Annons:

Publicerad: 2025-03-28

Vätgaslok till Train & Rail

Det första av 25 vätgaslok som polska Pesa bygger för Väte rail kommer till Sverige om drygt en månad. Loket kommer att visas i anslutning till Train & Rail i Stockholm 6–8 maj.

Text: Ulf Nyström

Det första vätgaskloket som polska Pesa byggt för Hankavik och Väte rail kommer till Sverige i maj och visas bland annat på Årstaterminalen i samband med Train & Rail 6–8 maj.

Annons:

”Med vätgas blir växling och terminaltjänst helt avgasfri”, säger Adrian Lindqvist, vd i lokuthyrningsföretaget Hankavik.

”Det är en viktig del i den gröna omställningen.”

Hankavik har i samarbete med Väte rail för avsikt att beställa 25 vätgaslok från den polska loktillverkaren Pesa.

Väte rail vill ersättas diesel med vätgas

Väte rail vill på sikt byta ut samtliga diesellok som företaget använder vid växling och på godsterminaler.

Det första vätgasloket kommer till Sverige från Polen via tågfärjan till Ystad om en månad och visas på Årstaterminalen i Stockholm under järnvägsmässan Train & Rail 6–8 maj.

Därefter kommer vi att göra en tvåveckors turné i Sverige via Oxelösund, Gävle, Borlänge, Göteborg, Malmö och Trelleborg innan loket körs tillbaka till Ystad för hemtransport med färja till Polen för färdigställande av loket.

Stort intresse för vätgas för landsvägstrafik

”På några års sikt tror jag att vi kommer att ha ett betydande antal vätgasstationer i Sverige”, säger Adrian Lindqvist.

”Det finns ju ett stort intresse för vätgasdrift bland flera buss- och lastbilstillverkare.”

Alstom visade i augusti 2021 upp vätgaståget iLint mellan Östersund och Lit på Inlandsbanan. Motorvagnståget ska i serieutförande klara 1 000 kilometer på en tankning. Men under besöket i Sverige drogs tåget med ellok mellan Tyskland och Östersund.

Vätgas framtiden på Inlandsbanan

Kanske var det framtiden som var synlig mellan Östersund och Lit på Inlandsbanan i veckan. Alstom visade upp iLint som i serieutförande ska klara 1 000 kilometer på en tankning. Men klimatneutrala resor är inte billiga.

Vätgaståget iLINT från Alstom i närheten av Åskott strax norr om Östersund 23 augusti 2021.

Trots många års utvecklingsarbete, omfattande provkörningar och viss kommersiell trafik har vätgastekniken ännu inte fått något genombrott.

Men Adrian Lindqvist är övertygad om att vätgaståg har framtiden för sig.

”Det är ett oöverträffat sätt att köra tåg på icke-elektrifierade banor, i hamnområden, på godsterminaler och i växling på bangårdar”, säger han.

”Det gäller bara att vi får i gång en någorlunda storskalig och grön produktion av vätgas i Sverige med el från sol, vid och vatten. Då blir produktionen och trafiken fossilfri och emissionsfri.”

Loken kan förses med strömavtagare

Vätgasloken från Pesa kan även levereras med strömavtagare och ska kunna köras som konventionella ellok på spår med kontaktledning.

Vätgas lyftes på Innotrans

Är det något som ska lyftas som årets stora snackis på InnoTrans i Berlin så är det vätgasdrivna tåg. Aldrig tidigare har så många gröna nyheter presenterats på samma gång.

SM42-6Dn har två vätgasbränsleceller på 85 kW. Bränslecellsystemet består av två paket med 16 tankar vardera, monterade i en stålram. Totalt rymmer de 32 tankarna 175 kg vätgas.

20 nya vätgaslok till Väte

Väte Rail byter ut hela sin lokpark mot 20 nya SM 42 vätgaslok från den polska loktillverkaren Pesa. Det första loket levereras till Väte inom två år och sedan ska alla lok vara på plats till 2030.

Vätgasloken från Pesa är en moderniserad version av SM42-loken som Pesa tillverkat under flera år.

SM42-6Dn är ett fyraxligt lok med fyra traktionsmotorer på vardera 180 kW och största tillåtna hastighet på 90 km/h. Loket är utrustat med radiostyrning.

Elenergin genereras av två vätgasbränsleceller på 85 kW. Bränslecellsystemet består av två paket med 16 tankar vardera, monterade i en stålram. Totalt rymmer de 32 tankarna 175 kg vätgas. Påfyllningstiden är cirka 30 minuter.

Högkapacitetsbatteri som reserv

Loken är även försedda med ett högkapacitetsbatteri baserat på LTO-teknologi med en total kapacitet på 167 kWh.

”Vi kommer på sikt att skifta ut alla våra gamla lok. Vi har 20 lok i produktionen idag och alla dessa ska bytas ut”, sade Jan G Forslund, delägare och styrelseordförande i Väte Rail, till Järnvägar.nu i höstas

”Vår vision är att vara det grönaste godsbolaget i Sverige och helt koldioxidneutrala till 2030. Det är så här vi klarar det.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Krogen eldhärjad

En av Snälltågets fem restaurangvagnar fick omfattande skador under en brand på Malmö personbangård natten till onsdag 26 mars.

Nyhet

Tågtrafiken stoppas 16 helger i år

Tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås stoppas under 16 veckoslut i år. SJ och VR kör snabbtågen via Borås och Trollhättan. Pendeltåg, regionaltåg och några VR-tåg ersätts med buss.