Annons:

Publicerad: 2025-05-23

X995 har återuppstått i Jönköping

X995 har återuppstått hos lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance. Det 49 år gamla loket är ett av 25 Rc4-lok som företaget köper av Green Cargo och har nu folierats i Amtraks färger från 1970-talet.

Text: Ulf Nyström

På onsdagen blev folieringen av Rc4 1166 i Amtraks färgsättning klar. Amtrak provkörde loket mellan New York och Washington 1976–1977 med lyckat resultat och Amtrak köpte över 100 liknande lok under kommande år. FOTO: Arvid Haag

Annons:

”Vi vill vårda minnet av lokets historia”, säger Kim Zagerholm, operativ chef på Nordic Re-Finance (NRFAB).

”Att väldigt många tycker att det är häftigt gör ju inte saken sämre.”

Rc4 1166 byggds av Asea i Västerås och NoHAB i Trollhättan och skulle ha levererats till SJ 1976. Men loket modifierades för provkörningar i USA och skeppades hösten 1976 från Göteborg över Atlanten.

Modifierat för amerikanska banor

Loket hade då blivit X995 med amerikanska centralkoppel, klätterskydd i fronterna, transformatorer för 11 kV och 25 Hz som användes på USA:s östkust, nya strömavtagare och växlade för 175 km/h i stället för Rc4-lokens 135 km/h.

Men det mest iögonenfallande var färgsättningen. I stället för orange korg med vit bård var loket silverfärgat med en röd och en blå bård. Dessutom framgick det klart och tydligt att loket skulle användas av Amtrak.

Loket drog Amtraks tåg mellan New York och Washington i ett halvår och amerikanerna var imponerande. Det lilla loket, med smeknamnet Mighty Mouse, klarade samma tågvikter som de stora sexaxliga amerikanska loken och det hade betydligt bättre tillförlitlighet.

Fungerade i alla väder

Under snövintern var X955 det enda loket som höll tågtrafiken igång i Northeast Corridor. Som lön för mödan beställde Amtrak först 30 och senare ytterligare 17 lok för tågen mellan New York och Washington. Senare följde fler lokköp.

AEM7-loken, som de kallades, hade förstärkt lokkorg, förstärkta boggier, två transformatorer för de spänningar och frekvenser som användes på USA:s östkust, nya strömriktare, ökad motoreffekt från 3 600 till 4 200 kW och de var växlade för 200 km/h.

Åter hemma i Sverige blev 1166 ett mer eller mindre anonymt lok i serien av 130 orange Rc4-lok. En liten skylt i en av förarhytterna berättade dock kortfattat om den transatlantiska utflykten.

48 års loktjänst i Sverige

I 24 år drog 1166 godståg, persontåg, snälltåg och expresståg åt SJ och i ytterligare 24 år godståg för Green Cargo.

X995, alias Rc4 1166, på Sävenäs lokstation i Göteborg hösten 1976. Loket skulle inom kort skeppas över till USA. FOTO: Ulf Smedbo
Hastighetsmätarna på X995 hade graderats i Miles per hour (Mph) inför provkörningarna på Northeast Corridor. FOTO: Ulf Smedbo

För tre veckor sedan lämnades loket över till lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance som köpt 25 Rc4-lok av Green Cargo med leverans före maj månads utgång.

Henrik Reuterdahl, affärsutvecklare på Järnvägsmuseet i Gävle, berättade samtidigt för några av de anställda vid Nordic Re-Finance om lokets unika historia.

”Vi tog direkt beslutet vid fikabordet på vårt kontor att foliera loket i Amtraks färger”, säger Kim Zagerholm.

Folieringen tog drygt en vecka

”Michael Coreback som folierar våra lok tände på iden och efter drygt en veckas jobb såg loket ut som när det rullade i USA för snart 50 år sedan. ”

”Folieringen var klar i vid lunchtid i onsdags och på eftermiddagen hämtade Nässjö Järnvägsmuseum, som behövde hyra ett lok för en charterresa till Sundsvall, loket och drog i väg”, säger Kim Zagerholm.

Vilket företag som kommer att hyra Rc4 1166 i fortsättningen är ännu oklart.

Lätt hyra ut Rc4-loken

”Vi har fått 15 av de 25 Rc4-loken vi köpt av Green Cargo och de resterande tio är på väg”, säger Kim Zagerholm.

”Det har inte varit några svårigheter att få Rc4-loken uthyrda så X995, alias Rc4 1166, lär snart fortsätta att dra godståg på svenska spår.”

Nordic Re-Finance har tidigare låtit Michael Coreback foliera Re 620 052 som företaget köpt av SBB Cargo med ett alplandskap med den schweiziska flaggan som en hommage till lokets förflutna. 

Larmet om asbest i 620-loken visade sig för övrigt vara överdrivet och ytterligare 15 lok kommer troligen att levereras till Sverige.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

Asbest kan stoppa 620-loken

SBB Cargo har upptäckt att det finns asbest i 620-loken. Försäljningen av lok till Nordic Re-Finance har stoppats medan SBB Cargo utreder om och hur asbesten loken kan saneras.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Stora banarbeten ger mycket busstrafik

Det blir som vanligt mycket buss för tågresenärerna i Sverige i sommar. Det är stopp för tågen på delar av Västkustbanan, Mälarbanan och Rååbanan och för alla eltåg genom Borlänge under fyra veckor.

Nyhet

Nya flygtåg för fyra miljarder

A-Train köper sju nya motorvagnståg av Stadler för trafiken mellan Stockholm C och Arlanda flygplats. Kostnaden för tågsätten och 15 års underhåll blir 4,1 miljarder kronor.

Nyhet

Plus och minus för Inlandsbanan

Ett steg framåt och ett tillbaka. Den långa följetången om Lint-motorvagnarna verkar gå mot ett lyckligt slut. Eller snarare en lycklig början. Det nästan lika långa äventyret upphandlad tågtrafik på Inlandsbanan verkar dock sluta i intet.