Annons:

Publicerad: 2021-12-13

Fullsatta tåg till jul

Det blir nästan lika många resenärer i tågtrafiken inför julhelgen som under rekordåren före coronapandemin. Många nattåg till Norrland är redan fullbokade.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

SJs tåg till Åre yr upp snön vid Undersåker i mars 2014.

Annons:

”Det var rekordhögt tryck när vi släppte biljetterna till våra tåg i oktober”, säger Anton Almqvist-Källén, presskommunikatör på SJ. ”Det finns verkligen en stor efterfrågan på tågresor inför jul- och nyårshelgerna i år.”

”Bokningarna har ökat med 50 procent sedan förra året och vi börjar närma oss nivåerna före pandemin. Det finns en viss oro för ytterligare restriktioner för resandet men vi har inte sett några avbokningar ännu.”

Flera avgångar med nattågen från Göteborg och Stockholm till Duved och Umeå är fullbokade.

”Det gäller avgångarna 21, 22 och 23 december”, säger Anton Almqvist-Källén. ”Det kan finnas enstaka platser i enstaka vagnar men i princip är det fullt”.

Bokningsläget är väldigt bra, vi har 70 procent fler bokningar nu än vi hade vid samma tid förra året.

 

Stefan Linder, affärschef för Vy Tåg Nattåget Norrland.

Fullbokat på flera X2000-tåg

Även vissa avgångar med X2000-tågen från Stockholm till Göteborg är fullbokade dagarna före julafton liksom ett par Här och där-tåg från Stockholm till Göteborg via Västerås och Örebro.

”Det är också mycket bokat i dagtågen från Stockholm till Linköping, Malmö, Gävle, Sundsvall och Umeå”, säger Anton Almqvist-Källén.

Sedan ett år tillbaka kör Vy Tåg den upphandlade nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland.

”Bokningsläget är väldigt bra, vi har 70 procent fler bokningar nu än vi hade vid samma tid förra året”, säger Stefan Linder, affärschef för Vy Tåg Nattåget Norrland.

”Tågen till och från Kiruna och Narvik, tåg 93 och 94, är redan slutsålda hela veckan före jul och även veckoslutet före julhelgen och tåg 92 Stockholm-Luleå börjar bli fullbokat.”

Fyra WL4 äntligen i trafik

Efter ett års väntan har Vy Tåg nu fått tillgång till fyra av fem WL4:or, sovvagnarna med dusch i samtliga kupéer. Tre av WL4:orna hade vattenskador och det har tagit Trafikverket, som äger vagnarna, över ett år att få åtgärdat skadorna på två av dem. Den femte vagnen kan troligen sättas i trafik i vår.

”Nu kan vi äntligen köra en WL4:a i varje tåg”, säger Stefan Linder. ”Men vi har ingen vagn i reserv ännu så det är naturligtvis störningskänsligt.”

I början av december ställdes det mesta av persontågstrafiken på Malmbanan in på grund av den stränga kylan.

Vy Tåg körde tågen till Luleå där resenärerna fick frukost på hotell och sedan erbjöds att åka sittvagn till Gällivare, Kiruna och Narvik.

”Vi körde med dubbla lok för att gardera oss mot stoppande fel i något lok”, säger Stefan Linder.

Incheckning igång till SJs nattåg på stationen i Åre februari 2008.

Vy Tåg hyr lok av SJ

Vy Tåg har hyrt in två Rc6-lok av SJ för att kunna köra fler tåg med dubbla lok i vinter.

Även på Snälltåget noterar man att resandet närmar sig omfattningen före pandemin.

”Vi är nästan uppe i lika många resenärer som en normal jul”, säger Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget.

”Men försäljningen har bromsat in lite de senaste dagarna sedan Folkhälsomyndigheten och regeringen aviserat vilka restriktioner som kan bli aktuella.”


Fåtal platser kvar hos Snälltåget

Inget av Snälltågets avgångar är ännu fullbokad men det finns bara ett fåtal platser kvar i vissa tåg.

”Tyvärr har vi ännu inte riktigt samma kapacitet som före pandemin”, säger Marco Andersson. ”Det är kapacitetsbrist på tågverkstäderna och vi har inte kunnat sätta alla vagnar i trafik ännu och dessutom saknar vi personal för att kunna utöka trafiken.”

Snälltåget kör nattåg till Jämtland från Malmö via Stockholm onsdagar och lördagar 15 december-1 maj med återresor torsdag och söndag.

”Vi kör dubbla tåg vissa dagar när efterfrågan är som störst, bland annat inför julhelgen”, säger Marco Andersson.

Snälltåget har 16 liggvagnar och fyra sittvagnar reserverade för nattågen till och från Jämtland. Extratågen från Malmö körs till Duved med uppehåll endast i Lund och Hässleholm.

MTRX kör rekordmånga tåg

MTRX kör upp till nio tåg per dag i varje riktning mellan Stockholm och Göteborg veckan före jul.

”Vi kör allt vi kan och ännu är det inte riktigt fullt på något tåg”, säger Joakim Sundh, vd i MTRX. ”Men det är väldigt mycket bokat 22 och 23 december.”

”Det ser ut som om vi kommer upp i samma omfattning på julresandet som året före pandemin, 2019.”

Flixtrain, som började köra mellan Stockholm och Göteborg i maj i år, börjar få några tåg fullbokade.

Tåg till lunch mest populärt

”Det är lunchavgångarna från Stockholm till Göteborg dagarna före julafton som är mest populära”, säger Kajsa Ekelund, informationsansvarig på Flixtrain.

”Många bokar sina resor väldigt sent men vi har inte sett någon reaktion efter regeringens pressträff om nya restriktioner på grund av covid 19 häromdagen.”

Flixtrain kommer eventuellt att sätta in ytterligare en vagn i tågen, i så fall ökar kapaciteten från 362 till 462 sittplatser.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Ett bra år för godstågsbolagen

Nästan alla godstågsbolag i Sverige kunde redovisa plusresultat 2021. Tågab noterade rekord för omsättning och vinst. Bristande pålitlighet för landsvägstransporterna under pandemin och stöd från staten förklarar de goda tiderna.

Kapacitet Nyhet

Många små men få stora projekt

Dubbelspår, förbigångsspår, vändspår, bangårdsförlängningar, samtidig infart, spårbyten, kontaktledningsbyten, ställverksbyten och slopning av plankorsningar. Trafikverkets genomförandeplan för åren 2024–2029 är en katalog över alla åtgärder i de svenska järnvägarna under sex år.

Nyhet

Lång väntan på gammal bro

Järnvägsbron i Vänersborg som varit obrukbar sedan i mars kommer troligen inte att kunna användas förrän vid årsskiftet 2024–2025. Skadorna har visat sig vara större än Trafikverket befarade.