Annons:
Allt fler väljer nattågen
Resenärerna återvänder sakta och lite osäkert till tågen efter coronapandemin. I nattågen till och från Jämtland är det redan fler resenärer än före pandemin.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Vys tåg 94 till Riksgränsen rullar in på Uppsala C i juli 2021.
Annons:
”Vi är väldigt glada och smått överraskade att nattågen utvecklats så bra”, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ och ansvarig för nattågstrafiken.
Under sommaren ökade resandet med SJ:s nattåg till och från Jämtland med 50 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2019.
”Hittills under 2021 har nattågsresandet till och från Östersund, Åre och Duved ökat med 25 procent jämfört med motsvarande period för 2019”, säger Jan Kyrk.
”Ökningen fördelar sig ganska jämt mellan tågen från Göteborg och tågen från Stockholm.”
Många resande även till Umeå
Även resandet med SJ:s nattåg till Umeå har under sommaren och hösten ökat markant jämfört med i våras men i övrigt blir en jämförelse svår eftersom Vy Tåg numera kör den upphandlade nattågstrafiken till Övre Norrland via Umeå.
Däremot har resandet med SJ:s nattåg mellan Stockholm och Malmö inte ökat alls jämfört med 2019, tvärtom.
Under våren och hösten är minskningen cirka 50 procent jämfört med rekordåret 2019, i somras var nedgången cirka 20 procent jämfört med sommaren 2019.
”Stockholm-Malmö har en mindre del fritids- och privatresande, vilket är det resande som utvecklats allra bäst under 2021, och en mycket större andel affärsresor som utvecklats betydligt sämre”, säger Jan Kyrk.
”Men man ska komma ihåg att resandet med nattågen mellan Stockholm och Malmö var väldigt omfattande 2019, så det är tuffa siffror att jämföra med.”
Fler resenärer även hos Vy Tåg
Även Vy Tåg som kör den upphandlade nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland rapporterar en ökande tillströmning av resenärer.
”Det går väldigt bra med nattågstrafiken just nu”, säger Staffan Linder, affärschef för Vy Tåg Nattåget Norrland.
”Vi har haft bra beläggning i tågen sedan reserestriktionerna upphörde 15 juli. Vi hade många resenärer under sensommaren och det har fortsatt att vara god beläggning i tågen under september och oktober.”
”Under skolornas novemberlov var det nästan fullt i tågen varje natt.”
Svårt jämföra med tidigare år
Vy Tåg tog över nattågstrafiken till och från Övre Norrland i december förra året och Staffan Linder kan inte riktigt bedöma hur omfattande resandet är jämfört med tidigare år.
”Men om man tittar på den översiktliga statistik som Trafikverket har över resandet under årens lopp ser det riktigt bra ut även om vi ännu inte når upp till antalet resor som gjordes före pandemin”, säger Staffan Linder.
Vy Tåg hade tur i oturen när ett malmtåg spårade ut utanför Gällivare 7 november och Malmbanan var blockerad i drygt en vecka. Alla ligg-, sov- och restaurangvagnar befann sig söder om Gällivare.
”Därmed drabbades inte vår trafik så hårt som annan trafik”, säger Staffan Linder. ”Vi fick bussa resenärerna norr om Gällivare men i övrigt fungerade nattågstrafiken som vanligt.”
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Green Cargo halverar förlusten
Personalminskningarna börjar ge resultat, tågtrafiken fungerar bättre och godsvolymerna ökar. Green Cargos organiska rörelseförlust halverades från 122 till 59 miljoner kronor.
Mälardalstrafik utökar trafiken mellan Stockholm och Uppsala
Mälardalstrafik planerar att successivt utöka antalet avgångar med Mälartåg på flera sträckor från och med den 15 december 2024. Störst utökning blir det mellan Stockholm och Uppsala i och med att SJ avslutar sin regionaltågstrafik på sträckan. För trafiken mellan Stockholm och Uppsala är planen att det ska bli samma utbud av trafik som SJ Regional och Mälartåg erbjuder tillsammans i dag.
All tågtrafik ställs in i norr
Det är förenat med stora risker att köra tåg i sträng kyla i väglöst land. Om spänningen försvinner i kontaktledningen blir tåget snabbt utkylda och det kan ta många timmar innan en evakuering kan inledas.
Ny tågdepå i Hässleholm
Om två veckor, 29 maj, invigs den nya tågdepån i Hässleholm, en av de största i Sverige. Här ska de 111 Öresundstågen städas, tvättas och underhållas. Kostnaden för depån blir 1,5 miljarder kronor.