Publicerad: 2024-04-11

Är det inte värt 20 miljoner att vi knyter ihop Stockholm med Trondheim igen?

Resenärernas ordförande Jonas Friberg ser fram emot att till tidtabellsskiftet i december kunna kliva på Intercitytåget i Stockholm på morgonen och kliva av i Trondheim på kvällen efter en bekväm tågresa.

Jonas Friberg

Jonas Friberg

Nätverksexpert, organisationskonsult och ledarskapsutbildare med hundratusentals kilometer tågresor i bagaget. Ordförande i Resenärerna.

Foto: Kasper Dudzik

När jag gjorde lumpen i Östersund på slutet av 1980-talet gick det både natt- och dagtåg Stockholm-Östersund-Trondheim, även direktvagnar från Sundsvall.

Sen millennieskiftet är det ingen genomgående trafik alls utan byte i Storlien och på en plats till för att ta sig till Stockholm. Det kan vara Duved, Östersund eller Sundsvall beroende på tidpunkt.

När nu Meråkerbanen Trondheim-Storlien elektrifieras finns det möjlighet att köra genomgående direkta tåg från Stockholm till Trondheim utan byte vare sig för passagerare eller dragkraft.

Är det inte dags att vi får den möjligheten?

SJ vill köra tågen som nu går mellan Stockholm och Duved till och från Trondheim men kräver ersättning från Trafikverket och Jernbanedirektoratet. Snälltåget kör sedan flera år tåg mellan Malmö och Storlien via Stockholm under skidsäsongen och sommaren. Men det var många år sedan det gick att åka tåg utan byte mellan Stockholm och Trondheim. Bild från Storlien i augusti 2023.

Annons:

Tågtrafik är samhällsbygge och att skapa den här möjligheten knyter Atlantkusten samman med både Bottenviken och Östersjön.

I de här sammanhangen är 20 miljoner inte ens felräkningspengar så kom igen nu staten. Se till att vi kan somna i Stockholm och vakna i Trondheim igen eller på en dag ta oss från ena orten till den andra.

Ja. järnvägen har i det stora ett kapacitetsproblem och inte ett marknadsproblem men när vi nu får möjligheten att erbjuda en bra trafik som på sikt säkert inte kommer kräva tillskott; ja, se till att vi får den på plats.

Jag som resenär ser fram emot att till tidtabellsskiftet i december kunna kliva på Intercitytåget i Stockholm på morgonen och kliva av i Trondheim på kvällen efter en bekväm tågresa.

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Färre flyger, fler tar tågen

Flygresandet inom Sverige har minskat drastiskt under försommaren. Men alla före detta flygresenärer väljer inte tåget. MTRX har betydligt fler resenärer men Vy Tåg och Snälltåget har färre, främst beroende på strul med de nya säljsystemen.

Nyhet

SJ tar över nattågen i norr

SJ tar 15 december över körningen av nattågen till och från Övre Norrland. Trafikverket direktupphandlar trafiken av SJ sedan avtalet med nuvarande operatör Vy Tåg inte förlängts.

Nyhet

VR efter Vy i norr

VR Sverige tar över tågkörningen för Norrtåg från december 2025. VR:s vinnande anbud var på 3,2 miljarder kronor. Anbudet från Vy Tåg, som nu kör tågen, var på 3,6 miljarder kronor.