Annons:
Tågföretagen kräver sänkta banavgifter
Coronapandemin har drabbat svenska tågtrafikföretag hårt. SJ har förlorat 1,6 miljarder kronor, förlusterna för MTRX ökar och flera godstågsbolag har tappat 100-tals miljoner kronor. Sänkta banavgifter kan rädda företagen.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Höstfärger utmed Norge/Vänerbanan vid Bäckefors.
Annons:
Vi har ända sedan i våras framfört krav på nedsättning av banavgifterna och andra åtgärder för att stödja de hårt ansatta tågtrafikföretagen.
Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Tågföretagen
”Vi har ända sedan i våras framfört krav på nedsättning av banavgifterna och andra åtgärder för att stödja de hårt ansatta tågtrafikföretagen”, säger Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Tågföretagen.
”Vi träffar åter infrastrukturministern om ett par veckor och kommer då att driva kraven hårdare än tidigare.”
Tågföretagen har fått eldunderstöd av EU-kommissionen som beslutat att ge medlemsländerna möjlighet att sänka banavgifterna.
Möjligt slopa banavgifterna
Förordningen ”Fastställande av åtgärder för en hållbar järnvägsmarknad”, som gäller från den 13 oktober, ger medlemsstaterna möjligheten att reducera eller helt slopa banavgifter, även retroaktivt, under perioden 1 mars 2020 – 31 december 2020.
Åtgärderna kan förlängas till april 2022.
”Det är tydligt att EU-kommissionen särskilt värnar om järnvägens betydelse i nuvarande krisläge”, säger Gustaf Engstrand.
”Kommissionen poängterar att en icke fungerande järnväg innebär en stor risk att samhället får sämre tillgänglighet, att industrin tappar i konkurrenskraft och att järnvägarnas bidrag för att nå klimatmålen uteblir.”
De svenska tågtrafikföretagen kommer att betala cirka två miljarder kronor i banavgifter i år om regeringen inte beslutar om sänkta avgifter.
MTR Express på Västra stambanan vid Stenstorp i mars 2015.
Ännu inget riktat stöd till tågföretagen
Hittills har den svenska regeringen varit ointresserad av att stödja tågtrafikföretagen under coronakrisen annat än genom generella åtgärder som stöd vid korttidspermitteringar.
”Ja, det har varit kalla handen”, säger Engstrand. ”Men vi har en dialog med departementet och vi har skrivit till infrastrukturministern och fått löfte om en nytt sammanträffande. Med EU:s beslut i ryggen tror jag vi har goda möjligheter att få regeringen på bättre tankar.”
Tågföretagen föreslår nedsättning av samtliga banavgifter under återstoden av 2020, motsvarande vad flera europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Österrike överväger, kreditering av samtliga banavgifter från årsskiftet 2019/2020 samt stöd till investeringar i ombordutrustning för ERTMS, det nya tågsäkerhetssystemet, och bidrag till ny bromsutrustning för godsvagnar för att sänka buller vid inbromsningar.
Eftersom banavgifterna oavkortat går till Trafikverket får banunderhållet behöver regeringen besluta om ett extra anslag till Trafikverket motsvarande det belopp som banavgifterna sänks.
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
SJ släpper sommarens biljetter
Från och med idag finns biljetter fram till 1 september tillgängliga att köpa hos SJ. Samtidigt rullas etapp två ut i det nya bokningssystemet, efter en väldigt positiv start.
Göteborgs hamn bäst på järnväg
70 procent av alla containrar till och från Göteborgs containerhamn transporterades med tåg andra kvartalet i år. Det gör av allt att döma Göteborg till bäst i världen på miljö- och klimatsmarta transporter.
Haverikommissionens rapport från Iggesund klar
Ett SJ-tåg på väg mellan Stockholm och Sundsvall spårade ur 7 augusti 2024 efter ett kraftigt regnväder. Tåget var på väg från Stockholm till Sundsvall med 120 passagerare ombord. Tre personer skadades lindrigt. Nu är Haverikommissionens rapport klar.
Stopp för åkning på fotsteg
Green Cargo får från 3 september i år inte låta personal åka på fotsteg utanpå lok och godsvagnar vid växling. Det har Arbetsmiljöverket beslutat. Hur vagnväxling ska se från i höst är oklart.