Annons:

Publicerad: 2024-11-08

Green Cargo säljer 55 lok

Lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance köper 25 Rc4-lok och 25 V5-lok av Green Cargo. Loken levereras under det närmaste halvåret. Köpeskillingen är inte officiell men uppgår troligen till drygt 200 miljoner kronor. Dessutom köper Grenland Rail fem Rc4-lok.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Green Cargo säljer 30 Rc4-lok och samtliga 25 V5-lok. V5 171 har växlat samman dagens vagnslasttåg i Jordbro i februari 2016. Rc4 1314 ska dra tåget till Hallsberg via Älvsjö godsbangård.

Annons:

”Det kommer inte att bli några problem att hyra ut Rc4-loken”, säger Mikael Zagerholm, teknisk chef på Nordic Re-Finance.

”Det är mycket billigare att använda Rc-lok i godstågstrafiken än moderna Traxx- och Vectron-lok. Många affärer blir inte lönsamma om bolagen inte använder lok med lägre kostnader.”

Green Cargo, som under många år haft betydande ekonomiska problem, har beslutat att krympa sig ur krisen och håller på att avveckla en stor del av vagnslasttrafiken.

Behövs färre lok

Därmed krävs färre lok och det har under hösten spekulerats i hur många lok Green Cargo skulle välja att sälja eller skrota.

Green Cargo halverar förlusten

Personalminskningarna börjar ge resultat, tågtrafiken fungerar bättre och godsvolymerna ökar. Green Cargos organiska rörelseförlust halverades från 122 till 59 miljoner kronor.

Nordic Re-Finance kommer att foliera om de 25 Rc4-loken företaget köper från Green Cargo i samma färger som tidigare övertagna Rc-lok. CFL cargos tåg till Avesta Krylbo med inhyrda Rc4 1159 som dragkraft passerar Ervalla strax norr om Örebro i juli 2021.

Nu står det klart att Green Cargo säljer en fjärdedel av de 100 Rc4-loken företaget äger och samtliga V5-lok till Nordic Re-Finance.

Dessutom köper Grenland Rail fem Rc4-lok av Green Cargo.

Elloken Rc4 byggdes 1975–1982 av Asea. Motorloken V5 byggdes 1975–1978 av tyska Henschel.

Inga kommentarer från Green Cargo

Green Cargo vill inte kommentera försäljningen av de 55 loken.

Enligt initierade bedömare torde Rc4-loken kosta sex–sju miljoner kronor styck och V5:orna en–två Mkr styck inklusive reservdelar.

Det skulle innebära att Green Cargo kan inkassera närmare 250 miljoner kronor inom ett drygt halvår.

Nordic Re-Finance har tidigare köpt ett Rc3-lok och nio Rc4-lok av Green Cargo.

”Vi har alltid haft en kö av företag som vill hyra de loken av oss”, säger Mikael Zagerholm.

”Även om uthyrningsmarknaden blivit lite svagare under det senaste halvåret tror jag att vi kommer att hyra ut Rc4-loken i samma takt som vi övertar dem från Green Cargo.”

Halva hyran jämfört med Traxx

Att hyra ett Rc-lok kostar för närvarande cirka 200 000 kronor i månaden plus en avgift per körd kilometer.

Hyrorna för de mer moderna Traxx- och Vectron-loken är 400 000–500 000 kronor per månad plus en högre kilometeravgift.

”Rc4-loken har en tillgänglighet på 98 procent”, säger Mikael Zagerholm.

”Det är väldigt bra för nästan 50 år gamla lok men det är naturligtvis något sämre än för nästan nya Traxx-lok.”

”Däremot går verkstadsbesöken betydligt snabbare för Rc4-loken. Felsökningen är enklare, det finns många rutinerade Rc-loksreparatörer och det finns gott om reservdelar på nära håll.”

Första leveransen i december

De 25 Rc4-loken levereras från Green Cargo till Nordic Re-Finance under december i år och de två första kvartalen nästa år.

Nordic Re-Finance kommer att foliera samtliga Rc4:or och måla om samtliga V5:or i de egna färgerna.

Green Cargo kommer efter försäljningarna att ha cirka 70 av de 130 Rc4-loken som byggts.

Green Cargo har dessutom tolv Rc4P-lok uppväxlade för 160 km/h för dragning av posttågen, 79 Rd-lok, 22 Re-lok varav sex benämns Br och 22 Mb-lok. Dessutom förfogar Green Cargo över tio inhyrda Vectron-lok varav två vidareuthyrs till SJ.

Drygt 100 diesellok

Green Cargo har också drygt 40 äldre diesellok i originalutförande och 62 moderniserade diesellok benämnda T44 respektive Td.

Nordic Re-Finance har sökt tillstånd hos EU:s järnvägsbyrå ERA att få installera ATC-system i 620-loken som företaget planerar att köpa av det federala schweiziska tågtrafikföretaget SBB Cargo.

Ett 620-lok kom till Sverige i april i år.

Första 620-loket på svenskt spår

620 052 anlände till Sverige på onsdagskvällen. Under fredagen drogs loket till Jönköping i väntan på beslut om ATC-installation. Om några månader kan ett av de starkaste loken i Europa vara i trafik i Sverige.

Det första 620-loket Nordic Re-Finance tar över från SBB Cargo kommer att folieras med alptoppar och den schweiziska flaggan som en hyllning till Schweiz och SBB. ILLUSTRATION: Nordic Refinance
De andra loken som Nordic Re-Finance kommer att hyra ut ska folieras i svart med en vit vård och en stjärnhimmel. ILLUSTRATION: Nordic Refinance

För att använda loken i Sverige krävs installation av tågsäkerhetssystemet ATC som används i Sverige och Norge. För att det ska få installeras i äldre lok samtidigt som utbyggnaden av det nya europeiska tågsäkerhetssystemet ERTMS pågår krävs tillstånd av den europeiska järnvägsbyrån ERA.

”Transportstyrelsen stöder vår ansökan och allt pekar på att vi får klartecken”, säger Mikael Zagerholm.

Ärendet avgörs av ERA i mitten av november.

Option på 89 lok

”Vi har en option på att köpa samtliga 620-lok som SBB Cargo förfogar över, det är 89 stycken, men det blir knappast aktuellt”, säger Mikael Zagerholm.

Vi har en option på att köpa samtliga 620-lok som SBB Cargo förfogar över, det är 89 stycken, men det blir knappast aktuellt.

 

Mikael Zagerholm, teknisk chef på Nordic Re-Finance

”En första leverans från Schweiz omfattar troligen 16 lok.”

Om Nordic Re-Finance får utrusta loken med ATC och företaget köper ett antal lok kommer det första att folieras med vita alptoppar och den schweiziska flaggan som en hyllning till lokets ursprung.

Övriga lok folieras troligen i svart med en vit bård och en stjärnhimmel.

620-loken, ursprungligen betecknade Re 6/6, är sexaxliga med tre tvåaxliga boggier, väger 120 ton, har timeffekten 7 850 kW, startdragkraften 395 kN och största tillåtna hastighet 140 km/h.

Klarar godståg på 1 900 ton

”Loken kan dra ett godståg på 1 900 ton i tio promilles lutning med 140 km/h”, säger Mikael Zagerholm.

”De är grymt starka.”

Nordic Re-Finance köpte för ett par år sedan 32 dieselelektriska ME-lok av danska DSB. Loken är nu upprustade, målade blå-gröna och betecknade TMe.

”Vi kommer att hyra ut 15 av dem till Ungern i tio år”, säger Mikael Zagerholm.

”Övriga är uthyrda till olika operatörer i Sverige, Norge och Danmark.”

Alla Traxx-loken uthyrda

De tolv Traxx-loken som Nordic Re-Finance köpt av SBB Cargo, tidigare betecknade 482.2, är uthyrda för trafik i Sverige och Norge.

”Även om marknaden för uthyrning av lok blivit något svagare har det hittills inte varit några problem att hyra ut några av våra lok”, säger Mikael Zagerholm.

”Vår bedömning är att godstågsföretagen i Sverige och Norge kommer att vilja hyra samtliga Rc4-lok och 620-lok.”

 

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Inlandsbanan kan rustas med lån

Inlandsbanan AB, som förvaltar Inlandsbanan, bjuder in järnvägsbyggare, finansinstitut och näringslivet att låna ut pengar för att rusta upp Inlandsbanan. Kostnaden beräknas till 11,5 miljarder kronor.

Vätgaståget iLINT från Alstom i närheten av Åskott strax norr om Östersund 23 augusti 2021.
Nyhet

Hector Rail kör flis till Örebro

Hector Rail kör sedan ett par veckor bränsleflis från Södra i Värö och SCA i Töva till kraftvärmeverket i Örebro. Det blir minst 47 tåg med närmare 160 000 kubikmeter flis under eldningssäsongen.

Nyhet

Green Cargo och Trafikverket oense

Green Cargo beslöt nyligen att upphöra med rangeringen av järnvägsvagnar Ånge och utöka rangeringen i Sundsvall. Nu vill Trafikverkets utredare bygga ut rangerbangården i Ånge och nedgradera bangården i Sundsvall.

Nyhet

Kraftig resultatförbättring för SJ

Ökade biljettintäkter och lönsamma avtal gjorde att SJ:s rörelseresultat för tredje kvartalet 2024 ökade med 106 miljoner kr till 361 Mkr jämfört med motsvarande kvartal föregående år.