Annons:

Publicerad: 2021-12-23

Laxen tar tåget till Tyskland

Norska Cargonet planerar att köra tre till fem tåg i veckan med fisk från Narvik till Padborg vid dansk-tyska gränsen. En provtransport i början av december genomfördes utan nämnvärda problem.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik, Cargonet

Ett av Cargonets kombitåg med Traxx-loket 185.685 som dragkraft passerar Hjerkinn på Dovrebanan i februari 2019.

Annons:

Provtransporten gick väldigt bra och det uppstod inte några stora problem längs vägen.

 

Knut Brunstad, försäljningsdirektör på Cargonet

”Provtransporten gick väldigt bra och det uppstod inte några stora problem längs vägen”, säger Knut Brunstad, försäljningsdirektör på Cargonet.

”Vi var faktiskt en timma före tidtabellen till Malmö men där fick vi vänta till ett spårarbete blev klart. Tåget körde över Öresundsbron och in i Danmark och transporten gick smärtfritt ända till Padborg.”

Provtransporten genomfördes 3-5 december. Godståget avgick 21:58 på fredagskvällen från Narvik och gjorde uppehåll i Kiruna för att lasta fisk från Finnmark. Tåget var lastat med 18 lastbilstrailrar med färsk lax.

230 mil på 40 timmar

Tåget ankom Padborg vid dansk-tyska gränsen 13:45 på söndagen. Transporttiden för den cirka 230 mil långa järnvägstransporten blev knappt 40 timmar.

Tåget med en tågvikt på 900 ton drogs av Cargonets Traxx-lok från Narvik till Malmö godsbangård via Boden-Ånge-Ludvika-Kil-Göteborg och av DB Cargo Scandinavia med ett EG-lok från Malmö till Padborg.

I Padborg lossades lastbilstrailrarna och fisken lastades om för landsvägstransport på kontinenten.

Därefter fylldes lastbilstrailrarna med livsmedel och kördes med tåg till Oslo varifrån trailrarna körs i ordinarie Arctic Rail Express (ARE) till Narvik.

”Vi ville genom provtransporten skaffa erfarenhet och se hur det operationella samarbetet med de involverade järnvägsaktörerna och med kunderna i de tre skandinaviska länderna fungerade i praktiken”, säger Knut Brunstad.

Cargonet genomförde 3-5 december en provtransport av 18 lastbilstrailrar med färsk lax från Narvik och Kiruna till Padborg vid dansk-tyska gränsen.

Högvärdigt gods kräver stabil transport

”Det är mindre detaljer som behöver justeras och operativa risker som vi kan minimera. Lax är högvärdigt och tidskritiskt gods som kräver en robust och stabil tågtransport hela sträckan.”

”Vi tror att sjömatsnäringen och transportbranschen vill samverka i en sådan här satsning och att myndigheterna säkrar god tillgång till den infrastruktur som krävs för transportlösningar över landsgränserna” säger Knut Brunstad.

Cargonet räknar med att inleda reguljär trafik med fisk Narvik-Padborg och livsmedel Padborg-Narvik under 2022.

Tre tåg i veckan i starten

Troligen kommer Cargonet till att börja med att köra tre tåg i vardera riktningen per vecka och man hoppas senare kunna öka till fem tåg i veckan.

Cargonet räknar inte med att fiskexporten med tåg från Narvik till Padborg ska leda till några minskade transportvolymer från Narvik till Oslo.

Med tåg fem dagar i veckan från Narvik till Padborg minskar antalet lastbilstransporter med 10 000 per år och utsläppen av koldioxid minskar med drygt 20 000 ton år.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Kräver stopp för SJ:s nattåg

Trafikverket bryter mot reglerna om statsstöd för tågtrafik när det upphandlat tågtrafik som gör det möjligt för SJ att köra nattåg till Tyskland som skadar konkurrenten Snälltåget. Det anser Allrail, alliansen för oberoende tågtrafikföretag.

Nyhet

Minskat underhåll av järnvägarna

Regeringen vill öka vägunderhållet med en miljard kronor och minska underhållet av järnvägarna med 750 miljoner kronor. Det avslöjade infrastrukturminister Andreas Carlsson på måndagen.

Nyhet

SJ ökar trafiken efter midsommar

SJ utökar trafiken med 25 procent efter midsommarhelgen. Antalet avgångar med snabbtågen Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö ökas från fyra till sju per dag i varje riktning. Regionaltrafiken i Mälardalen utökas i början av juli.