Annons:

Publicerad: 2024-04-15

Första 620-loket på svenskt spår

620.052 anlände till Sverige på onsdagskvällen. Under fredagen drogs loket till Jönköping i väntan på beslut om ATC-installation. Om några månader kan ett av de starkaste loken i Europa vara i trafik i Sverige.

Text: Ulf Nyström

620.052 kom till Jönköping i fredags kväll. Nordic Re-Finance har köpt loket av SBB Cargo och har ansökt om tillstånd att förse loket med det äldre svenska tågsäkerhetssystemet ATC. FOTO: Mikael Zagerholm

”Ansökan om att få installera ATC-system i 620-lok har nyss skickats till EU:s järnvägsbyrå ERA”, säger Mikael Zagerholm, teknikchef på lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance.

”Får vi klartecken tar vi snabbt beslut om vem som får installera ATC och efter ommålning kan det första loket förhoppningsvis vara uthyrt och satt i trafik innan årets slut.”

Nordic Re-Finance har fått erbjudande från det federala schweiziska tågtrafikföretaget SBB Cargo att köpa 17 godstågslok till ett synnerligen förmånligt pris.

Krävs tillstånd för installation av ATC

Men för att använda loken i Sverige krävs installation av tågsäkerhetssystemet ATC som används i Sverige och Norge. För att det ska få installeras i äldre lok samtidigt som utbyggnad av det nya europeiska tågsäkerhetssystemet ERTMS pågår krävs tillstånd av den europeiska järnvägsbyrån ERA.

”Vi har fått klartecken från svenska Transportstyrelsen”, säger Mikael Zagerholm.

”Vi hoppas på snabbt besked från ERA men det kan nog ta ett antal månader.”

Fler lok från Schweiz

Lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance kommer troligen att köpa 17 godstågslok från SBB i Schweiz. Men installation av det svenska säkerhetssystemet ATC kräver tillstånd från EU:s järnvägsbyrå.

SBB använde ofta 620-loken i koppling med 420-lok på Gotthardsbanan innan nya Gotthard Basistunnel stod klar. 620 064 och 420 347 med kombitåg vid Gurtnellen i oktober 2016.

Annons:

Förarplatsen i 620.052. 620-loken är troligen världens senast, i praktiken sista, tillverkade renodlade växelströmslok med enfas seriekommutatormotorer med uppsidesreglering. Loket är vänsterkört som de flesta svenska lok och har regenerativ elbroms och huvudbromskontroller från Oerlikon.

I väntan på besked har Nordic Re-Finance köpt ett lok från SBB Cargo för att kunna undersöka hur en ATC-installation kan utföras.

Loket, 620.052, anlände med tågfärja från Rostock till Trelleborg i onsdags kväll och drogs under fredagen till Jönköping av Väte Rail.

Ett av de starkaste loken i Europa

620-loken, tidigare betecknade Re 6/6, är ett av de starkaste loken som använts i Europa och var troligen de starkaste söder om Malmbanan i Sverige i flera årtionden.

Loken är sexaxliga med tre tvåaxliga boggier, väger 120 ton, har timeffekten 7 850 kW, startdragkraften 395 kN och största tillåtna hastighet 140 km/h.

Loken drog ofta godstågen genom gamla Gotthardstunneln i Schweiz i koppling med fyraxliga Re 4/4-lok. Sedan Gotthard Basistunnel med betydligt flackare lutningar togs i bruk i juni 2016 har behovet av de sexaxliga loken minskat.

Loken kan dra ett godståg på 1 900 ton i tio promilles lutning med 140 km/h. De är grymt starka.

 

Mikael Zagerholm, teknikchef på lokuthyrningsföretaget Nordic Re-Finance

”Loken kan dra ett godståg på 1 900 ton i tio promilles lutning med 140 km/h”, säger Mikael Zagerholm.

”De är grymt starka.”

Malmtågslok i en klass för sig

De sexaxliga Iore-loken som används av LKAB på Malmbana har en startdragkraft på 650 kN och körs alltid dubbelkopplade. Men de har 80 km/h som största tillåtna hastighet.

Green Cargos sexaxliga Mb-lok som anskaffats de senaste åren och främst används i stålämnestågen mellan Luleå och Borlänge har startdragkraften 435 kN och toppfarten 160 km/h.

Moderna fyraxliga universallok som Traxx från Alstom och Vectron från Siemens har startdragkraft 300 kN.

”Vi har redan fått många förfrågningar och skulle vi få tillstånd att installera ATC och köpa de 17 lok vi erbjudits kommer vi med alla sannolikhet att kunna hyra ut samtliga”, säger Mikael Zagerholm.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Sandahl ska dra egna tågen

Sandahlsbolagen köper Bure Equitys sju Traxx-lok. I december tar Sandahlbolagens dotterbolag Real Rail över tågdragningen av företagets kombitåg. Green Cargo tappar ett av de större uppdragen.

Nyhet

Tågstopp sex dygn Malmö-Lund

Klockan 23:00 på lördagskvällen stoppas tågtrafiken mellan Malmö och Lund. Under sex dygn ska två tillfälliga spår mellan Hjärup och Åkarp och två helt nya spår genom Arlöv kopplas in på Södra stambanan.

Nyhet

Flixtrain drar ner efter bra sommar

Avgångarna har blivit färre, uppehållen ska bli fler och nästa år inleds trafiken mellan Stockholm och Malmö. Ledningen för Flixtrain är nöjd med den första sommaren på svenska spår.

Nyhet

Kritik mot SJ:s krav

SJ vill köra nattågen och Intercity-tågen som nu går till Duved ända till Trondheim. Men SJ vill ha ersättning av Trafikverket och Jernbanedirektoratet med 54 miljoner kronor om året. Snälltåget som kör till Storlien sommar och vinter är kritiskt.

SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.