Annons:

Publicerad: 2023-05-24

Allt fler reser kollektivt i Västsverige

Resandet med Västtrafik ökar stadigt och är i stort sett tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

Enligt en ny rapport från Västtrafik är marknadsandelen för kollektivtrafik, gång och cykel i hela regionen nu högre än någonsin. Under perioden januari till april 2023 gjordes totalt 107 miljoner resor med kollektivtrafiken i regionen, vilket innebär att resandet nu motsvarar 95 procent av nivåerna före pandemin.

“Det är fantastiskt att se att våra resenärer återvänder efter pandemin. Vi arbetar nu för fullt med att locka ännu fler till kollektivtrafiken”, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Det är resande med tåg som ökar mest, men resandet ökar i alla trafikslag, inklusive bussar, båtar och spårvagnar. Mellan januari och april i år gjordes sju miljoner resor med tåg, vilket är den största procentuella ökningen.

“Tågresandet drabbades hårt under pandemin, så det är extra glädjande att våra tågresenärer återvänder, och dessutom i stor skala! Framöver satsar vi på att utveckla tågtrafiken med fler turer och helt nya tåg”, säger Lars Backström.

Fler än någonsin väljer att resa kollektivt, gå eller cykla i regionen. Foto: Eddie Löthman.

ANNONS:

Fler notiser

Nyhet

Allt fler väljer nattågen

Resenärerna återvänder sakta och lite osäkert till tågen efter coronapandemin. I nattågen till och från Jämtland är det redan fler resenärer än före pandemin.

Nyhet

Åter tåg i Viskadalen

På måndagen återupptas tågtrafiken på Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg efter ett år. Spår och kontaktledning har bytts ut på den 84 kilometer långa banan. Kostnad: en miljard kronor.

Nyhet

Äntligen avgick nya X2000

Tåg 429 avgick klockan 10:29 på tisdagsförmiddagen från Stockholm C. Tåget var i rätt tid. Men det ombyggda X2000-tåget var minst tre år försenat, kanske fem.

Nyhet

Början till slutet på SJ-kaos

SJ börjar få ordning på personalplaneringen efter ett par månaders kaos. Nu ritas personalturerna manuellt och planeringsverktygets optimeringsfunktion är bortkopplad. Men tåginställelserna fortsätter till maj.