Annons:

Publicerad: 2024-09-23

Uppförsbacke för tågtrafiken

Nu vankas kärva tider på godstrafiken och den upphandlade persontrafiken på järnvägen. Vid årsskiftet höjs banavgifterna för godstågstrafiken kraftigt samtidigt som det statliga anslaget för köp och stöd till persontågstrafik blir i stort sett oförändrat.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Vid årsskiftet höjs banavgifterna för godståg med i snitt 40 procent vilket troligen medför minskade transporter på järnväg och ökad lastbilstrafik. Svensk Tågkrafts Rc4 1156 drar ett godståg genom Värnamo 13 september 2024.

”Det ser inte bra ut”, säger Bosse Andersson, utredningsledare på Trafikverket.

”Det anslag som regeringen är beredd att satsa på stöd till persontrafik på järnväg kommer att påverka trafiken.”

Trafikverket hade äskat närmare 200 miljoner kronor i ökat anslag för att för att upprätthålla dagens tillgänglighet genom trafikavtal under 2025 och närmare 300 miljoner kronor i ökat anslag för 2026.

Men regeringen vill utöka anslaget till ”transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik” marginellt till nästa år och minska det under 2026.

Det innebär att nattågen mellan Stockholm och Jämtland samt regionaltågstrafiken mellan Gävle och Mjölby respektive mellan Linköping och Kalmar är i riskzonen.

Dystra utsikter för nattåg till Jämtland

Det innebär också att möjligheterna för Trafikverket att upphandla nattågstrafik mellan Göteborg och Duved respektive Umeå är i stort sett är obefintliga.

Tågtrafik i farozonen

En stor del av den upphandlade tågtrafiken i Sverige kan komma att läggas ner om Trafikverket inte får kraftigt ökade anslag. Nattågen mellan Stockholm och Jämtland samt regionaltågstrafiken mellan Gävle och Mjölby är i farozonen.

Men Trafikverket vill inte omedelbart ta ställning till vilken tågtrafik som ska stödjas och vilken som lämnas åt sitt öde.

”Vi har inga besked att lämna”, säger Bosse Andersson.

”Regeringen pekar inte ut någon trafik utan vi får utreda hur de föreslagna anslagen påverkar våra upphandlingar och vårt stöd till viss regionaltågstrafik.”

Inget fortsatt stöd till utrikestrafiken

Regeringen aviserar också en nedtrappning av stödet till internationell tågtrafik. 2025 vill regeringen satsa oförändrat 95 miljoner kronor men 2026 endast 65 Mkr och 2027 noll kronor.

Nuvarande avtal mellan Trafikverket och SJ om nattågstrafiken mellan Stockholm och dansk–tyska gränsen vid Padborg löper ut 31 juli 2026.

Samtidigt som stödet till persontågstrafiken minskar höjs banavgifterna för godstågstrafiken med upp till 40 procent, höjningarna varierar mellan olika typer av godståg.

Trafikverket utreder banavgifterna

Regeringen gav 20 juni Trafikverket i uppdrag att se över banavgifterna. Trafikverket ska redovisa sitt resultat senast 30 juni 2025.

Green Cargo har velat att höjningen av banavgifterna läggs på is till Trafikverkets utredning är klar men godstågsbolaget får inget gehör hos regeringen.

Regeringen vill dock förlänga den statliga miljökompensationen till år 2030. Kompensationen som utgår för att tågtransporter är betydligt mindre miljöstörande och klimatpåverkande än landsvägstransporter kommer dock inte att räknas upp med inflationen utan blir oförändrat 550 miljoner kronor per år.

Ökat vägunderhåll

Enligt budgetpropositionen bör Trafikverket få ytterligare 15 miljarder kronor de närmaste tre åren för att kunna öka underhållet av vägar och järnvägar.

Men ökningen är mycket ojämnt fördelad.

Annons:

Nästa år föreslås vägunderhållet öka 1,5 miljarder kronor medan järnvägsunderhållet blir i stort sett oförändrat.

På längre sikt, till och med år 2027, vill regeringen öka anslaget för underhållet av vägar från knappt 18 miljarder kronor till drygt 24 miljarder kronor och underhållet av järnvägar från ytterst marginellt drygt 15 till knappt 16 miljarder kronor.

”Styvmoderlig behandling av järnvägen”

”Det är anmärkningsvärt att regeringen väljer att behandla järnvägen så styvmoderligt”, säger Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef på branschorganisationen Tågföretagen.

”Underhållsskulden är ju betydligt större för järnvägarna än för vägarna och ändå väljer regeringen att prioritera vägunderhållet.”

Tågföretagen välkomnar beskedet att miljökompensationen blir kvar till år 2030. Men den kraftiga höjningen av banavgifterna för godstågen genomförs medan reduktionsplikten har sänkts för den tunga landsvägstrafiken vilket gjort dieseloljan mycket billigare.

Banavgifterna höjs med 40 procent

”Banavgifterna höjs med cirka 40 procent och det innebär hundratals miljoner kronor årligen i ökade kostnader för godstågsbolagen”, säger Gustaf Engstrand.

”Det ligger inte alls i linje med en politik som syftar till ett mer effektivt utnyttjande av hela transportsystemet och det snedvrider konkurrensen på transportmarknaden.”

”En frysning av banavgifterna på 2024 års nivå tills dess Trafikverket hunnit utreda frågan är ett krav från tågbranschen.”

Ökade avgifter till Transportstyrelsen

Till råga på allt drabbas godstågsbolagen av kraftigt ökade avgifter, i vissa fall mer än fördubblade, till Transportstyrelsen.

Bland annat kommer kostnaden för förnyelse av säkerhetsintyg att höjas från 25 000 kronor till 120 000 kronor. Kostnaden för lokförarbevis ökar från 500 kronor till 2 000 kronor.

”Regeringen hyllar järnvägen i ord men missgynnar den i handling”, säger Gustaf Engstrand.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

20 nya vätgaslok till Väte

Väte Rail byter ut hela sin lokpark mot 20 nya SM 42 vätgaslok från den polska loktillverkaren Pesa. Det första loket levereras till Väte inom två år och sedan ska alla lok vara på plats till 2030.

Notis

Digitala godståg testas i Sverige

Nu rullar det första demonstrationståget med digitalt automatkoppel på sträckan Nässjö–Göteborg. Kopplet möjliggör elektrifiering och dataöverföring mellan vagnarna. Det skapar förutsättningar för att öka säkerheten och järnvägens kapacitet samt bidrar till samhällsnytta och ökad konkurrenskraft.

Notis

Mälardalstrafik utökar trafiken mellan Stockholm och Uppsala

Mälardalstrafik planerar att successivt utöka antalet avgångar med Mälartåg på flera sträckor från och med den 15 december 2024. Störst utökning blir det mellan Stockholm och Uppsala i och med att SJ avslutar sin regionaltågstrafik på sträckan. För trafiken mellan Stockholm och Uppsala är planen att det ska bli samma utbud av trafik som SJ Regional och Mälartåg erbjuder tillsammans i dag.

Nyhet

Storsatsning på tåg i Kristinehamn

Nyligen startade den första lokförarutbildningen i Kristinehamn och nästa höst inleds en treårig gymnasieutbildning till tågtekniker. Tågab hoppas dessutom kunna påbörja en utbyggnad av sin verkstad i vår.