Annons:

Publicerad: 2020-03-06

Tre procent fler på Västtrafiks tåg 2019

Resandet med Västtrafiks tåg ökade med tre procent 2019 jämfört med året innan. Under året gjordes 20,2 miljoner resor med Västtågen. I pendeltågen ökade resandet med en procent medan resandet med regiontågen ökade med fem procent.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

En av Västtrafiks X61-motorvagnar vid Nol mellan Göteborg och Trollhättan.

Annons:

Resandet ökade främst på sträckorna Göteborg–Vänersborg och Göteborg–Varberg samt med Alingsåspendeln. Däremot minskade resandet på linjer där det har varit mycket banarbeten, främst Töreboda–Skövde–Nässjö. Sammanlagt gjordes 22,0 miljoner tågresor med Västtrafiks kort och biljetter förra året, nära två miljoner resor gjordes på tåg som körs av SJ, MTR Express och Vy.

Vårt mål är att trefaldiga antalet resor med tåg från 2006 till 2035
–  Jarl Samuelsson, affärschef på Västtrafik.

Redan om åtta år ska resandet ha ökat till 32 miljoner resor. För att nå målen behöver kapaciteten förstärkas kraftigt samtidigt som de äldsta tågen måste ersättas. ,Västtrafik har beställt 45 nya motorvagnståg av Bombardier Transportation. De ska levereras från hösten 2021 till årsskiftet 2024-2025. Västtrafik har option på ytterligare 55 tåg.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Lokalt engagemang räddar hotade banor

Regionala järnvägar är viktiga för både person- och godstrafik. Om en regional järnvägar ska utvecklas eller rivas upp avgörs till stor del av det lokala eller regionala engagemanget. Det visar en rapport av Olle Ek och Christian Guldberg.

Nyhet

Fler avgångar och fler uppehåll

MTRX utökar antalet avgångar och kommer från början av nästa år att göra uppehåll även i Flemingsberg, Katrineholm och Falköping. Restiden mellan Stockholm och Göteborg blir oförändrad.