Annons:
Allt fler reser kollektivt i Västsverige
Resandet med Västtrafik ökar stadigt och är i stort sett tillbaka på samma nivå som innan pandemin.
Enligt en ny rapport från Västtrafik är marknadsandelen för kollektivtrafik, gång och cykel i hela regionen nu högre än någonsin. Under perioden januari till april 2023 gjordes totalt 107 miljoner resor med kollektivtrafiken i regionen, vilket innebär att resandet nu motsvarar 95 procent av nivåerna före pandemin.
“Det är fantastiskt att se att våra resenärer återvänder efter pandemin. Vi arbetar nu för fullt med att locka ännu fler till kollektivtrafiken”, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.
Det är resande med tåg som ökar mest, men resandet ökar i alla trafikslag, inklusive bussar, båtar och spårvagnar. Mellan januari och april i år gjordes sju miljoner resor med tåg, vilket är den största procentuella ökningen.
“Tågresandet drabbades hårt under pandemin, så det är extra glädjande att våra tågresenärer återvänder, och dessutom i stor skala! Framöver satsar vi på att utveckla tågtrafiken med fler turer och helt nya tåg”, säger Lars Backström.

Fler än någonsin väljer att resa kollektivt, gå eller cykla i regionen. Foto: Eddie Löthman.
ANNONS:
Fler notiser
Regeringen tyst om nya nattåg
Regeringen har ännu inte tagit ställning till frågan om inköp av nya lok och vagnar för den upphandlade nattågstrafiken i Sverige. Men Trafikverket tror fortfarande på leverans av nya fordon 2025-2026.
Försenade tåg till Inlandståg
De två första av de fyra rejält ombyggda motorvagnstågen till Inlandståg har kommit till Sverige, drygt ett år försenade. Men det kan dröja många år innan de kommer i trafik på Inlandsbanan
CAF levererar nya Krösatågen
Det blir som väntat CAF som får leverera nya fordon till trafiken med Krösatågen. Den andra upphandlingen gav samma resultat som den första. Risken för överklagan minskar sedan ordern krympts.
Trafikverket får tung kritik: missar målen och räknar fel
En planering som inte styr mot uppsatta mål, missvisande prognoser, missledande nyttovärderingar och en alltför svag tilltro till mer effektiva transporter. Precis som för tre år sedan möts Trafikverkets inriktningsunderlag av en omfattande kritik i remissvaren från länsstyrelser och centrala myndigheter.