fbpx

ANNONS

BLS Rail kör tågen på DVVJ

BLS Rail tar om en vecka, 1 augusti, över persontågstrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud på DVVJ, De vackra vyernas järnväg. Trafiken körs enbart under sommarmånaderna.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 25 juli 2022

Foto: ROY MÅRTENSSON BLS Rail tar från och med nästa vecka över persontågstrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud. Y1:orna 1297 och 1352 passerar här över akvedukten i Håverud.

FOTO: ROY MÅRTENSSON
BLS Rail tar från och med nästa vecka över persontågstrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud. Y1:orna 1297 och 1352 passerar här över akvedukten i Håverud.

”Det blir kul att ta över persontågen på DVVJ”, säger Thomas Blidér, styrelseordförande i BLS Rail.

”Det är ju en unik bana i Järnvägssverige med mycket turisttrafik under sommaren.”

Trafiken kommer att bedrivas med DVVJ:s motorvagnar och samtrafiken med kanalbåtarna på Dalslands kanal kommer att bedrivas på samma sätt som i dag.

”Vi har bra erfarenhet av BLS och det är ett välskött företag”, säger Lisbeth Berglöv, ordförande i Stiftelsen Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ).

DVVJ har kört persontåg sedan 1987

DVVJ är en kommunal stiftelse med Bengtsfors och Mellerud som stiftare. SJ lade ner persontrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud 1986 och stiftelsen har bedrivit persontrafik på sträckan under sommarmånaderna sedan 1987.

DVVJ är även infrastrukturförvaltare för sträckan Billingsfors-Bengtsfors medan Trafikverket är infrastrukturförvaltare på sträckan Bengtsfors-Mellerud.

Enligt Järnvägslagen kan inte ett företag, eller en stiftelse, som är infrastrukturförvaltare för en sträcka bedriva kommersiell tågtrafik på denna sträcka.

”Eftersom det nya regelverket inte tillåter oss att både förvalta infrastrukturen och köra trafik på samma sträcka har styrelsen beslutat att samarbeta med BLS Rail”, säger Lisbeth Berglöv.

Tilldelningen gjordes efter en direktupphandling.

Infrastruktur och turism

DVVJ kommer i fortsättningen att koncentrera verksamheten till att förvalta infrastrukturen och att utveckla turismen längs banan i samarbete med Kanalbolaget som kör båttrafiken i Dalslands Kanal.

”Samarbetet med ett etablerat järnvägsföretag kommer att skapa större möjligheter för oss att säkerställa och på sikt utveckla persontrafiken på järnvägen”, säger Lisbeth Berglöv.

Persontrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud bedrivs sex dagar i veckan under sommaren, totalt 65–70 dagar per år. Trafiken som omfattar två dubbelturer per dag utförs med två Y1-motorvagnar.

”Vi har haft en stark återhämtning i sommar efter pandemin och ofta kört med fullbokade båtar och fullbokade tåg”, säger Lisbeth Berglöv.

BLS Rail grundades 2009 av Thomas Blidér, Jørn Lindberget och Magnus Sandgren som fortfarande äger och driver företaget som förra året hade en omsättning på 27 miljoner kronor.

Företaget har 25 lok, bland annat elva Rc-lok och sex TMZ-lok, som hyrs ut, bland annat till Grenland Rail, On Rail, CFL cargo, Hector Rail och Railcare.

Tillstånd köra tåg i Sverige och Norge

2019 fick BLS Rail licens och säkerhetsintyg för att köra gods- och persontrafik i Sverige och 2020 fick företaget sikkerhetssertifikat för att köra godstrafik i Norge.

”Järnvägens potential glöm softa bort på banor med mindre trafik. Vi ser fram mot att utveckla trafiken på DVVJ”, säger Thomas Blidér.

De två Y1-motorvagnarna, Y1 1297 och Y1 1352, har under vintern genomgått en omfattande översyn på BS Verkstäder i Falköping och kommer att kunna användas i persontågstrafiken under många år.

Lokförare och konduktörer kommer även i fortsättningen att vara anställda av DVVJ men kommer att hyras in av BLS Rail.

ANNONS

Foto: ROY MÅRTENSSON BLS Rail tar från och med nästa vecka över persontågstrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud. Y1:orna 1297 och 1352 passerar här över akvedukten i Håverud.

FOTO: ROY MÅRTENSSON
DVVJ bedriver även godstågstrafik mellan Billingsfors och Mellerud. T44 320 drar ett godståg vid Tisselskog.

ANNONS

Fler artiklar

Tjeckiskt lok till Railcare

Tjeckiskt lok till Railcare

Det första av tio nya diesellok från den tjeckiska loktillverkaren CZ Loko har anlänt till Göteborg. Loken har köpts av norska Trainpoint och fem av dem kommer att hyras ut till svenska Railcare av norska Nordisk Togteknikk.

read more
Oro inför regeringsskiftet

Oro inför regeringsskiftet

Några är oroliga, många förhoppningsfulla. Frågan är vilka järnvägsprojekt den nya regeringen vill satsa på och vilka som skjuts upp. Höghastighetsjärnvägarna är i farozonen men det finns stora förväntningar i norr och söder.

read more
Ny el till gamla priser

Ny el till gamla priser

Trafikverket köper el upp till fyra år i förväg för att minska variationerna och göra priset förutsägbart för tågtrafikföretagen. I augusti var priset mycket lågt men nu varierar det kraftigt från dag till dag. Ibland är elen dock billigare än gratis.

read more

Vill du läsa fler artiklar?