Annons:

Publicerad: 2024-11-29

Billigare resor när SJ tar över

15 december tar SJ över nattågen mellan Stockholm och Övre Norrland. Tidtabellerna blir i stort sett oförändrade, priserna lägre och loken fler.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

15 december återtar SJ nattågstrafiken till och från övre Norrland. Vy Tåg har kört tågen sedan december 2020. Natten till 4 juni 2020 står tåg 71 och 91 på Sundsvall C redo att avgå mot Göteborg respektive Stockholm. SJ kör fortfarande nattågen mellan Stockholm och Jämtland och kommer att göra det åtminstone till december 2026.

”Det är otroligt roligt att SJ åter får ansvaret för nattågstrafiken till Övre Norrland”, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

”Det är faktiskt det roligaste som sker på SJ just nu, det verkar som alla på hela företaget känner glädje och stolthet över att vi räddar nattågen till norra Norrland.”

Trafikverket beslöt i somras att tilldela SJ nattågstrafiken mellan Stockholm och Luleå, Kiruna och Narvik.

Avtalet med Vy Tåg förlängdes inte

Avtalet med Vy Tåg, som gällt från december 2020, förlängdes inte sedan Vy Tåg valt att inte utnyttja den option om förlängning som fanns i avtalet med Trafikverket. Vy Tåg ville ha högre ersättning för att köra vidare.

SJ kommer att ersättas för alla kostnader för trafiken och tillåts göra en vinst på maximalt 4,9 procent av omsättningen. Trafikverket räknar med att kostnaden för trafiken blir maximalt 190 miljoner kronor per år.

”Vi har väldigt många personer involverade i övertagandet av trafiken”, säger Jan Kyrk.

”Det är 87 fordon som ska besiktigas, tolv lok och 75 vagnar, det är ungefär 150 personer från Vy som går över till oss och det är mängder av underleverantörer som vi skriver avtal med.”

”Mycket som ska klaffa om två veckor”

”Vi har bara haft fyra månader på att se till att övertagande sker friktionsfritt och det är oerhört mycket som ska klaffa om två veckor.”

Nästan samtliga av de 150 anställda på Vy Tåg som kört nattågen och jobbat ombord går över till SJ. Eftersom SJ körde tågen från 2008 till 2020 har många tidigare arbetat på SJ.

”Vi kommer dessutom att rekrytera ett antal nya medarbetare”, säger Jan Kyrk, ”Vi vill ha lite större marginal vid störningar i trafiken och vill inte riskera att det saknas personal.”

SJ tar över nattågen i norr

SJ tar 15 december över körningen av nattågen till och från Övre Norrland. Trafikverket direktupphandlar trafiken av SJ sedan avtalet med nuvarande operatör Vy Tåg inte förlängts.

Annons:

SJ kommer, liksom Vy Tåg, att ha personal stationerad i Luleå, Umeå och Gävle.

Trafiken kommer att utföras med de 87 fordonen som Trafikverket ställer till förfogande.

Dubbla lok i långa tåg

”Men vi kommer att köra alla tåg med elva vagnar eller fler med dubbla lok för att minska förseningsrisken”, säger Jan Kyrk.

”Vi använder de egna Rc6-loken som har ETCS-utrustning för att kunna köra på Ådalsbanan och Botniabanan som förstärkning.”

Trafikverkets Rc6-lok har drabbats av motorhaverier och andra tekniska problem de senaste åren vilket medfört förseningar.

Jan Kyrk räknar med att köra tågen med multipelkopplade lok 95–145 nätter per år.

SJ har också beslutat att förlänga övergångstiden för tågresenärer med genomgående biljetter vid Stockholm C med en timma för att minska risken att nattågen tvingas avgå senare än planerat på grund av försenade anslutande tåg.

Underhållsavtal med Alstom

SJ har tecknat avtal med Alstom i Notviken om underhåll och reparationer på de tolv loken och de 75 vagnarna.

”VI hade avtal med samma verkstad, som då ägdes av Bombardier, under många år och vet att samarbetet kommer att fungera väl.”

”VI övertar lok och vagnar i befintligt skick så vi ka bara hoppas att Vy Tåg hunnit åtgärda de fel och brister som upptäcks vid besiktningarna”, säger Jan Kyrk.

SJ har fått kritik av Joakim Berg, vd från Norrtåg som ansvarar för regionaltågstrafiken i norra Sverige, för att sälja för billiga tågbiljetter.

Men Jan Kyrk ger inte mycket för den kritiken.

”Norrtåg har för höga priser”

”Det är inte ofta vi får kritik för att vara för billiga”, säger han.

”Men det är Norrtåg som har för höga priser. Norrtåg har under många år fått frågor från massmedia om hur regionaltågen kan vara dyrare än en resa i 1 klass i SJ:s snabbtåg där till och med frukost ingår.”

”Vi har samma rörliga priser över hela landet med 195 kronor som lägsta pris för sittplatsbiljetter.”

”Det är ingen hemlighet att rörliga priser är den effektivaste metoden att få hög beläggning i tågen och att ge många möjlighet att resa billigt. Om Norrtåg väljer att ta över 500 kronor för samma sträcka som vi tar 195 kronor om man är tidigt ut med sitt biljettköp är det Norrtåg som är för dyra.”

SJ:s årskort kommer att gälla på nattågen till och från Övre Norrland liksom övriga biljetterbjudanden.

Nattågen till Göteborg ställs in

När SJ tar över den upphandlade trafiken mellan Stockholm och Övre Norrland ställer företaget samtidigt in nattågen mellan Umeå och Göteborg med vagnar till och från Stockholm.

”Det är svårt att bedöma vad det innebär för tillströmningen av resenärer till tågen vi nu tar över”, säger Jan Kyrk.

”En rimlig bedömning är att vi får en överströmning av resenärer till och från Stockholm men hur Göteborgare och Västsvenskar resonerar är svårare att veta. Väljer de att byta tåg i Stockholm eller avstår de från sina tågresor.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Ju mindre desto bättre

Det gick dåligt för de riktigt stora och bra för de minsta. Green Cargo och Hector Rails moderbolag Magma Rail Holdings var de stora förlorarna bland godstågsbolagen 2023. TX Logistik, Grenland Rail och Railcare T gjorde goda vinster.

Hector Rails virkeståg för Trätåg från Mora till Gävle passerar Vikarbyn på Siljansbanan 14 maj 2024.
Nyhet

Långa godståg blir snabbare

Från 1 juni nästa år kan långa godståg framföras i högre hastigheter på svenska spår. Godståg upp till 750 meter kommer att kunna köras i 100 km/h på sträckorna Malmö-Hallsberg och Malmö-Göteborg vilket ökar kapaciteten på Södra stambanan och Västkustbanan.

Nyhet

Starka röster för mer kapacitet

Det var fullsatt till sista plats när årliga evenemanget Järnvägsdagen slog upp dörrarna tidigt på morgonen den 20 november i Stockholm. Årets upplaga hade stort fokus på hur branschen kan få fart på järnvägsunderhållet och hur ny teknik och digitalisering kan stötta.