Annons:

Publicerad: 2020-03-06

Tre procent fler på Västtrafiks tåg 2019

Resandet med Västtrafiks tåg ökade med tre procent 2019 jämfört med året innan. Under året gjordes 20,2 miljoner resor med Västtågen. I pendeltågen ökade resandet med en procent medan resandet med regiontågen ökade med fem procent.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

En av Västtrafiks X61-motorvagnar vid Nol mellan Göteborg och Trollhättan.

Annons:

Resandet ökade främst på sträckorna Göteborg–Vänersborg och Göteborg–Varberg samt med Alingsåspendeln. Däremot minskade resandet på linjer där det har varit mycket banarbeten, främst Töreboda–Skövde–Nässjö. Sammanlagt gjordes 22,0 miljoner tågresor med Västtrafiks kort och biljetter förra året, nära två miljoner resor gjordes på tåg som körs av SJ, MTR Express och Vy.

Vårt mål är att trefaldiga antalet resor med tåg från 2006 till 2035
–  Jarl Samuelsson, affärschef på Västtrafik.

Redan om åtta år ska resandet ha ökat till 32 miljoner resor. För att nå målen behöver kapaciteten förstärkas kraftigt samtidigt som de äldsta tågen måste ersättas. ,Västtrafik har beställt 45 nya motorvagnståg av Bombardier Transportation. De ska levereras från hösten 2021 till årsskiftet 2024-2025. Västtrafik har option på ytterligare 55 tåg.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Ny godspendel Oslo–Göteborg

Sedan mitten av september körs ett nytt godståg mellan Oslo och Göteborg, till att börja med en gång i veckan. Tåget minskar trafiken på E6 med 2 000 lastbilar och därmed koldioxidutsläppen med 700 ton om året.