Annons:
Trafikverket skrotar NTL
Trafikverket har beslutat att avsluta projektet Nationell tågledning (NTL), ett system för tågtrafikledning som skulle modernisera och effektivisera svensk järnväg. Projektet har hittills kostat 550 miljoner kronor, men någon implementering blir det inte.
Avtalet med transportföretaget Alstom, som varit ansvarigt för utvecklingen, har sagts upp. Istället för att bygga ett helt nytt system ska Trafikverket nu fokusera på att modernisera de befintliga tågtrafikledningssystemen.
Mats Petersson, avdelningschef på Trafikverket, förklarar beslutet:
”Vi har valt en ny strategisk inriktning där vi vill ha större rådighet över våra system”, säger han till Dagens Nyheter.
Projektet, som inleddes 2015, har tidigare skjutits upp flera gånger på grund av den komplexitet som utvecklingen av ett helt nytt system inneburit. Redan 2022 pausades arbetet för att utvärdera framtiden för NTL, och nu har Trafikverket beslutat att helt lägga ned projektet.
I stället kommer nuvarande system att uppgraderas, men det finns ännu ingen prognos för kostnaden eller tidsramen för detta arbete.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Äntligen ljuset i tunneln
Klockan 23.28 på söndagskvällen 13 juli, 32 minuter före utsatt tid, rullade det första tåget ut genom den nya järnvägstunneln under centrala Varberg. Det var Cargonets godståg 34016 från Trelleborg mot Alnabru i Oslo som tjuvstartade tågtrafiken i tunneln.
147 sökande till toppjobb på Trafikverket
147 personer har sökt tjänsten som kommunikationsdirektör på Trafikverket. Anna Lihr, som innehaft tjänsten i elva år, blir inom kort ny kommunikationsdirektör på MSB.
Stopp för eltåg i Borlänge
Under fyra veckor, från 14 juli till 10 augusti, är det stopp för alla eltåg genom Borlänge när kontaktledningsanläggningen på Borlänge C byts ut. Ett antal godståg dras genom Borlänge med diesellok.
Västtrafiks nya tåg vinner internationellt designpris
Västtrafiks nya tåg har tilldelats det prestigefyllda designpriset Red Dot Award 2025 för sin innovativa design. Tävlingen är en av de största inom design i världen. Det är andra gången tågmodellen prisas för sin design.
Sju av tio VR-snabbtåg i tid
71 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg ankom slutstationen i tid under årets andra kvartal. Förseningarna berodde främst på problem med spår och växlar, elanläggningar samt obehöriga i spårområdet.
Tågab bygger ut för 80 miljoner
Om elva månader ska Tågabs nya kontor och nya verkstad stå klara i Kristinehamn. Det blir Tågabs största investering hittills. Banklånet beviljades i slutet av juni.
Planskildhet för 3,8 miljarder kronor
Nästan tre månader för tidigt och 200 miljoner kronor billigare än beräknat står Planskildhet Olskroken klar i höst. Natten till 30 juni avslutades den sista av många av avstängningar av tågtrafiken.
001 har återuppstått som ÖBB-lok
1043.001 har återuppstått i sin forna glans. Det orange-vita loket som levererades från Asea till Österrike 1971 återvände till Sverige 2001 och nu har Tågab målat loket i leveransfärgerna.
Infranord har tilldelats tre underhållskontrakt för Ostkustbanan
Infranord har idag det pågående uppdraget att utföra basunderhåll av Ostkustbanan. De nya entreprenaderna påbörjas den 1 september 2026 och pågår i fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.
Fasta förbindelsen fyller 25 år
Den 1 juli 2025 fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10–15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.