya operatören”, säger han.
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Plus och minus för Inlandsbanan
Ett steg framåt och ett tillbaka. Den långa följetången om Lint-motorvagnarna verkar gå mot ett lyckligt slut. Eller snarare en lycklig början. Det nästan lika långa äventyret upphandlad tågtrafik på Inlandsbanan verkar dock sluta i intet.
ERTMS på en tredjedel av Malmbanan
Drygt en tredjedel av Malmbanan har nu det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS. 6 maj kopplades sträckan mellan Kiruna och Bergfors in i systemet som nu omfattar 15 mil på Malmbanan och knappt tre mil på sidobanan Råtsi-Svappavaara.
Kaos i containertrafiken
All trafik till containerbangården i Skandiahamnen i Göteborg låg nere under nästan en vecka. Godstågsbolagen försöker nu köra ikapp men har svårt att få tåglägen.
Green Cargo går bättre och sämre
Färre förseningar, ökad trafiksäkerhet, krympande godsvolymer men flera nya transportavtal, i stort sett oförändrad omsättning men något mindre förluster och svag soliditet. Vändningen har ännu inte kommit för Green Cargo.