Annons:

Publicerad: 2022-07-25

BLS Rail kör tågen på DVVJ

BLS Rail tar om en vecka, 1 augusti, över persontågstrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud på DVVJ, De vackra vyernas järnväg. Trafiken körs enbart under sommarmånaderna.

Text: Ulf Nyström Foto: Roy Mårtensson

BLS Rail tar från och med nästa vecka över persontågstrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud. Y1:orna 1297 och 1352 passerar här över akvedukten i Håverud.

Annons:

”Det blir kul att ta över persontågen på DVVJ”, säger Thomas Blidér, styrelseordförande i BLS Rail. ”Det är ju en unik bana i Järnvägssverige med mycket turisttrafik under sommaren.”

Trafiken kommer att bedrivas med DVVJ:s motorvagnar och samtrafiken med kanalbåtarna på Dalslands kanal kommer att bedrivas på samma sätt som i dag.

”Vi har bra erfarenhet av BLS och det är ett välskött företag”, säger Lisbeth Berglöv, ordförande i Stiftelsen Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ).

DVVJ har kört persontåg sedan 1987

DVVJ är en kommunal stiftelse med Bengtsfors och Mellerud som stiftare. SJ lade ner persontrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud 1986 och stiftelsen har bedrivit persontrafik på sträckan under sommarmånaderna sedan 1987.

DVVJ är även infrastrukturförvaltare för sträckan Billingsfors-Bengtsfors medan Trafikverket är infrastrukturförvaltare på sträckan Bengtsfors-Mellerud.

Enligt Järnvägslagen kan inte ett företag, eller en stiftelse, som är infrastrukturförvaltare för en sträcka bedriva kommersiell tågtrafik på denna sträcka.

”Eftersom det nya regelverket inte tillåter oss att både förvalta infrastrukturen och köra trafik på samma sträcka har styrelsen beslutat att samarbeta med BLS Rail”, säger Lisbeth Berglöv.

Tilldelningen gjordes efter en direktupphandling.

DVVJ bedriver även godstågstrafik mellan Billingsfors och Mellerud. T44 320 drar ett godståg vid Tisselskog.

Vi har haft en stark återhämtning i sommar efter pandemin och ofta kört med fullbokade båtar och fullbokade tåg.

 

Lisbeth Berglöv, styrelseordförande i BLS Rail

Infrastruktur och turism

DVVJ kommer i fortsättningen att koncentrera verksamheten till att förvalta infrastrukturen och att utveckla turismen längs banan i samarbete med Kanalbolaget som kör båttrafiken i Dalslands Kanal.

”Samarbetet med ett etablerat järnvägsföretag kommer att skapa större möjligheter för oss att säkerställa och på sikt utveckla persontrafiken på järnvägen”, säger Lisbeth Berglöv.

Persontrafiken mellan Bengtsfors och Mellerud bedrivs sex dagar i veckan under sommaren, totalt 65–70 dagar per år. Trafiken som omfattar två dubbelturer per dag utförs med två Y1-motorvagnar.

”Vi har haft en stark återhämtning i sommar efter pandemin och ofta kört med fullbokade båtar och fullbokade tåg”, säger Lisbeth Berglöv.

BLS Rail grundades 2009 av Thomas Blidér, Jørn Lindberget och Magnus Sandgren som fortfarande äger och driver företaget som förra året hade en omsättning på 27 miljoner kronor.

Företaget har 25 lok, bland annat elva Rc-lok och sex TMZ-lok, som hyrs ut, bland annat till Grenland Rail, On Rail, CFL cargo, Hector Rail och Railcare.

Tillstånd köra tåg i Sverige och Norge

2019 fick BLS Rail licens och säkerhetsintyg för att köra gods- och persontrafik i Sverige och 2020 fick företaget sikkerhetssertifikat för att köra godstrafik i Norge.

”Järnvägens potential glöm softa bort på banor med mindre trafik. Vi ser fram mot att utveckla trafiken på DVVJ”, säger Thomas Blidér.

De två Y1-motorvagnarna, Y1 1297 och Y1 1352, har under vintern genomgått en omfattande översyn på BS Verkstäder i Falköping och kommer att kunna användas i persontågstrafiken under många år.

Lokförare och konduktörer kommer även i fortsättningen att vara anställda av DVVJ men kommer att hyras in av BLS Rail.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Många nyheter på spåren

MTR tar över regionaltågstrafiken i Mälardalen, SJ tar över Krösatågen och Kustpilen, tågtrafiken i Mälardalen utökas och SJ återupptar tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo samt snabbtågstrafiken mellan Stockholm och Borås.

Nyhet

Många sena tåg 2022

Förra året nådde endast 87,1 procent av alla persontåg sin slutdestination i tid eller högst fem minuter efter tidtabellen. Fjärrtågen var mest försenade, endast 71,7 procent var mindre än sex minuter sena.

Nyhet

Liten vinst för Green Cargo

Green Cargo redovisar en vinst på 42 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det är en förbättring med 79 Mkr jämfört med tredje kvartalet förra året. Men i år fick Green Cargo miljökompensation på 41 Mkr.