Annons:

Publicerad: 2020-05-08

Sprängningarna för Västlänken har börjat

På torsdagsmorgonen sköts den första sprängsalvan för järnvägstunneln under centrala Göteborg, Västlänken. Sprängningen skedde under Otterhällan. Om ett halvår börjar sprängningarna under Landala.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Nu börjar järnvägstunneln drivas fram under centrala Göteborg. På bilden pågår injekteringsborrning med eldriven borrigg.

Annons:

Sprängningen gick bra och det känns skönt att komma igång med drivningen av järnvägstunneln,

 

Crister Lindén, produktionsledare på Trafikverket

”Sprängningen gick bra och det känns skönt att komma igång med drivningen av järnvägstunneln”, säger Crister Lindén på Trafikverket, produktionsledare för Haga-etappen.

Under det senaste året har arbetstunnlar sprängts ut på flera håll i centrala Göteborg.

I april inleddes sprängningarna för Västlänken under Skansen Lejonet nordost om Göteborg C.

Sprängningarna för Haga-etappen kommer att pågå under 2020 och under nästa år. Större delen av etappen går i berg men en kortare sträcka norr om Otterhällan och passagen under Rosenlundskanalen går i den ökända Göteborgsleran.

Tunneldrivningen inleds nu från norr och om ett halvår påbörjas tunneldrivningen från söder när den långa arbetstunneln från Linnéplatsen når in under Landala.

”Vi följer tidplanen men vi vet att vi har stora utmaningar under Rosenlundskanalen och när vi ska spränga ut de stora bergrummen för fyrspårsstationen i Haga”, säger Lindén.

Turkiskt-italienskt-norskt konsortium

Haga-etappen byggs av ett konsortium med italienska Astaldi, turkiska Gülermak och norsk-svenska NRC Group.

”Det fungerar bra men det finns naturligtvis olika kulturer inom de olika företagen och någon gång kan det ta lite tid att jämka samman olika metoder och olika typer av planering”, säger Crister Lindén.

Med stationen i Haga får delar av Göteborgs centrum och Göteborgs västra stadsdelar snabbare förbindelser till övriga delar av regionen.

Stationens norra uppgång får två entréer, en vid Nya Alléstråket och en vid Pustervikskajen. Stationens södra uppgång placeras i en ny byggnad för Handelshögskolan.

I dag bor drygt 17 000 människor inom cirka tio minuters gångavstånd från den blivande stationen. Nya bostäder och arbetsplatser byggs på Skeppsbron och vid Masthuggskajen.

36 000 människor studerar och jobbar redan i området.

Västlänken blir åtta kilometer

Västlänken blir en dubbelspårig järnväg för pendel- och regiontåg i och under centrala Göteborg. Den blir åtta kilometer lång, sex kilometer kommer att gå i tunnel.

Västlänken rymmer tre underjordiska stationer; en norr om Göteborgs central, en under Hagakyrkan och en under Korsvägen.

Västlänken är ett av de mest omdebatterade och omstridda infrastrukturprojekten i Sverige. Motståndarna har hävdat att länken ger liten nytta för mycket pengar.

  • 2011 inleddes projekteringen av Västlänken.
  • 2014 beslutade regeringen om tillåtlighet för Västlänken efter att ha prövat ärendet enligt miljöbalken.
  • 2016 fastställdes järnvägsplanen.
  • 2018 togs de första spadtagen.
  • 2026 beräknas Västlänken vara klar för trafik.

Kostnaden för Västlänken är beräknad till 20 miljarder kronor i 2009 års prisnivå,

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Sandahl ska dra egna tågen

Sandahlsbolagen köper Bure Equitys sju Traxx-lok. I december tar Sandahlbolagens dotterbolag Real Rail över tågdragningen av företagets kombitåg. Green Cargo tappar ett av de större uppdragen.

Nyhet

Satsning på järnväg i norr och underhåll

Stora satsningar på järnvägen för att möta industriutbyggnaden i norra Sverige. Höjd hastighet till 250 km/tim på Ostkust- och Västkustbanan. Ökat underhåll av högtrafikerade banor. Fortsatt utbyggnad av nya stambanor och ERTMS, med krav på ombordutrustning senast 2029.

Nyhet

Green Cargo ställer in

Green Cargo har tvingats till stora neddragningar av tågtrafiken på grund av lokförarbristen. Kunderna är oroliga och en del gods går nu på lastbil. Men godsvolymerna på järnväg ökar.

Nyhet

Framtiden har sex axlar

Markus Gardbring, Chief Operations Officer, på Green Cargo, Sveriges största godstågsbolag, är helt säker. Fyraxliga lok, hur starka de än är, får inte ner kraften i spåret.