Annons:
Tillfällig bistro halvvägs till Berlin
I oktober ska SJ äntligen kunna sätta in den första av tre restaurangvagnar som nu byggs om för nattågen mellan Stockholm och Berlin. I väntan denna kompletterar SJ tågen med en bistrovagn på svenska spår.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

SJ har beslutat sätta in en bistrovagn på sträckan mellan Stockholm och Malmö i nattågen till och från Berlin i väntan på att ombyggnaderna av de tre tyska restaurangvagnarna blir klara. Bild från Åre i 2014.
”Bistron kommer att lyfta produkten”, säger Christer Litzell, affärschef på SJ.
”Äntligen får vi möjlighet att erbjuda våra resenärer servering ombord på tåget.”
De tre bättre begagnade tyska restaurangvagnarna SJ anskaffat för nattågen byggs för närvarande om i Tyskland.
”Vi hoppas och tror att den första kan vara klar för trafik i oktober och då sätter vi in dem i tågen mellan Stockholm och Malmö, ner på kvällen och upp på morgonen”, säger Christer Litzell.
”När alla tre vagnarna är ombyggda kommer vi att låta dem rulla hela vägen mellan Stockholm och Berlin.”
Bistrovagn i väntan på restaurangvagn
I väntan på att den första nygamla restaurangvagnen ska kopplas in i nattågen sätter SJ in en svensk bistrovagn i tågen mellan Stockholm och Malmö från och med 3 juni.
SJ har sex vagnar av den aktuella typen, RB7 med 41 sittplatser, byggda i början på 1980-talet och ombyggda 20130–2014.

Fortsatta problem för Euronight
Sovvagnarnas bromssystem måste uppgraderas, sittvagnarna väntar fortfarande på formellt godkännande och restaurangvagnarna kan i bästa fall sättas i trafik i sommar. Nattågsresenärerna och SJ har fått lära sig den hårda läxan för internationell tågtrafik.
Annons:
Enligt Christer Litzell är många nattåg under högsommaren mellan Stockholm och Berlin redan fullbokade.
”Vi kom igång sent med biljettförsäljningen eftersom vi bytte bokningssystem under våren men sen har det varit ett hårt tryck”, säger han.
De flesta reser till Hamburg
De flesta nattågsresenärerna till Tyskland har Hamburg som destination, fler än de som reser till Berlin.
”Hamburg är ett intressant resmål men väldigt många byter ju tåg i Hamburg för vidare tågresor på kontinenten”, säger Christer Litzell.
För närvarande går nattågen med tre liggvagnar, en sovvagn och en sittvagn. Inom de närmaste dagarna sätter SJ in ytterligare en sovvagn och från början av juni ytterligare en liggvagn i tågen. Till det kommer bistrovagnen på den svenska sträckan från 3 juni.
”Vi hoppas kunna börja använda sittvagnarna som är avsedda för Euronight inom kort”, säger Christer Litzell.
”Men ännu har vi inte fått de nödvändiga tillstånden av danska myndigheter.”
Tågen rullar åter i 160 km/h
Euronight-tågen kan nu åter framföras i 160 km/h på svenska spår sedan man uppgraderat fastbromsningsskydden på sovvagnarna för att undvika hjulskador vid inbromsningar. Under flera månader framfördes tågen med reducerad hastighet i Sverige för att undvika skador på hjulen.
Hastighetsökningen har medfört att tågens punktlighet förbättrats avsevärt även om förseningar fortfarande förekommer.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Färre flyger, fler tar tågen
Flygresandet inom Sverige har minskat drastiskt under försommaren. Men alla före detta flygresenärer väljer inte tåget. MTRX har betydligt fler resenärer men Vy Tåg och Snälltåget har färre, främst beroende på strul med de nya säljsystemen.
Åter tågfärja till Polen
Överföringen av järnvägsvagnar på färja mellan Sverige och Polen har återupptagits. Men än så länge handlar det om enstaka transporter.
Ilskan mot Trafikverket växer
Tågtrafikföretagen får allt senare besked om tåg som måste ställas in eller ledas om på grund av planerade banarbeten. Tågresenärerna kan inte boka biljetter och företagen drabbas av höga kostnader.
Storsatsning på gammal bana
På tisdag, 20 juli, stängs järnvägen mellan Herrljunga och Borås för trafik. Om 20 veckor ska banan ha fått nytt spår och utrustning för fjärrstyrning.